Iščite po prispevkih
Avtorica: Nika Arsovski
»Smrt se začne v črevesju,« se glasi stari kitajski pregovor in temu res ni oporekati. Črevesje velja za enega izmed ključnih organov v našem telesu, saj s svojim delovanjem veliko pripomore k zdravju in dobremu počutju, prežene utrujenost ter nas napolni z energijo. Črevesje ima sicer v našem telesu prav posebno nalogo, iz zaužite hrane v pravem ravnovesju absorbira hranila ter preprečuje vdor strupov v naš sistem. Manj znano je, da igra pomembno vlogo pri odpornosti, saj se večji delež imunskega sistema nahaja prav v črevesju, kjer se tvori tudi več kot devetdeset odstotkov živčnih prenašalcev, med drugim tudi hormon sreče, serotonin.«
Pravilno in redno delovanje črevesa blagodejno vpliva na celoten organizem, ob porušenem delovanju pa se to negativno odraža tako na počutju kot tudi zdravju. Vse več je dokazov, da je črevesje skupaj z bakterijsko floro za telo pravzaprav zelo pomemben ´organ´, predvsem v imunskem smislu,« nas je podučil Rajko Knežević, dr. med., specialist interne medicine. Neravnovesje v črevesju se namreč odraža tako s hormonskim neravnovesjem kot tudi z avtoimunskimi boleznimi, vse od težav s ščitnico, sladkorne bolezni do kronične utrujenosti. Ob neustreznem delovanju črevesja namreč ne pride do primerne absorpcije hranil, zaradi česar v telesu prične primanjkovati sredstev, potrebnih za delovanje. To se lahko odraža v pomanjkanju energije in izčrpanosti. Kakšni pa so znaki, ki kažejo na to, da v našem telesu nekaj ni povsem v redu? »Nekatere bolezni črevesja, kot sta polipoza in rak črevesa, lahko kar nekaj časa potekajo brez simptomov. Spet druge, kot so vnetja, alergije, intolerance in sindrom razdražljivega črevesa, pa se pokažejo z različnimi, dostikrat nespecifičnimi simptomi in znaki, kot so utrujenost, bolečina, občutek napihnjenosti, hujšanje, driska, zaprtje, odvajanje sluzi in celo krvi z blatom. Predvsem slednji znak je alarmanten in terja čimprejšnjo zdravniško obravnavo,« pojasni sogovornik.
Črevesje je zaradi svoje vloge pogosto izpostavljeno številnim dejavnikom, ki lahko hitro povzročijo prebavne težave. Ena izmed pogostejših je sindrom prepustnega črevesja, ki ga sproži vnetje črevesne sluznice. »To je teoretični koncept, ki predpostavlja, da gre pri dovzetnih bolnikih za zrahljane tesne stike med celicami v črevesni steni, kar omogoča velikim molekulam v hrani, ki jih sicer pri ´neprepustnem´ črevesu razgradimo v manjše, da nemoteno prehajajo skozi steno črevesa neposredno v krvni obtok, po njem pa do oddaljenih organov, kjer lahko povzročajo plejado različnih simptomov, na videz nepovezanih s črevesjem,« delovanje sindroma obrazloži dr. Knežević. Med simptome te bolezni spadajo utrujenost, težave s koncentracijo, prebavne težave, glavoboli, nihanje razpoloženja in povečanje telesne teže.
Med pogostejšimi težavami prebavil je tudi malabsorbcija, ki nastopi, kadar je zaradi slabih prehranjevalnih navad in preobremenitev s toksini prizadeto vsrkavanje hranil v črevesju. Simptomi se odražajo ob izpadanju las, suhi koži, depresiji, zaprtju in nepojasnjeni izgubi teže. Lahko pa vsrkavanje hranil zmoti neravnovesje mikroorganizmov, kar imenujemo črevesna disbioza. Do slednjega lahko privedejo slaba prehrana, alkohol, stres, zloraba antibiotikov, steroidi in zdravila, ki zavirajo imunski sistem. Črevesna disbioza lahko ob drugih dejavnikih vodi v revmatski artritis, multiplo sklerozo, pomanjkanje vitamina B12 pa tudi k zgodnjim stopnjam raka na debelem črevesu in dojkah ter številnim drugim boleznim.
