Iščite po prispevkih
Avtor: Katja Mohorič
»Naravni sokovi oskrbijo telo z energijo, izdatno količino vitaminov, encimov, rudnin in drugih bioaktivnih snovi.«
»Najbolj splošen učinek naravnih sokov je povečana odpornost imunskega sistema.«
»Naravni sokovi imajo tudi čistilni in spodbujevalni učinek na prebavo.«
Najbolj splošen učinek, ki jih imajo naravni sokovi iz sadja in zelenjave na telesni organizem, je povečana odpornost imunskega sistema. Sadje in zelenjava vsebujeta namreč vrsto snovi, ki lahko povečajo odpornost. Vegetarijanci so imeli v krvi tudi več karotena, ta pa je potrjeni zaveznik imunskega sistema, saj okrepi obrambo proti bakterijskim in virusnim infekcijam in proti raku.
Naravni sokovi imajo tudi čistilni in spodbujevalni učinek na prebavo, kar pomeni, da spodbujajo prebavo k čiščenju odpadnih snovi. Več kot je telo z njimi obremenjeno, pogosteje se bodo po zaužitju naravnih sokov pojavile driske in prebavno nelagodje. Če pa je telo čisto in zdravo že na celični ravni, ki je osnovna raven zdravja, potem ne povzročajo preglavic.
Imunski sistem je pomemben pri vseh sesalcih saj se bori proti različnim povzročiteljem bolezni, kot so glivice, bakterije in virusi ter proti prostim radikalom. Če obrambne moči pojemajo, se mikrobi, ki so v telesu vselej navzoči, zelo hitro razmnožijo. Oslabela odpornost je odgovorna za bolezni, ki niso nastale zaradi nasilnega delovanja. Zato potrebuje imunski sistem podporo, tako pa mu lahko pomaga surova prehrana, ki jo lahko zaužijemo tudi v obliki naravnih sokov iz sadja in zelenjave. Ti oskrbijo telo predvsem s snovmi, ki so najbolj potrebne:
Poleg teh glavnih snovi so na delu tudi številni drugi elementi, ki se sicer nahajajo v manjših odstotkih, vendar kompleksno in pomembno vplivajo na delovanje imunskega sistema.
Zdravju najbolj škodujejo pijače, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja, predvsem saharozo, naravni sokovi pa vsebujejo samo naravni grozdni ali sadni sladkor. Pri pripravi naravnega soka je zato pomembno, da sadja ne mešamo s sladkorjem, sicer se izgubi njegova moč, beli sladkor pa sproži svojo »nezdravo« dejavnost. Sprejemljiva uporaba sladila sta le med in suho sadje. Koncentrirani sladkorji so bili nekdaj v prehrani človeka redek gost, zato jih telo ni sposobno dolgo presnavljati brez resnih posledic za zdravje, saj vzamejo telesu več kot mu pa dajo: uporabljajo zaloge vitamina B, povzročajo alkoholno vrenje in dajejo hrano kvasovkam.
Pri pripravi naravnih sokov je dobro, če sadja ali zelenjave ne stiskamo samo, ampak da pri pripravi uporabimo čim več vlaknin, saj so bistvene za dobro delovanje črevesja in hiter prehod hrane skozi prebavila. Pri tem ostanejo dejavni tudi encimi v črevesju, seveda če ni sok segret na več kot 50 °C. Zanimivo je, da predstavljajo tretjino blata, ki ga izločimo, samo bakterije, dobre in slabe.
Pomembno je, da jih ne uživamo skupaj s škrobnimi jedmi in ne vsaj šest ur po močnem obroku, če ne želimo imeti prebavnih motenj in napenjanja v trebuhu. To velja predvsem za sadne sokove – kruh, pecivo in podobna hrana ter sadje se ne prenesejo. Sokove je zato najbolj uživati kot samostojen obrok, še posebej če vsebujejo več vrst sadja in zelenjave. Naravne sokove je najbolje uživati zjutraj in dopoldan, ko še posebej potrebujemo energijo, osvežitev in moč za različne umske in telesne napore, v nas pa spodbudijo tudi živahnost, koncentracijo, optimizem, dobro voljo in navdušenost.
Naravni sokovi oskrbijo telo z energijo, izdatno količino vitaminov, encimov, rudnin in drugih bioaktivnih snovi. Ker delujejo na naše telo predvsem čistilno, spodbudijo apetit. Zato so izredno dobrodošla popestritev na jedilniku, ni pa priporočljivo, da bi se prehranjevali samo z njimi, saj lahko pride do pomanjkanja določenih drugih hranil v telesu. Vsekakor pa predstavljajo odličen temelj našega zdravja in sicer težko dosegljive dolgoživosti. Naravni sokovi nam torej pomagajo doseči zdravje, ki je edino naravno stanje telesa. Čistijo in »pripravljajo »teren« za spremembo na bolje, ki pa je ne morejo narediti sami, ampak šele v povezavi z drugo naravno, zdravo in čim manj predelano hrano.
Junij, 2008