Avtor: Ines Trebec
Glede na sestavo in izvir opredelimo vodo po naslednjih kriterijih:
Glede na to, da je ustreznost pitne vode v naravi vse manjša, se vedno več ljudi odloča za uporabo ustekleničenih vod. Med njimi so na prvem mestu naravne mineralne vode, ki imajo poleg zagotovljene neoporečnosti tudi zdravilne učinke.
Za mineralne vode je značilno, da so higiensko in bakteriološko ustrezne že pri viru. Čistost je posledica velikih globin, iz katerih prihajajo vode (npr. mineralno vodo Donat črpajo v globini 280–600 m pod zemljo). Podzemni izvir mora biti zaščiten pred onesnaženjem in vdorom površinskih vod. Za mineralne vode je značilna visoka vsebnost in odlična kombinacija raztopljenih mineralnih snovi (kalcij, kalij, magnezij, natrij, klorid, jod, cink, selen, …). Na njen okus in učinek vpliva količina mineralnih snovi in drugih elementov, ki se pojavljajo zaradi vplivov tlaka, temperature, plinov in vsebnosti raztopljenih kamnin, ki se izločajo v vodo. Teh značilnosti se pri polnjenju ne sme spreminjati. Glavni dejavnik nastanka naravne mineralne vode je visok tlak in dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju (Donat naj bi bil star 8.000 let).
Primerjava med mineralno vodo z mehurčki in tisto brez je pokazala, da je v primeru prisotnosti ogljikovega dioksida povečana prepustnost celičnih membran in s tem pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Mehurčki ogljikovega dioksida v ustih očistijo okuševalne brbončice, spodbujajo izločanje sline in pospešujejo prekrvavitev, hkrati voda tudi očisti ustno votlino in posledično preprečuje nastanek kariesa.
Naravna mineralna voda iz Radenske vsebuje lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da izhaja iz zemeljskih globin – tako kot naravna mineralna voda, s katero pride na površje.
Mineralne vode se med seboj razlikujejo tudi po vsebnosti in izvoru ogljikovega dioksida:
Lahko rečemo, da so naravne mineralne vode življenjski sok Zemlje. Vsebujejo velike količine raztopljenih mineralnih snovi, kar omogoča, da se pri uživanju vode mineralne snovi absorbirajo v kri. Človek jih sam namreč ne proizvaja, zato jih moramo dodatno vnesti v organizem. V telesu je približno 3 kg mineralnih snovi, od tega 1 kg kalcija. Študije so pokazale, da se kalcij in magnezij iz mineralne vode absorbira v telo v večji meri kot pri drugih živilih, tudi v primerjavi z mlekom.
Voda, ki vsebuje veliko magnezija je priporočljiva za športnike, saj izboljšuje telesno kondicijo. Prav tako je pomemben kalcij, ki skrbi za prenos dražljajev v živcih in mišicah.
Ljudem, ki imajo težave z okostjem (zlomi, zvini, …) se priporoča voda, ki vsebuje veliko kalcija. Le-ta je glavni gradnik našega skeleta in ima pomembno vlogo pri vzdrževanju kostnega sistema. Voda s tem mineralom pomaga okrepiti kosti in poveča njegove zaloge v telesu.
Pri zvišanem krvnem tlaku ter za boljšo prebavo je izredno učinkovita voda z ogljikovim dioksidom. Vsebuje veliko hidrogenkarbonata (> 500 mg/l), ki omejuje kislost v želodcu in lajša prebavo.
Pri stresu in brezvoljnosti blagodejno vpliva pitje vode z veliko magnezija. Vzrok za slabo počutje je lahko pomanjkanje tega minerala, ki izboljša telesno sposobnost.
Že stari Grki in Rimljani so poznali zdravilne učinke mineralnih kopeli. Pri kopanju v topli vodi, ki vsebuje soli in CO2, se zdravilni in fiziološki učinki bistveno povečajo.
Mineralne kopeli so priporočali pri blago povišanem krvnem tlaku, boleznih koronarnih žil, boleznih drobnega žilja, boleznih drobnih živcev ter pri sladkorni bolezni.
Mineralne kopeli delujejo protivnetno, zmanjšujejo občutljivost na mraz in povečajo občutek za toploto, pospešuje celjenje ran in ulkusov ter povečajo pretok skozi kožne kapilare. Pri zdravih ljudeh pa mineralne kopeli zmanjšujejo stres in pomirjajo ter blagodejno vplivajo na celoten organizem.
Januar, 2010