Iščite po prispevkih
Avtor: Katja Mohorič
Nepravilnosti v želodčni tekočini | Prirojena ali pridobljena motnja v sestavi želodčne tekočine lahko povzroči strditev ali kristalizacijo holesterola in še drugih snovi v izvodilih, zlasti pa v žolčniku. |
Žolčni kamni | Najpogostejši povzročitelji kroničnih bolezni žolčnika in žolčevodov so žolčni kamni. Povzročajo žolčne napade, poleg tega pa je žolčnik zaradi njih mnogo bolj dovzeten za infekcijo. Žolčnim napadom se tako lahko pridruži še vročinska vnetna bolezen s hudimi bolečinami, z bruhanjem in z zlatenico. |
Zlatenica | Če se žolčni kamen zatakne v žolčevodu, se lahko razvije mehanični ikterus ali zlatenica, kateri se lahko pridruži še infekcija s hudim gnojnim vnetjem žolčevodov ali pa še sočasno vnetje trebušne slinavke. |
Kronične težave | Kronično bolan in vnet žolčnik izgubi svojo sposobnost in bolnik ni sposoben prebavljati maščob. Po mastnem obroku ga začnejo pestiti hude bolečine, slaba prebava in napenjanje. |
Napad žolča | Težka in mastna prehrana z močnim draženjem žolčnika povzroči močno krčenje žolčnika in lahko tudi hud žolčni napad (močne in krčevit bolečine), če ima bolnik žolčne kamne in vnetje žolčnika. Tudi močno razburjenje lahko povzroči žolčni napad. Žolčni kamni lahko začasno ali trajno zamašijo izhod žolčnika. To lahko povzroči močno žolčno koliko, včasih pa le bolj ali manj hude bolečine v predelu žolčnika – pod desnim rebrnim lokom ali na desni strani hrbta. |
Pomemben vzrok za nastanek bolezni žolčnika in žolčnih izvodil je prehrana z veliko sladkorja, maščob, jajc, malo sadja in zelenjave, ki je povrhu še zelo neredna. »Dieta pri žolčnih boleznih (npr. akutni in kronični holecistitis, žolčni kamni, vnetje žolčnih izvodil in podobno) mora vsebovati malo maščob, ne sme pa vsebovati jajčnega rumenjaka.
Z izbiro čim manj dražečih jedi skušamo žolčnik umiriti, obenem pa mora biti dieta taka, da kar najbolj spodbuja bolni žolčnik k delovanju,« pojasnjuje v enem od svojih strokovnih del dr. Dražigost Pokorn, dr. med., priznani slovenski strokovnjak za prehrano.
Ob žolčnem napadu ali koliki bolnik bruha, se slabo počuti in je lahko zelo prizadet, predvsem pa nima teka. V tem času prenese le čaj brez sladkorja, na primer kamilični ali metin, ali nesladkano limonado. Mleka ne prenese. To stanje traja običajno 2–3 dni, nato naj bolnik začne uživati prehrano, ki je izrazito postna. Enako naj bo tudi pri akutnem obolenju žolčnika.
»Ko se stanje nekoliko umiri, začnemo previdno dajati sluzaste juhe, nemastno juho, pretlačeno zelenjavo, kompote ter drobne kuhane testenine brez jajc s čim manj maščobe. Bolnik dobro prenese tudi prepečenec in kekse.
Ko se stanje izboljša in bolečine ter vnetje prenehajo, lahko začne uživati tudi kuhan krompir, testenine, kuhano meso, zelenjavne juhe in podobno. Izogiba naj se žgancem, svaljkom, mastnim jedem, smetani in podobnemu,« svetuje dr. Pokorn (glej tabelo 1). Nekateri v tem času že prenesejo tudi nemastno mleko in mlečne jedi.
»V mirnem obdobju oziroma obdobju brez bolezenskih znakov naj bo prehrana lahka, z malo maščobe ter brez rumenjakov, jedi z jajci, smetane, težko prebavljivih stročnic, grobe zelenjave, kvašenega testa oziroma brez tistih živil, ki jih bolnik slabše prenaša,« svetuje dr. Pokorn (glej tabelo 2).
