Naravne mineralne vode so idealen vir mineralnih snovi

default image

Narava v svojih globinah skriva vodo, ki ne zagotavlja samo življenja, pač pa tudi zdravje. Naravne mineralne vode vsebujejo mineralne snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Funkcionalni dodatki jih naredijo še koristnejše.

Avtor: Mojca Šimenc

 

Funkcionalne vode so brezalkoholne pijače z nizko energijsko vrednostjo, narejene na osnovi naravne mineralne vode ter z vsebnostjo funkcionalnih dodatkov, ki imajo dokazano ugoden vpliv na telo. To so npr. prehranske topne vlaknine Beneo – prebiotiki oziroma L-karnitin (telesu lastna spojina, ki pomaga pri izgorevanju maščob), pojasnjujejo tehnologinje Irena Rautar, Majda Bagar-Povše in Lea Žbontar Zver iz Razvojnega oddelka oziroma raziskovalne enote Radenske iz Radencev.

 

V čem se naravna mineralna voda razlikuje od navadne vode iz pipe?

Naravno mineralno vodo z mehurčki, npr. Radensko Classic, odlikujejo bogata vsebnost in odlična kombinacija raztopljenih mineralnih snovi ter naravni mehurčki ogljikovega dioksida. Telo oskrbi s pravo mero mineralnih snovi, še posebej zaradi višje vsebnosti kalcija in magnezija. Je naravna mineralna voda z lastnim ogljikovim dioksidom, kar pomeni, da je naravnega izvora in da izhaja iz zemeljskih globin. Radenska Light ima manj mehurčkov ogljikovega dioksida, torej je primerna za tiste, za katere je ščemenje mehurčkov moteče. Radenska Naturelle je negazirana (brez mehurčkov) naravna mineralna voda z nizko vsebnostjo natrija. Naravne mineralne vode morajo biti mikrobiološko in kemijsko neoporečne oziroma ustrezne že na svojem izvoru. Dovoljeni so le nekateri fizikalni postopki obdelave, kot npr. odstranjevanje naravno prisotnih neobstojnih železovih in žveplovih spojin s postopkom filtracije in odvzemanje/dodajanje ogljikovega dioksida.

Nasprotno pa so pri vodovodni vodi dovoljeni razni postopki obdelave surove vode, tako na fizikalen način kot z dodajanjem kemijskih sredstev za dezinfekcijo, pri čemer nastajajo mnoge škodljive spojine. Ti postopki poslabšajo organoleptične lastnosti pitne vode, v pitno vodo pa lahko vnesejo zdravju škodljive snovi, ki se jih pri kontroli pitne vode ne preverja.  Viri vodovodne vode so namreč praviloma zelo blizu zemeljskega površja, ponekod so to celo površinske vode in kot take niso zaščitene pred zunanjim onesnaženjem z zemeljskimi plastmi, kot je to v primeru naravne mineralne vode. Naravne mineralne vode praviloma vsebujejo mnogo višje vsebnosti življenjsko pomembnih mineralnih snovi kot vodovodne vode.

 

Ali so mehurčki v naravni mineralni vodi Radenska enaki kot tisti v gaziranih pijačah?

Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah imajo številne pomembnejše funkcije kot le to, da delujejo poživljajoče. Med drugim skrbijo, da raztopljene mineralne snovi v naravni mineralni vodi ostajajo v topni obliki in so tako lažje dostopne za človekov organizem.

Primerjava med naravno mineralno vodo z mehurčki ogljikovega dioksida in brez je pokazala, da je v primeru prisotnosti ogljikovega dioksida povečana prepustnost celičnih membran in tako pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Ogljikov dioksid med drugim v ustih očisti okušalne brbončice, pospešuje prekrvavitev in stimulira izločanje sline ter tako osvobaja usta neželenih ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek zobne gnilobe. Posledično se naš jezik občutljivejše odzove na različnost in kakovost okusov hrane.

Naše naravne mineralne vode vsebujejo lastni ogljikov dioksid, kar pomeni, da je le-ta naravnega izvora in da izhaja iz zemeljskih globin – tako kot naravna mineralna voda, s katero prihaja na površje, kar pa ne velja za vse naravne mineralne vode z mehurčki, prisotne na našem trgu. Dovoljeno je namreč dodajanje mehurčkov ogljikovega dioksida, ki ni lasten oziroma naraven iz podzemnih globin.

Gazirane brezalkoholne pijače iz Radenske prav tako vsebujejo ogljikov dioksid naravnega izvora, saj jih pripravljamo na osnovi naravne mineralne ali izvirske vode. Ogljikov dioksid, ki je spremljal vodo v vrelcu, dodajamo oz. vračamo v fazi tehnološkega procesa polnjenja.

