Avtorica: Vesna Vilčnik
Za številne gastroenterologe je problem prekomerno prepustne črevesne sluznice še vedno uganka. Gre za diagnozo v raziskovanju, ki še ni natančno definirana. Vsekakor lahko opišemo razliko med tem, kako se obnaša tanko črevo pri zdravem človeku in kako pri tistem, katerega črevo je prekomerno prepustno. Pri zdravem človeku tanko črevo omogoča prehod v krvni obtok le dobro prebavljeni hrani. Hranila in dobro razgrajene maščobe, beljakovine in škrob lahko takoj vstopijo v krvni obtok, medtem ko se velike molekule, mikrobi in toksini izločijo iz telesa. Pri sindromu prepustnega črevesja pa med celicami črevesne stene nastanejo večji prehodi, ki tudi bakterijam, strupom in hrani omogočajo, da prodrejo neposredno v krvni obtok. Zdrav človek ima sicer dovolj močan imunski sistem za nadzor uhajanja strupenih snovi, vendar sčasoma obremenitev postane prevelika in strupi začnejo pronicati tudi v jetra.
In tudi je. Sindrom prepustnega črevesja povzroča vnetje črevesne sluznice, kar privede do poškodb ali sprememb črevesnih resic. Poškodovane resice ne morejo več proizvajati encimov in izločkov, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje prebavnega sistema in absorpcijo hranil. Kadar črevesna stena ni zdrava in nepoškodovana in pride do prevelike prepustnosti, lahko to vodi do resne samozastrupitve telesa, avtoimunih obolenj in hormonskih neravnovesij. Prepustna črevesna stena namreč omogoči, da se nepredelane, velike molekule hrane, gluten, patogene bakterije, virusi, strupi in presežek hormonov, ki je na poti, da se iz telesa izloči, absorbira nazaj v krvni obtok in povzroča vnetja v telesu. Za vnetja pa vemo, da vodijo do različnih težav in bolezni.
Pri ljudeh s celiakijo je seveda glavni krivec za poškodbe v črevesju gluten. Problem lahko nastane tudi, če ne vemo, da imamo celiakijo. Predvsem bi morali biti ljudje s črevesnimi težavami pozornejši na svoje telo in prebavo v smislu, da bi prepoznali in beležili nezaželene odzive na določena živila. Tak proces samoopazovanja lahko traja precej časa, vendar je smiselno. Med glavnimi krivci za sindrom prepustnega črevesja je tudi hrana in ko zberemo dovolj relevantnih informacij o tem, katera živila našemu telesu ne ustrezajo, lažje ravnamo v skladu s tem in manj obremenjujemo svoje telo. Posebej škodljiva je industrijsko pridelana, predelana in s plastiko embalirana hrana. Odsvetujemo tudi uživanje oz. prekomerno uživanje sladkorja. Preveč sladkorja bistveno vpliva na razrast kvasovk iz vrst kandide, ki rušijo ravnovesje med človeku koristnimi in škodljivimi bakterijami v črevesju.
Nekaj pomembnih stavkov o tem sem že povedala. Predvsem je na začetku zdravljenja treba izločiti hrano, ki najpogosteje povzroča alergije ali vzdržuje nezdrave razmere v tankem črevesju. Čim manj ali še bolje nič sladkorja ter predelanih ogljikovih hidratov, izločimo mleko, jajca in vsa žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves). Prepovedana živila so še koruza, stročnice, oreščki in z živalskimi maščobami bogata hrana. Odsvetujemo tudi uživanje alkohola in kofeina.
Veliko škodo napravijo antiobiotiki, škodijo pa tudi steroidi in nesteroidni antirevmatiki. Nesteroidna protivnetna zdravila so zdravila za lajšanje bolečin, ki lahko povzročijo prepustnost črevesja s tem, ko poškodujejo črevesne resice in blokirajo prostaglandine, ki spodbujajo popravilo tkiv. Steroidi znižujejo odzivnost imunskega sistema, uničijo dobre bakterije in povzročajo širjenje glivičnih okužb v črevesju. Vse našteto prispeva k razvoju prepustnega črevesja. Omenila bi še citotoksična zdravila, ki ubijejo tako dobre kot slabe celice. Povežejo se z običajnimi komponentami celice in jo nato uničijo.
Zaradi prevelike prepustnosti črevesja organizem hrane ne more dovolj izkoristiti in postane podhranjen. Pri bolnikih s pretirano prepustnim črevesjem se običajno pokaže pomanjkanje vitaminov, mineralov in encimov. Primanjkuje jim bistvenih hranil za življenje. Organizem zato pogosto postane intoleranten na razne vrste živil, kar se kaže v porajanju alergij, ki so zelo pogost spremni pojav sindroma povečane prepustnosti črevesja.
Za sindrom prepustnega črevesja ni čudežnega zdravila. Najbolje se s sindromom spopademo z ustrezno prehrano. Izogibati se je treba hrani, ki nam povzroči alergijske reakcije, sladkorju, alkoholu, kisu, kruhu, preveliki količini sadja oz. vsemu, kar pospušuje razvoj glivic. Iz prehrane izločimo predelano hrano oz. hrano, ki vsebuje umetne aditive, konzervanse, ojačevalce okusa, barvila, sol … Odsvetujemo kofein, gazirane pijače, konzervirano in suho sadje, izogibati se je treba mlečnim in fermentiranim izdelkom ter glutenu. Na ta način omogočimo obnovo črevesnih resic in razstrupljanje telesa.
Omeniti je treba, da ima na sindrom vpliv tudi stres. Stresu se dandanes ne moremo izogniti, zato je toliko pomembneje, da se ga naučimo obvladovati.
Neravnovesje v črevesni flori praviloma nastane, še preden se pojavijo bolezni. Prvi znaki nepravilnosti v črevesju so:
‒ smrdeče in/ali lepljivo blato,
‒ temno ali zelo svetlo blato,
‒ zaprtje ali driske,
‒ vetrovi in napet trebuh.
Julij-avgust 2017