Avtorica: Saša Vrbančič
Alge so enostavne morske rastline, podobne morski travi. Na Japonskem, Kitajskem in v Koreji so prava delikatesna poslastica oziroma osnovno živilo. Na voljo so tudi pri nas. Nekatere se uporabljajo kot želirno sredstvo, za uživanje pa so najpogosteje uporabljane vakame, arame, nori, hijiki in kombu.
Alge so bogate z biološkimi snovmi: kalcijem, železom in jodom. Recimo kombu in arame so lahko do 500-krat bogatejše z jodom kot ostrige, poleg tega ne vsebujejo strupenega živega srebra. Vsebujejo pa veliko vitaminov (Vitamin A, B1, B2, B6, niacin, vitamin C, pantotenska in folna kislina), mineralov in mineralov v sledeh. Jod smo že omenili, sledijo mu tudi brom, mangan in kalij, ki je koristen za vse bolnike, ki uživajo diuretike. Železu se pridružuje tudi klorofil, zeleno barvilo, ki pomaga hemoglobinu pri transportu kisika po telesu. Zato jih priporočajo kot zelenjavno prilogo k vsakodnevni prehrani, ko gre npr. za slabokrvnost. Čistijo črevesje, izboljšujejo prebavo, odstranjujejo težke kovine in radioaktivnost iz telesa.
Med vsemi zdravilnimi rastlinami velja maca (izg. maka) – pravzaprav njen koren za pravo zmagovalko, saj ima najvišjo prehransko vrednost. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, in E ter 32 mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, železo, baker, mangan in druge. Poleg tega vsebuje 20 aminokislin in nenasičene maščobe omega 3, 6 in 9 ter dolg seznam esencialnih olj.
Ker je adaptogena rastlina, svoje učinkovanje prilagaja telesu in njegovim potrebam. S svojo sestavo hranilnih snovi spodbuja žleze k pravilnemu delovanju in s tem uravnava hormonsko ravnovesje. Uživanje korena mace krepi imunski sistem, občutno povečuje energijo in pripomore k boljšemu počutju. Čajna žlička mace telo napolni z energijo za ves dan. V obliki kapsul ali tekočega izvlečka jo uporabljamo kot prehranski dodatek. Maco v prahu lahko dodamo šejkom, smoothijem, sadnim sokovom, kosmičem ali muslijem.
Maco lahko brez skrbi uživamo dalj časa, saj nima stranskih učinkov, ni toksična in nima kontraindikacij. Bodite pozorni na kakovost izdelka, preberite deklaracijo o izvoru. Koreni mace morajo biti popolnoma dozoreli in skrbno izbrani.
Njena domovina so visoke perujske planote in za domačine je maca hrana. Na področjih, kjer jo gojijo, pripravljajo jabolčni sok z maco ali pa jo vmešajo v mleko.
Majhni sadeži, ki so na pogled podobni jabolkom, so veliki kot češnje. Drevesa camu camuja rastejo v vodah reke Amazonke, zato nedozorele zelene sadeže obirajo kar s čolna. Ti namreč vsebujejo več vitamina C kot zreli rdeči sadeži in bistveno več kot šipek, limona in acerola. Zaradi tako visoke vsebnosti C vitamina, camu camu pomaga pri absorpciji hranil v organizmu, krepi imunski sistem, pospešuje revitalizacijo in deluje kot antidepresiv. V teh kiselkastih sadežih najdemo še vitamine B1, B2 in B3, kalcij, fosfor, kalij in železo. Bogati so tudi z barvnimi antocianini, ki deluje antioksidativno, bioflavonoidi in aminokislinami. Sadež je res vsestranski, saj s svojo bogato hranilno sestavo krepi možganske funkcije, oči in vid, srce, jetra in kožo.
Lucuma je južnoameriško sadje, ki postaja vedno bolj priljubljeno, saj ga lahko uporabimo kot zdravo sadno sladilo. Okusa lucume in manga sta si podobna, le da je sadež lucume zlato rumene barve. Kot naravno in zdravo sladilo jo lahko dodajamo različnim sadnim napitkom, surovi čokoladi in pecivu. Vsi, ki ste že obiskali Peru, najbrž veste, da je tam sladoled z okusom lucume bolj priljubljen od vanilijevega ali čokoladnega. Ker je rastlina prebivalcem južnoameriških držav tako dragocena, izvoz v obliki celih sadežev ni dovoljen. Namesto tega je drugod po svetu za ustvarjanje okusnih receptov na voljo lucuma v prahu.
