Iščite po prispevkih
Avtor: Katja Mohorič
Vzroki za vnetje so lahko prevelika količina zaužitih alkoholnih pijač, močno dražeča hrana, alergija na hrano, zastrupljena hrana, stres, zdravila, infekcija z bakterijo Helicobakter pylori ali terapija z obsevanjem. Težavo praviloma spremljajo krčevite bolečine, bruhanje in neješčnost. Bolezensko stanje je običajno burno, vendar traja praviloma le dan ali dva.
Ker gre za kratko obdobje, je najboljša dieta stradanje z uživanjem mlačnih čajev, na primer kamilic, vendar brez sladkorja. Primerna je tudi mlačna mineralna voda ali prekuhan čaj. »Ko se začne bolezen umirjati, začnemo v prehrano dodajati zakuhane nemastne juhe, pretlačeno zelenjavo in kuhano mleto meso. Mleko naj bo toplo, lahko tudi razredčeno z vodo. Če bolniku ne paše hrana, ga ne silimo k uživanju. Tek naj ureja narava. Nikakor pa mu ne ponudimo hrane, ki močno draži, hrane z ostrimi začimbami (npr. s poprom, papriko, čilijem in cimetom), kofeinskih napitkov (kave, kokakole), pravih čajev ter alkoholnih pijač,« svetuje dr. Dražigost Pokorn.
Veliko bolnikov z vnetjem ali s katarjem želodčne sluznice (kronični gastritis) ima dovolj ali preveč želodčne kisline. Težava običajno doleti zelo zaposlene, kadilce, s skrbmi, ki so tudi priložnostni pivci alkoholnih pijač. Za bolnike s to težavo je najbolje, da uživajo hrano, ki jim ne dela težav. Katera je to, bodo najlažje odkrili sami tekom prehranjevanja. »Kljub temu je dobro, da se izogibajo začimbam in pikantnim omakam ter močnejšim mesnim juham, prav tako tudi močno sladkim jedem. Nekaterim zelo škodijo tudi orehi in lešniki, drugim fižol in zelje. Bolnik naj se vsekakor izogiba alkoholnim pijačam in kavi, na dan pa naj zaužije tri do pet obrokov,« svetuje dr. Pokorn
Iz prehrane izločimo mastne juhe, ekstrakte, vse začimbe, sladke, močno slane in kisle jedi, pečene in ocvrte jedi, pikantne sire, alkohol, močno kavo, močan čaj in kajenje. Izločiti je treba tudi vso hrano, ki želodec mehanično spodbuja k izločanju in motoriki: grobo surovo zelenjavo, sadje, grobo in kitasto meso, svež kruh, žgance, cmoke, štruklje, otrobe in graham kruh. Zelo primerna je lahko prebavljiva beljakovinska hrana, npr. mlado meso, mlad sirček, mehko kuhano jajce, mleko in mlečne pijače. Ta živila so še posebej priporočljiva. Če bolnik ne prenese mleka, ga lahko razredčimo s čajem, z žitno kavo, mineralno vodo ali s sadnim sokom. Hrana, ki jo ponudimo, naj bo kašasta ali dobro sesekljana ter primerno topla (glej tabela 1).
Ta težava zahteva drugačno dieto, saj imajo bolniki običajno zelo slab tek in nizko telesno težo. Pogosto jim primanjkuje tudi vitamina B12. Bolnikom s pomanjkanjem želodčne kisline ustrezajo kisle jedi. »Priporočamo kisle solate, lahko tudi mesne, če so iz mehkega mesa. Mleko jim običajno škodi, lahko pa uživajo vse vrste kislega mleka, če nimajo težav z drisko in napenjanjem. Priporočamo tudi mesne juhe in domače začimbe, ne pa preveč ostrih začimb, kot so poper, paprika in surova čebula,« pravi dr. Pokorn.
Dieta pri razjedi na želodcu je enaka zdravi in uravnoteženi prehrani, če pa pride do poslabšanja bolezni, mora bolnik izključiti vsa živila, ki mu delajo težave. Hrana mora biti redna, najbolje 3–5 ne preobilnih obrokov na dan, z dovolj sadja in/ali zelenjave.
Za hiperplastično gastropatijo ali Menetrierjevo bolezen so značilne zadebeljene gube želodčne sluznice in močna izguba beljakovin. Posledica tega je lahko hipoproteinemija (znižana koncentracija beljakovin v krvni plazmi) in celo ascites. Pri tej bolezni je prehrana podobna splošni želodčni dieti z zadostno količino beljakovinskih živil.
Pri tej težavi je lahko prizadeta stena želodca, požiralnika ali dvanajsternika. Razjede nastanejo, če agresivni dejavniki prevladujejo nad obrambnimi, ki preprečujejo nastanek bolezni. Tudi v tem primeru se mora bolnik izogibati alkohola in ostrih začimb, prav tako mora izključiti vso hrano, po kateri ima težave, ter prenehati kaditi. Posebna »ulkusna dieta« danes ni več potrebna. Kava in blage začimbe so dovoljene, če bolnik po njih nima težav.
