Zelen in zdravilen užitek

default image

V čaju – še posebej v zelenem in belem – je veliko vitaminov (A, B, B2, B12) in mineralnih snovi (kalij, kalcij, magnezij, fluorid), poleg tega pa še elementi v sledovih (baker, nikelj, cink) in poživilo kofein. Za zdravje najpomembnejše snovi pa so flavonoidi ali antioksidanti, ki skrbijo za  krepitev imunskega sistema. Zeleni čaj je nefermentirana oblika čaja. Najbolj izdaten okus zelenega čaja pa dobimo, če uporabimo povsem vrelo vodo in nato počakamo 3-5 minut.

Za več energije

Kofein in čreslovina v čaju poskrbita, da čaj ni samo osvežilni napitek za gašenje žeje, temveč krepi tudi zmožnost koncentracije in telesu daje energijo. V nasprotju s kavo čaj kofein v telo oddaja počasi, koliko ga odda, pa lahko nadzorujemo s časom vpijanja poparka. Če čaj pustimo v vreli vodi le kratek čas (2-3 minute), potem vsebuje predvsem kofein, po 4-5 minutah pa se poviša delež čreslovine, čaj pa nato pomirjujoče deluje na želodec.

Za žareč nasmeh

Že z eno skodelico zelenega čaja na dan tveganje za nastanek kariesa lahko zmanjšamo do 50 odstotkov! Za to poskrbi predvsem učinkovina fluorid, ki krepi zobno sklenino in utrjuje zobe. Karies preprečujejo tudi antioksidanti, saj s svojim antibakterijskim učinkom zavirajo nastanek zobnih oblog.

Za napeto in zdravo kožo

Ultravijolično sevanje, ki je del sončne svetlobe, povzroča celične poškodbe, ki na žalost lahko povzročajo predčasno staranje kože in kasneje tudi kožnega raka, zato je zadostna zaščita pred tem nevarnim sevanjem zelo pomembna. Antioksidanti v zelenem čaju ščitijo pred poškodbami kože, povzročenimi zaradi sonca, ter kožo dalj časa ohranjajo mlado in prožno.

 

November, 2009

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content