»Na naši kmetiji je pridelovanje mleka že dolgoletna tradicija. Imeli smo tudi prodajo na domu, a je le-ta zaradi različnih razporeditev dnevnih opravil nas in porabnikov počasi zamrla v pozabo. Tako se je zelo podaljšala pot mleka od kmetij do porabnika. Mleko in mlečni izdelki so izredno občutljiva živila, zato je priporočljivo, da se porabijo blizu mesta prireje. Da bi to pot skrajšali, smo se na naši kmetiji odločili za mlekomat, ki se nam zdi primerna rešitev. Tako lahko ponudimo vedno sveže mleko,« pravi Irena Ule.
»V času uvajanja nove ponudbe smo se pogovarjati s kupci našega mleka,« pravi Irena Ule. »Na nek način je to nova ponudba, ki sproži veliko vprašanj in dvomov. Naša kmetija je sonaravna, trudimo se, da bi bila kakovost našega mleka čim boljša. Mleku, ki ga nudimo, ničesar ne odvzamemo in tudi ničesar ne dodajamo. Kupci lahko našo kmetijo dodobra spoznajo, jo lahko ob nedeljskem sprehodu obiščejo in se prepričajo o načinu prireje, skrbi za živali, okolje in porabnikovo zdravje. Želimo si, da nas kupci poznajo in da je med nami vzpostavljen dialog. Tako izvemo za želje, pohvale in graje. Le tako lahko izboljšujemo svoje delo,« zaključi sogovornica.
Pri mleku iz mlekomata imajo porabniki težave s kisanjem mleka, kar je povsem normalno. Mleko se takoj po molži ohladi na 4 °C in s tem zaustavi razvoj mikroorganizmov. Tako se lahko ohrani mleko kakovostno tudi dan ali dva. Mleko se ne skisa, kot se je skisalo včasih. Mlekomat vzdržuje stalno nizko temperaturo mleka in ga tudi meša in razdeljuje. Mešanje mleka je potrebno, da ostaja mlečna tolšča razporejena v mleku. Ko mleko počiva, bi se na vrhu nabrala sama smetana, na dnu pa bi ostalo posneto mleko. Za kisanje mleka so potrebne mlečnokislinske bakterije, ki se jih mleko, namolženo v lonec, navzame v hlevu in prostoru, kjer ga hranimo. V toplem mleku se bakterije hitro namnožijo in mleko se skisa. Ker pa pri molži kmetje pazijo na higieno in mleko hitro ohladijo, v mleku ni veliko bakterij.
Kadar si torej zaželimo kislo mleko, ga moramo »okužiti« oz. cepiti z bakterijami doma. Za kisanje mleka zadostuje lončena posoda, kruhove drobtine ali pa nekaj kislega mleka. V specializiranih trgovinah lahko kupimo tudi mlečnokislinske kulture za izdelavo kislega mleka, jogurtov ali kefirja. Z dodajanjem želenih sojev bakterij zagotovimo, da v mleku prevladajo pred škodljivimi in naredijo zdrav izdelek.
Kravje mleko je sestavljeno iz 87,5 % vode, 3,5 %, maščobe 7,4 % mlečnega sladkorja, 3,6 % beljakovin in 0,7 % mineralnih soli.
Nekaj odgovorov na pogosta vprašanja |
|
Kakšno je mleko v mlekomatu? | V mlekomatu se prodaja presno sveže mleko. Ni obdelano, niti toplotno. Hrani se pri 4 °C. |
Koliko časa je mleko uporabno? | Če ga hranimo pri 4 °C, je uporabno tri dni. Takoj po prevzemu lahko pijemo surovo, ostalo pa prekuhamo. |
Kako prevzamemo mleko? | Mleko lahko prevzamemo s svojo steklenico ali pa jo kupimo na avtomatu za steklenice, kjer dobimo steklenico iz posebne plastike ali pa iz stekla. Steklenico moramo sami zapreti. |
Ponovno polnjenje! | Ko je steklenica polna, jo zapremo, prevzamemo in zapremo vrata mlekomata, da se prostor polnjenja razkuži. Postopek lahko nato ponovimo. |
Kakšna je cena mleka? | Liter mleka stane 1 €. |
Zakaj toliko mlekomatov? | Ker je tržna odkupna cena mleka prenizka. Na ta način se ljudem ponudi presno sveže mleko, ki je odlična in tudi zdravilna hrana. |
Vir: www.mleko-mat.si
Julij – avgust, 2010