Pri razjedi dvanajsternika je dieta le del zdravljenja. Zelo pomembna so tudi zdravila in ureditev bolnikovih osebnih težav in razmer. Bolj primerni so pogosti in manjši obroki hrane. »Dnevni jedilnik obogatimo z vitaminsko prehrano ter pripravimo več mesnih obrokov hrane ali ustreznih zamenjav, npr. mehko kuhano jajce, mlačne jedi, sir, perutnina in ribe. Zelo dobra sta sirček in skuta, ustrezajo tudi kisli mlečni izdelki,« dodaja dr. Pokorn.
Zdravljenje želodčne razjede ni samo dietno. Poskrbeti je treba tudi za počitek, razbremenitev ter splošno okrepitev. Bolnik mora prav tako opustiti kajenje in pitje alkoholnih pijač. Če bolnik upošteva vsa ta navodila, se ob trajni varovalni dieti in vzdrževanju dobre telesne kondicije razjeda hitro pozdravi in se ne ponovi, če pa navodil ne upošteva, lahko bolezen ostane kronična.
Kirurgi pri operaciji razjede na dvanajsterniku ali želodcu odstranijo običajno večji del želodca, celo do tri četrtine. Želodec se tako zmanjša in obenem izgubi tudi večji del tistega dela sluznice, ki tvori želodčno kislino, in tudi mišično zaporo pilorus, ki zadržuje hrano. Po operaciji hrana hitreje preide iz želodca v tanko črevo. Manjši želodec sprejme po operaciji manj hrane, težje pa prebavlja jedi, za prebavo katerih je potrebna obilica želodčne kisline in ki dalj časa ostanejo v želodcu. To so na primer meso, stročnice, sir, cmoki, svaljki, žganci, nekatera zelenjava in mleko.
»Pogosto se zgodi, da ljudje po operaciji želodca ne prenašajo mleka, zato se dieto za njih sestavlja individualno. Lahko se zgodi, da bolnik dobro prenaša sveže mleko, ne pa npr. ajdovih žgancev. Ker obstaja pri ljudeh, ki so imeli operacijo želodca, velika možnost, da gre hrana iz želodca oziroma požiralnika prehitro v tanko črevo, mora dieta to preprečevati.
Iz prehrane je treba izločiti čiste in kompleksne ogljikove hidrate, kot so testenine, riž in žganci,« poudarja dr. Pokorn in opozarja na živila, ki jih je primerno uživati (glej tabelo 2) ter dodaja: »Bolnik naj raje uživa pogoste in manjše obroke hrane, vzdržuje naj elektrolitsko ravnotežje in ravnotežje vode v organizmu. Pogosto naj pije, najbolje pol ure do uro po obroku hrane. Če je potrebno, naj se po obroku uleže, da prepreči prehiter prehod hrane v črevo. Včasih pomaga dodatek pektina v vsakdanjo prehrano.«
Po operaciji se lahko zmanjšata telesna masa in tek, primanjkovati lahko začne vitamina B12 in folne kisline. Če je prebava maščob otežena, jih omejimo na najmanjšo količino. Zaradi hitrega prehoda hrane iz želodca v črevo in vzdolž črevesja se lahko pojavi tudi splošna slaba absorpcija hranil.
» Tek naj ureja narava.«
»Bolnik naj se vsekakor izogiba alkoholnim pijačam in kavi, na dan pa naj zaužije tri do pet obrokov.«
Tabela 1: Dieta pri kroničnem vnetju ali katarju želodčne sluznice (kronični gastritis)
Dnevni obrok: | Jedilnik 1 | Jedilnik 2 | Jedilnik 3 |
ZAJTRK | mehko kuhano jajce, prepečenec in mleko | dietna hrenovka, prepečenec ali en dan star kruh in mleko z žitno kavo | sirček, prepečenec ali en dan star kruh in kakav |
MALICA | jabolko in keksi | sadni jogurt, prepečenec ali keksi | kompot |
KOSILO | krompirjeva kremna juha, dušeno mlado meso, krompirjeva kaša, zelenjavna prikuha ali solate iz kuhane zelenjave, jajčna krema | močnikova juha, dušen riž na maslu ali olju, sadna solata | zelenjavno-mesna enolončnica iz mlade zelenjave, mesa, krompirja in riža |
MALICA | jogurt po želji in prepečenec | mleko | kislo mleko |
VEČERJA | zelenjavno-mesna solata, en dan star kruh | mlečni riž ali zdrob, sadni sok | puding, jajčni narastek in mleko |
Dopolnilni obrok | mleko, mlečne pijače, mineralne vode | nesladkani sadni sokovi, kompoti, čežane | keksi, prepečenec |
Tabela 2: Dieta po operaciji želodca: dovoljena in nedovoljena živila, režim prehrane
Dovoljena živila | Prepovedana živila | Režim prehrane |
meso | vse vrste | |
kruh, testenine, riž, krompir, škrobna živila | sladka živila | v petih dnevnih obrokih hrane |
vse vrste zelenjave | po želji | |
nesladkano sadje | sladkano sadje | v treh dnevnih obrokih |
maščobe | vse vrste | |
mleko, kava | če bolniku ne dela težav | |
alkoholne, gazirane in sladke pijače |