Odkar so leta 1961 pri iranskem moškem odkrili pomanjkanje cinka, je postal problem slabe prehranjenosti poznan po vsem svetu. Ta problem je pogostejši v območjih, kjer uživajo več žit in manj živalskih proizvodov.
A prehrana z majhno vsebnostjo cinka ni edini razlog za to, problem je lahko tudi pri sami absorpciji. Fitinska kislina je znana zaviralka absorpcije cinka.
Večje tveganje za pomanjkanje cinka predstavljajo tudi skupine otrok, mladostnikov, nosečnic in doječih mater. V primeru pomanjkanja cinka v fazi rasti in razvoja lahko pride do težav pri sami rasti.
Organsko gledano pa lahko pomanjkanje cinka najbolj prizadene kožo, prebavni, osrednji živčni, imunski, skeletni in reproduktivni sistem. Za zdaj poznamo štiri možne načine za dvig ravni cinka v telesu: prehranske spremembe, prehranski dodatki, hrana, obogatena s cinkom, in bio hrana, obogatena s cinkom.
Preberite tudi prispevek: Minerali, na pomoč!
Cink je esencialni mineral v telesu, ki ga telo potrebuje v majhnih količinah, je pa zelo pomemben, da lahko vsaj 100 encimov opravlja vitalne kemijske reakcije. Je glavni igralec pri tvorbi DNA, pri rasti celic, gradnji beljakovin, pri celjenju poškodovanega tkiva in podpori močnega imunskega sistema.
Družinska zdravnica ZD Ljubljana Jarmila Trček Breznikar, dr. med., spec., pravi, da: »optimalnega vnosa cinka ne dosegajo ljudje, ki se prehranjujejo pretežno ali izključno z rastlinsko hrano, lahko tudi ljudje z gastrointestinalnimi težavami ali pa starejši ljudje. Pri nosečnosti in dojenju so potrebe po vnosu cinka povečane. V teh primerih osebe lahko dodajajo cink v obliki prehranskih dopolnil.«
Priporočene dnevne količine vnosa za odrasle posameznike po 19. letu starosti so približno 11 mg na dan za moške in 8 mg na dan za ženske. V času nosečnosti in dojenja bi morale tudi ženske zaužiti 11–12 mg cinka dnevno. Najvišja meja vnosa, ki še ne povzroča škodljivih učinkov na človeško telo, pa je okrog 40 mg dnevno.
Zadostna količina cinka je potrebna za ustvarjanje novih celic (kolagen), podpira tudi imunski sistem pri boju z vnetji v ranah. Ker gre večinoma za ljudi s slabšim tekom, je v teh primerih primerno posegati po prehranskih dodatkih s cinkom.
Ker cink podpira normalno rast in razvoj, lahko že manjše pomanjkanje upočasni aktivnost limfocitov, neurotrofilov in makrofagov, da zaščitijo telo pred vdorom virusov in bakterij. Pri starejših s pomanjkanjem cinka (zmanjšan tek, številne druge bolezni) obstaja večje tveganje za različne okužbe, pljučnico, razjede ipd.
Preberite tudi prispevek: Kako prepoznati znake oslabljenega imunskega sistema?
Naravni viri cinka v prehrani pa so: meso, zlasti perutnina, morska hrana, polnozrnati izdelki, oreščki in semena. Prehranski dodatki s cinkom lahko vplivajo na absorpcijo železa, visoki odmerki lahko povzročijo tudi slabost in bruhanje. Zato je dobro razmisliti o dodajanju cinka in po njem poseči šele, ko zares vemo, da nam ga primanjkuje.
Preberite tudi prispevek: Hranila, ki spodbudijo delovanje našega imunskega sistema