Lucuma je odličen vir ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov. V njej najdemo veliko beta-karotena, zato močno spodbuja imunski sistem. Bogata je tudi z železom in vitaminoma B2 in B1. Niacin, ki ga vsebuje, pomaga pri uravnavanju holesterola in trigliceridov.
Iz Peruja prihaja še ena rastlina, škrlatna koruza. Iz nje pripravljajo priljubljeno sladko brezalkoholno pijačo chica morada.
Ta vrsta koruze je svojo barvo dobila zaradi posebne sestave prsti v kateri raste. Najkakovostnejši prah škrlatne koruze, ki ga uporabljamo kot prehranski dodatek, ni narejen iz koruznih zrn, ampak iz sredice v sredini storža.
Zaradi visoke vsebnosti antocianinov (bistveno več kot aronija) z najboljšim antioksidantom ciadinin-3-glukozidom, ščiti pred oksidanti in škodljivimi prostimi radikali.
Japonska študija z univerze Nagoya je pokazala, da škrlatna koruza zavira razvoj nekaterih vrst raka, med njimi raka na debelem črevesu. Poleg tega deluje protivnetno in antimikrobno, pomaga celicam pri obnovi, znižuje povišan krvni tlak in holesterol ter varuje pred boleznimi srca in ožilja.
Zdravilne lastnosti kurkume (Curcuma longa, Turmeric) se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini. Tudi v moderni medicini je kurkumin ena najbolj raziskanih naravnih substanc.
Rastlina domuje v vlažnih, tropskih gozdovih jugovzhodne Azije in Indije. To je začimbna rastlina, ki jedem daje lepo rumeno barvo in značilen okus ter je ena osnovnih sestavin curryja (karija).
Poleg številnih eteričnih olj vsebuje tudi 5 % kurkumina. In prav kurkumin ima največ zdravilnih lastnosti, velja pa tudi za eno najmočnejših naravnih protivnetnih in antibakterijskih snovi.
Znanstvene študije so dokazale precej zdravilnih lastnosti kurkumina. Deluje protivnetno in protimikrobno, pomaga pri lajšanju težav pri boleznih sklepov, vnetju oči, pri kolitisih, Crohnovi bolezni in sindromu razdraženega črevesja. Je naravno protibolečinsko zdravilo brez neželenih želodčnih težav. Ima visoko sposobnost prečiščevanja telesa in krvi. Razstruplja jetra, spodbuja izločanje žolča, bilirubina in holesterola, topi žolčne kamne. Deluje proti kandidi. Varuje možganske celice pred možgansko kapjo. Deluje močno antioksidativno in tako varuje celice pred poškodbami prostih radikalov. Blaži težave z vetrovi in krči v trebuhu in ščiti črevesno steno.
Uporaba kurkume je zelo varna. Vendar vseeno pozor: podobno kot česen zmanjšuje lepljivost trombocitov, zato ni priporočljivo jemati večjih količin kurkume ob jemanju zdravil, ki vplivajo na trombocite.
Če imate vrt, potem posadite črno redkev. Poleg svoje »zelenjavne« vloge, je izredno uporabna tudi kot zdravilna rastlina. Zdravilne učinkovine v črni redkvi so eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem, rafanol, vitamin C.
Že naše babice se vedele, da redkvin sok v kombinaciji z medom deluje prosti kašlju, hripavosti in raztaplja sluz v pljučih. Pospešuje izločanje žolča, deluje proti zlatenici in žolčnim kamnom. Sodeluje pri čiščenju zamaščenih jeter, pospešuje presnovo maščob in maščobnih zalog, izboljšuje stanje ožilja in pretok bolj zdrave krvi. Ker izloča toksine iz sklepov, pomaga pri artritičnih in revmatičnih obolenjih. Priporoča se uživanje brez soli, saj je odlično sredstvo proti težavam z jetri in vnetju žolčnika.