In kako lahko ukrepamo sami? »Pri težavah s črevesjem so na prvem mestu t. i. dietni ukrepi, ki so bili poznani že generacijam naših prednikov – potrebno je redno gibanje, dovolj velik vnos tekočin in vlaknin v prehrani. Posebno blagodejna so t. i. fermentirana živila, ki imajo ugoden prebiotični in probiotični učinek na prebavo in celotno telo. Potrebno je izogibanje prevelikim količinam industrijsko predelane hrane, kot so rafinirani sladkorji, nasičene maščobe in suhomesni proizvodi. Šele če to ne zadostuje ali če se pojavijo skrb vzbujajoči simptomi in znaki, so na mestu diagnostični in terapevtski ukrepi,« nam je pojasnil dr. Knežević. Jedilnik tako obogatimo s kefirjem, jogurtom ali kislim zeljem, ki z mlečnokislinskimi bakterijami skrbijo za ravnovesje črevesne flore. Ne pozabimo niti na balastne snovi, ki se nahajajo v zelenjavi, sadju in polnozrnatih živilih. Sploh za črevo so dobri naslednji viri prebiotikov: artičoke, zelje, leča, fižol, čebula, česen …
Bodimo pozorni tudi pri hranjenju, saj prekomerno prehranjevanje preobremeni črevesje, ki nima potrebe biti stalno polno, saj potrebuje tudi čas za prebavljanje hrane. Priporočeno je večje število manjših obrokov, saj je prav posebno škodljivo celodnevno stradanje, ki ga na koncu začinimo z bogatim in obilnim obrokom. Vendar pa strokovnjaki odsvetujejo tudi celodnevno glodanje in dajejo prednost večjemu številu pravih obrokov. Pri jedi hrano žvečimo počasi, saj se vse premalo ljudi zaveda, da s prebavo v resnici pričnemo že v ustih z encimi, ki razgrajujejo hrano. Z dobrim žvečenjem hrano tako razbijemo na manjše delčke, ki so bolj prebavljivi in jih telo lažje izkoristi. Poskrbite za uravnotežen dnevni ritem, saj črevesje naravnost obožuje rutino in zanesljivost. Za vsako spremembo okoliščin, tudi dopust, namreč potrebuje kar nekaj prilagajanja. Izogibajte se tudi hrani, za katero veste, da v vašem telesu povzroča napihnjenost.
Svojemu telesu moramo prisluhniti tudi ob razdraženosti črevesja, zaprtju in bolečinah, ki jih je treba jemati strogo resno. Izločanje blata se razlikuje glede na vsakega posameznika, najsi bo večkrat dnevno ali pa le enkrat na tri dni; če že več dni niste bili na stranišču in ob izločanju občutite bolečino, pa le obiščite zdravnika. Naše črevesno zdravje lahko ogrožajo tudi antibiotiki, ki pogosto uničijo vse bakterije v telesu, tudi dobre, zato se z osebnim zdravnikom pogovorite, kaj lahko v tem primeru storite sami. Ker naš prebavni trakt kaj hitro iz ravnovesja sune tudi stres, si vzemimo nekaj časa zase ter se v čim večji meri izogibajmo stresnih situacijam. Poskrbite za dober in trden spanec, ki regenerira naše telo. Glede na dolžino črevesja, to pri odraslem človeku meri kar osem metrov, je zdrav spanec še kako ključen, saj celice za obnovo potrebujejo več dni. »Kadar črevesje funkcionira optimalno, mu pozornosti seveda ne posvečamo. Dolgoročno pa se gotovo obrestuje, da skrbimo za redno prebavo, se udeležujemo preventivnih pregledov, kot je program Svit, in se ob pojavu težav posvetujemo s svojim zdravnikom,« za konec še svetuje dr. Knežević.
Pri težavah s črevesjem so na prvem mestu t. i. dietni ukrepi, ki so bili poznani že generacijam naših prednikov – potrebno je redno gibanje, dovolj velik vnos tekočin in vlaknin v prehrani. Posebno blagodejna so t. i. fermentirana živila z ugodnim učinkom na prebavo in celotno telo.
Pravilno in redno delovanje črevesa blagodejno vpliva na celoten organizem, ob porušenem delovanju pa se to negativno odraža tako na počutju kot tudi zdravju.