Od načina priprave hrane, ki jo uživamo, je odvisno tudi naše zdravje. Le pravilno pripravljena hrana iz kakovostnih živil daje telesu potrebne snovi za njegovo rast, razvoj in normalno delovanje vseh telesnih funkcij.
Dušenje in cvrtje sta sicer dva od klasičnih načinov priprave jedi, a posode, ki jih delajo iz novih zlitin in posebnih oblik, ki omogočajo kroženje zraka, ter najnovejše ideje za cvrtje nam omogočajo, da jedi še vedno pripravljamo na naš najbolj priljubljen način, le v drugačni obliki in z drugačnimi sestavinami. Pri tem lahko uporabimo manj ali skoraj nič maščobe, jedi pa bodo vseeno ohranile svoj okus, barvo, hrustljavost in nekatera hranila. Nekatere bodo tako za prebavo še bolj primerne kot surove, nekatere snovi se bodo v telo le tako lahko absorbirale in nekateri mikroorganizmi se bodo uničili lahko le na ta način.
Dušenje je način priprave živila, pri katerem živilo kuhamo le v majhni količini vode, jušne osnove ali celo v lastnem soku. Dušimo lahko z majhno količino maščobe ali brez nje. Za ta postopek uporabimo posodo, ki se dobro zapre. Le tako se živilo lahko zmehča v pari, ki nastane, ko tekočina zavre. Pri tem se ohrani večja količina hranilnih snovi kot pri kuhanju v tekočini. V zadnjem času nam proizvajalci ponujajo posode, ki so narejene iz posebnih materialov in imajo posebne oblike, tako da lahko v njih pripravljamo hrano tudi brez vsake tekočine ali le z zelo minimalno.
Živila se tako skuhajo v lastnem soku ali vodi, ki je je skoraj v vseh živilih veliko. Na ta način se izredno dobro pripravijo vse jedi, še posebej zelenjava, ki vsebuje veliko vode. Živila obdržijo tudi večino svojih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, barvo in poln okus. Ko jih jemo, so hrustljava, še posebej, če jih ne dušimo dolgo časa. Za dušenje je značilno, da živila v pari dušimo le toliko, da se zmehčajo, če pa gre za ribe in meso ali škrobnata živila, kot je krompir, pa je potrebno nekoliko več časa.
Na ta način so zelenjavo pripravljale že naše babice in prababice, v današnjem času pa so odlike tovrstnega kuhanja potrdili tudi znanstveniki. Ker se ohrani veliko hranilnih snovi, nam kuhanje v sopari pomaga vzdrževati zdravje, primerno pa je tudi za splošno zdravo prehranjevanje, za različne varovalne diete in tudi kot pomoč pri hujšanju. Ker sam način priprave ne zahteva dodatne maščobe, je primeren tudi pri povišanih vrednostih holesterola, zvišanem krvnem tlaku in sladkorni bolezni.
November, 2009