Ajurveda pravi, da je Ashwagandha eno pomembnejših zelišč. Rastlina deluje pomlajevalno in ima dobrodejen vpliv na mnoge telesne organe. Uporablja se jo pri vseh stanjih oslabelosti in nezadostnosti tkiv pri otrocih, starejših, izčrpanosti zaradi kroničnih bolezni ali prevelikih naporov, pomanjkanja spanca ali živčne izčrpanosti. Je eno najboljših zelišč za spodbujanje, prehranjevanje in prečiščevanje uma. Pomirja in spodbuja globok spanec brez sanj. Odlična je za izčrpane nosečnice, pomaga pri ugnezditvi zarodka.
Vam peša spolna moč? Uživajte Ashwagandho. Poleg tega vam ohranja spomin in lajša težave, povezane s staranjem. Uspešna je pri nespečnosti in paralizi ter multipli sklerozi. Olajša revmatske težave, kožne bolezni, dihalne težave. Pomaga pri slabokrvnosti, utrujenosti in neplodnosti.
Shisandra chinensis je visok grm, ki se bujno razrašča do 10 metrov visoko. Za svojo rast potrebuje močno oporo. Naravno raste v gozdovih severne Kitajske in na skrajnem vzhodu Rusije, zato je dobro prilagojena na mraz in tudi v naših krajih pozimi ne pozebe. Pozno poleti na njej dozorijo grozdi živo rdečih plodov, ki po izgledu nekoliko spominjajo na ribez.
Med vsemi zelišči ima enega najširših spektrov delovanja. S svojimi petimi okusi oz. elementi neguje pet – po kitajski medicini – najpomembnejših organov človeškega telesa: srce, jetra, vranico, pljuča in ledvice. Krepila naj bi življenjsko energijo- QI ter s tem vračala vitalnost, zdravje vseh organov in spolno moč.
Veliko učinkov, o katerih poroča kitajska medicina, je bilo tudi znanstveno potrjenih. Kitajski zdravilci jo uporabljajo za blažitev kašlja, proti nespečnosti in nočnemu potenju, za blažitev slabosti in fizične šibkosti.
Ruske raziskave iz 40. let prejšnjega stoletja so potrdile, da šisandra okrepi fizično vzdržljivost in omili stresne odzive telesa na različne neugodne razmere, kot so vročina in opekline, mraz in ozebline, vnetja in zastrupitev s težkimi kovinami. Dokazan je bil tudi blažilen vpliv na različne zdravstvene težave, kot so težave z živčevjem, hormonska neravnovesja, srčnožilna obolenja, prebavne težave, ateroskleroza in povišan krvni sladkor.
Deluje kot učinkovit adaptogen, kar pomeni, da se telo prilagaja različnim stresnim dejavnikom. Blaži nervozo in druge psihične težave, pomaga pri pozabljivosti in razdražljivosti, povečuje koncentracijo in usklajuje telesne gibe. Menijo, da krepi libido, pri moških povečuje spolno vzdržljivost, pa ženskah pa povečuje prekrvavitev in vzdražnost spolnih organov.
Ker je njen okus močan in svojstven, je najbolje prah šisandre zamešati v vodo ali sveže stisnjen sok, ali pa jo dodati smoothijem.
V Sibiriji čagi, ki se v Rusiji uporablja tako v tradicionalni kot tudi v uradni medicini, pripisujejo čudežno delovanje. Kot ljudsko zdravilo se je čaga uporabljala tudi na Poljskem in v večini Baltskih držav.
Gre za zdravilno gobo, ki vsebuje ogromno vitaminov C in E in ostalih zdravilnih učinkovin. Tradicionalno se v omenjenih državah uporablja še danes za zdravljenje raka (vključno z rakom na prsih, na prebavilih, rakom ustnic, žleze slinavke, pljučnim, želodčnim, kožnim in rektalnim rakom ter Hodkinovimi boleznimi…), bolezni srca in ožilja ter diabetesa.
Razmislite, kaj potrebujete, kakšne težavice ali težave vas pestijo in se dobro poučite o lastnostih posameznih učinkovin. Zavedajte se, da so to prehranski dodatki, zato je primerna prehrana s telesno aktivnostjo, dobro naravnanim umom in pozitivnimi čustvi ključna. Bodite zmerni pri uporabi, upoštevajte navodila. Posvetujte se z ljudmi, ki imajo izkušnje in znanja. Ko izbirate, izberite kakovostne izdelke s certifikati.
November 2013