Po operaciji žolčnika in žolčnih izvodil se lahko zgodi, da ima bolnik še hujše težave s prebavo, zelo pogoste so tudi driske. Čez čas lahko vse težave izginejo, a to še ne pomeni, da je s prebavo vse v redu. Čeprav se organizem prilagodi življenju brez žolčnika, pa lahko bolnik za vedno izgubi popolno sposobnost prebavljanja in absorpcijo mastne hrane ali mastnih živil, zato mora še naprej jesti dietne jedi.
»Dietna prehrana po operaciji je pravzaprav prehrana po bolnikovi izbiri. Bolnik si mora na podlagi svojih lastnih izkušenj in po svoji presoji sestaviti tak jedilnik, po katerem se bo najbolje počutil. Izkušnje pa so pri vsakem bolniku drugačne,« ugotavlja dr. Pokorn.
»Bolniki z žolčnimi kamni ali katero od drugih bolezni žolčnika in žolčevodov morajo običajno izključiti iz prehrane večjo količino maščob, jajca in jajčne jedi, smetano, grobo zelenjavo, kot sta zelje in repa, stročnice, kvašeno testo, potice in podobno. Nekateri ne prenesejo tudi surovega sadja.
Vsak si mora ustvariti svoj lastni jedilnik in uživati le tisto hrano, ki jo dobro prenese oziroma po kateri nima težav. Na splošno mora biti manj mastna in začinjena, vsekakor pa uravnotežena, z dovolj beljakovinskimi živili, sadja in zelenjave. Vsak si mora določiti tudi obseg obroka hrane,« poudarja dr. Pokorn.
To velja tudi za vse, ki so že bili operirani na žolčniku ali žolčnih izvodilih. Večina ljudi se po operaciji povsem prilagodi in lahko uživa povsem mešano prehrano v zmerni količini.
»Bolnik si mora na podlagi svojih lastnih izkušenj in po svoji presoji sestaviti tak jedilnik, po katerem se bo najbolje počutil.«
Dieta po žolčnem napadu (7–14 dni) | ||
Obrok | Jedilnik 1 | Jedilnik 2 |
Zajtrk | čaj (lahko s sladkorjem in tremi žlicami posnetega mleka), prepečenec, keksi | sluzasta juha z ovsenimi kosmiči |
Malica | jabolčna čežana | čaj s sladkorjem |
Kosilo | sluzasta juha, zelenjavna prikuha, kuhano pusto meso, sadni sok, jabolčna čežana | krompirjeva juha, zelenjavna omleta, fina kuhana zelenjava |
Malica | jabolčna čežana, keksi | sadni sok, keksi |
Večerja | mlečni riž s posnetim mlekom, sadni sok | sluzasta juha z rezanci brez jajc, sadna čežana |
Dodatki: Bolnik lahko med obrokom popije veliko mlačnih tekočin, predvsem zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. |
Dieta v obdobju brez žolčnih napadov oziroma varovalna dieta | ||
Obrok | Jedilnik 1 | Jedilnik 2 |
Zajtrk | bela kava z mlekom, kruh z medom ali marmelado | čaj z mlekom, kruh, sirček |
Malica | posneto mleko, olupljeno zrelo sadje | olupljeno zrelo sadje |
Kosilo | čista mesna juha, dušeno ali pečeno meso, zelenjavna prikuha, krompir, riž, testenine, sadna solata | sadni sok, skutni narastek ali mesno-zelenjavna enolončnica, puding |
Malica | jogurt, keksi | posneto mleko, keksi |
Večerja | mesno-zelenjavna solata | mlečni riž, sadje, sadni sok |
Dieta pri oblikovanem in preverjenem osebnem izboru hrane, ki ne škodi in jo bolnik sme uživati | |||
Obroki | Jedilnik 1 | Jedilnik 2 | Jedilnik 3 |
Zajtrk | bela kava, črn kruh, rezina šunke | mleko ali čaj, črni kruh, marmelada | čokoladno mleko, črni kruh, žlica skute |
Malica | jogurt, nemastni keksi | sadni jogurt, nemastni keksi | posneto mleko, nemastni keksi |
Kosilo | zelenjavna juha, dušeno meso, kuhan krompir, pečeno jabolko | mesna juha z rižem, sirovi štruklji, zelena solata | mesno-zelenjavna enolončnica, črni kruh, nemastna sladica (npr. sadni sladoled |
Malica | sadni jogurt | posneto mleko | kislo mleko, sadje |
Večerja | mesno-zelenjavna solata, črni kruh | mlečni riž, sadje | mlečna kaša ali polenta z mlekom, sadje |