 

Za katere skupine ljudi je voda z L-karnitinom še posebej pomembna?

Voda z L-karnitinom je še posebej pomembna za športnike, nosečnice, doječe matere , vegetarijance, starejše ljudi in bolnike s sladkorno boleznijo. Športniki z uživanjem L-karnitina dobijo iz zaužite hrane več energije, saj L-karnitin naredi celično steno prehodno za maščobne kisline, ki ob tem, ko pridejo v mitohondrij celice, postanejo vir energije. Pojav utrujenosti po treningih je kasnejši, proces okrevanja se skrajša. Manjše so tudi poškodbe tkiva in zmanjšane bolečine v mišicah po naporni vadbi. Nosečnice in doječe matere imajo večjo potrebo po L-karnitinu (od 12. tedna nosečnosti je opazen padec L-karnitina v telesu). Vegetarijanci s prehrano zaužijejo zelo malo L-karnitina (največ ga je namreč v rdečem mesu), zato jim ga večinoma primanjkuje. Pri starejših je dodaten vnos pomemben zato, ker z leti upade lastna proizvodnja L-karnitina v telesu. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo običajno oslabljeno srčno mišico, L-karnitin pa srce in imunske celice oskrbuje z energijo (približno 70 % energije pridobi srce iz maščobnih kislin, ki pa so samo s pomočjo L-karnitina lahko vir energije).

 

Kako poteka dodajanje funkcionalnih dodatkov naravni mineralni vodi?

Uporabljamo L-karnitin, pridobljen z encimatskim postopkom na način, kot se to dogaja v našem telesu. Prehranske topne vlaknine Beneo so pridobljene iz cikorije. Oba funkcionalna dodatka vmešamo k drugim sestavinam in tik pred polnjenjem dodamo naravno mineralno vodo. Mešanica vsega gre v postopek pasterizacije in polnjenja v sterilnih pogojih.

 

Kaj je aseptično polnjenje in kaj so njegove glavne prednosti?

Aseptično polnjenje je način polnjenja pijač pod strogimi sterilnimi pogoji, ki zagotavljajo mikrobiološko neoporečen proizvod brez dodajanja konzervansov. Izpolnitev vseh pogojev za takšno polnjenje zahteva poleg posebne opreme tudi zelo stroge higienske razmere ter pogostejši mikrobiološki nadzor, kar je povezano z višjimi stroški proizvodnje pijač. Polnilne linije za aseptičen način zahtevajo filtriranje zraka preko HEPA-filtrov, s čimer dosežemo sterilnost zraka v področju polnjenja. Pogostejši morajo biti tudi postopki CIP (Cleaning in place) in SIP (Sterilising in place), vsaki dve uri pa je treba opraviti zunanje čiščenje polnilne opreme.

Bistvena prednost aseptične linije je torej zagotovljen mikrobiološko neoporečen proizvod brez dodatka konzervansov. Konzervansi so po veljavni zakonodaji sicer dovoljeni in v dovoljenih koncentracijah praviloma niso škodljivi za zdravje, vendar je splošno načelo zdravega načina življenja uživanje hrane s čim manj kemijskih dodatkov oziroma tam, kjer so nujno potrebni. Živila brez konzervansov so še posebej priporočljiva za majhne otroke, nosečnice in doječe matere.

 

Katere pogoje (mikrobiološke, tehnične, …) zahteva aseptični način polnjenja? Katera faza je najbolj zahtevna?

Bistveno je, da so v območju od polnjenja do zamaševanja zagotovljeni sterilni pogoji in da se prepreči sekundarno kontaminacijo (okužbo zaradi zunanjih dejavnikov in opreme same). To je doseženo tako, da se tehnološka oprema izpiranja in sterilizacije praznih plastenk ter polnjenja in zamaševanja nahaja v posebni komori, ki je pod nadtlakom, kjer je sterilen zrak. Nadtlak v komori preprečuje vdor zunanjega nefiltriranega zraka v komoro.

V Radenski imamo lastno proizvodnjo izdelave predoblik in pihanja plastenk. Že v fazi pihanja zagotavljamo sterilnost praznih plastenk, vendar kljub temu na aseptični liniji pred polnjenjem plastenke dodatno steriliziramo.

Najbolj zahtevna je faza preprečevanja sekundarne kontaminacije v področju polnjenja.

Polnjenje pijač z in brez mehurčkov poteka v osnovi na enak način (pri gaziranih proizvodih se dodaja gazirano izvirsko ali naravno mineralno vodo), bistvena razlika je v večji mikrobiološki občutljivosti pijač brez mehurčkov, zato pijače brez mehurčkov polnimo na aseptični liniji.

 

Julij – avgust, 2011

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content