Iščite po prispevkih
Avtor: Saša V.
Še dve imeni sta se prijeli te gobe: „goba nesmrtnosti“ in „goba kraljev“. Vse to zaradi res številnih lastnosti, ki so omogočale dobro zdravje in vitalnost tudi kronanim glavam in dajale občutek nesmrtnosti. Tako kot ginseng je reishi cenjen kot sredstvo za daljšanje življenja.
Seveda se mnogo zdravilnih rastlin najde v tistih predelih sveta, ki ljudem zaradi svojih naravnih zakonitosti onemogočajo stik s civilizacijo, kot jo poznamo pri nas. Izraz “civilizacija” označuje visoko tehnologijo in vsakodnevni način življenja, ki je mnogokrat zaradi prehudega bombardiranja naših čutov zelo stresen. Zato mnoga ljudstva, ki živijo v drugačnih življenjskih pogojih, črpajo zdravilne usluge iz narave. Tu mislimo predvsem na medicinsko in farmacevtsko pomoč. Znanja in izkušnje o tem se prenašajo iz roda v rod, saj je v takšnih življenjskih pogojih to ključno za preživetje.
Reishi je zdravilna goba in ni namenjena prehrani ljudi. Čeprav ni strupena, se najpogosteje pripravlja v čaju ali tinkturi. Na tržišču se večinoma pojavlja kot posušena goba v obliki prahu ali kot tinktura, v obliki različnih kapsul in tablet samostojno ali v kombinaciji z drugimi hranili in snovmi ter tudi kot sirup in razni napitki. Tako svež kot posušen reishi se lahko uporablja tudi za kuhanje. Posušenega pred uporabo za pol ure namočimo v topli vodi ali juhi.
Stari kitajski spisi postavljajo gobo reishi na prva mesta po učinkovitosti in zdravilnosti. Kitajska tradicionalna medicina jo uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Med njimi so zlatenica, vnetja ledvic, visok krvni tlak, bolezni dihal kot sta bronhitis in astma, težave z želodcem, … Seznamu lahko dodamo tudi krepčilni učinek na organizem.
Poleg tega jo vzhodnjaki uporabljajo tudi za bolezni in stanja, kot so nespečnost, razbijanje srca, stres in duševna preobremenjenost, kar so vse bolezni in stanja sodobnega časa. Reishi tudi prehranjuje kri in dodaja življenjsko energijo. Na Japonskem se reishi v uradni medicini uporablja kot dopolnilno sredstvo po zdravljenju raka, ker zmanjšuje stranske učinke kemoterapije in obsevanja.
V Sibiriji iz gobe reishi s postopkom hladnega stiskanja iztisnejo olje. Uporabljajo ga tako v tradicionalni kot uradni medicini za zdravljenje različnih bolezni, predvsem pa za zdravljenje različnih oblik raka, in sicer samostojno ali v kombinaciji s hladno stiskanimi olji, ki vsebujejo vitamin C.
Številne pomembne učinkovine v gobi dokazano spodbujajo in uravnavajo različne telesne mehanizme. Najpomembnejši med njimi so vodotopni polisaharidi in triterpeni, pravijo znanstveniki. Poleg omenjenih so tu še aminokisline, beljakovine, polipeptidi, vitamini, steroidi, steroli, triterpenoidi, lipidi, alkaloidi in elementi, kot so magnezij, cink, mangan, kalij, kalcij, …
Snovi v gobi naj bi imele blagodejen vpliv na arterijski krvni tlak. Nekaterim pripisujejo celo protirakave lastnosti. Študijski izsledki govorijo o triterpenih kot snoveh, ki imajo ugoden zaviralni vpliv na sproščanje histamina, uravnavajo delovanje jetrnih celic in jih tako ščitijo pred kemično povzročenimi poškodbami (zdravila, kemoterapija). Izboljšujejo porabo kisika in uravnavajo raven LDL holesterola. Ugodno učinkujejo tudi proti trombozi.
Namenjena je vsem, ki želijo ohraniti naravno odpornost in so izpostavljeni dnevnim psihofizičnim obremenitvam in so utrujeni, v stresu ali pa preobremenjujejo svoje telo z nezdravim prehranjevanjem in s pretirano rabo alkohola. Poleg tega vzdržuje odpornost po končanem zdravljenju. Skupaj z gobo reishi je priporočljivo uživanje vitamina C, ki poveča boljši izkoristek polisaharidov.
V literaturi in kliničnih študijah ni objavljenih nobenih škodljivih stranskih učinkov gobe v vseh 2.000 letih uživanja. Tudi ameriška zeliščna farmakopeja uvršča gobo reishi med zelišča razreda 1, torej med zelišča, ki se ob pravilni uporabi lahko varno uživajo. Pri občutljivih posameznikih se občasno lahko pojavijo blage prebavne težave ali kožne reakcije, ki pa po nekaj dneh uživanja izginejo. Gobo reishi lahko kupimo tudi pri nas. Pridelujejo jo po ekoloških zahtevah in jo uporabljajo za izdelovanje prehranskih dopolnil v različnih oblikah.