Iščite po prispevkih
Tako v Sloveniji kot v Evropski uniji opažamo zmanjševanje umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni, vendar je umrljivost zaradi teh bolezni v Sloveniji še vedno višja od povprečja Evropske unije. Leta 2005 je v Sloveniji zaradi srčno-žilnih bolezni umrlo okoli 288 ljudi na 100.000 prebivalcev, v Evropski uniji pa 273 ljudi na 100.000 prebivalcev. Pojavnost povišanega krvnega tlaka v Sloveniji je v povprečju ocenjena na 39,6 % (raziskava CINDI 2002/2003, merjenje krvnega tlaka v treh regijah).
CINDI Slovenija, enota preventive ZD Ljubljana, v sodelovanju s strokovnjaki različnih področij in s finančno podporo Ministrstva za zdravje RS vodi nacionalni projekt zmanjševanja uživanja soli v prehrani. V okviru omenjenega projekta so že izvedli raziskave o dejanskem vnosu soli pri slovenski populaciji ter ugotovili ključne vire soli v prehrani. Rezultati kažejo, da prebivalci Slovenije za 150 % presegamo priporočen vnos soli.
Priporočilo za vnos soli pri odrasli populaciji je do 5 g/dan (Referenčne vrednosti za vnos hranil, Ministrstvo za zdravje RS, 2004). Ugotovili so, da je v prehrani Slovencev največji vir zaužite kuhinjske soli (natrija) z živili prav s kruhom in krušnim pecivom (žemlje, kajzarice, sirove štručke itd.). S kruhom in krušnim pecivom zaužijemo povprečno 1,7 g soli/dan. Drugi pomembni vir kuhinjske soli so mesni izdelki, ki so v prehrani Slovencev zelo pogostokrat na dnevnem jedilniku. Z mesnimi izdelki zaužijemo kar 24 % celotne dnevne količine soli z živili. Najpomembnejši viri soli so salame, suho meso, klobase in hrenovke.
Prav tako so bogat vir soli siri.
Omenjena študija je pokazala, da je povprečen vnos soli z živili okoli 5 g na dan, brez dosoljevanja, porabe soli pri pripravi obrokov in uživanja obrokov zunaj doma (v restavracijah, menzah, picerijah, lokalih s hitro hrano). Dodatni vir soli je neustrezna priprava hrane in dosoljevanje pri mizi. Pri nas si hrano pri mizi dosoli približno 20 % prebivalcev. Predelana in pol pripravljena ter pripravljena živila so glavni vir zaužite soli in glede na rezultate zahodnoevropskih študij predstavljajo kar 80 % zaužite soli.
Na primer, če zaužijete pico, s tem zaužije 12 g soli, kar pomeni, da za 140 % preseže priporočeno količino dnevno zaužite soli.
Izvedli so tudi analizo koncentracije natrija v urinu pri reprezentativnem vzorcu (24-urno zbiranje urina), ki po mednarodni literaturi velja za »zlati standard« za merjenje vnosa soli in predstavlja od 85 do 90 % zaužitega natrija. Raziskava merjenja natrija v 24-urnem urinu pri reprezentativnem vzorcu (CINDI 2007) je pokazala, da prebivalci Slovenije zaužijemo kar 12,5 g soli na dan.
Primeri dobrih praks in metaanaliza poskusov postopnega zmanjšanja vnosa soli za 6 g/dan je pokazala, da se je v povprečju sistolični krvni tlak pri odrasli populaciji zmanjšal za 5 mmHg, kar je zmanjšalo pojavnost možganske kapi za 24 % in bolezni srca in ožilja za 18 %. Številne študije navajajo, da je previsok vnos soli povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni in s sladkorno boleznijo.