Iščite po prispevkih
Avtor: Saša Vrbančič
Acai jagode – čudežne jagode iz Amazonke
Črni plodovi acai palme so še posebej cenjeni v Južni Ameriki. So bogat vir vitaminov in mineralov in njihovi učinki so vsestranski: uravnavajo telesno težo, razstrupljajo telo, pripomorejo k hujšanju in uredijo prebavo. Vsebujejo veliko kalija, bakra, magnezija, vitaminov C, A, D in E, vlaknin, omega 3-maščobnih kislin, fitosterolov, nenasičenih maščob, … Pri nas so acai jagode dosegljive v obliki prehranskega dodatka.
Acai jagode vsebujejo kar desetkrat več antioksidantov kot grozdje in dvakrat več kot borovnice. Zato so pomembne pri razstrupljanju telesa, učinkovite so tudi pri nevtralizaciji prostih radikalov in nekateri zapisi govorijo o varovanju pred rakavimi obolenji. Antioksidanti imajo pomembno vlogo tudi pri nadzoru telesne teže, saj pospešujejo razgradnjo maščob. Učinek povečajo še vlaknine, ki podaljšajo čas, ki ga tanko črevo potrebuje, da prebavi hrano v krvni obtok. Zato se krvni sladkor dviguje počasi in v manjših količinah. Na ta način smo dlje siti, imamo bolj uravnan metabolizem in tako lažje nadzorujemo svojo telesno težo. Vendar pozor! Dodajte še uravnoteženo prehrano in gibanje, da bo izkupiček boljši! Acai jagode imajo radi tudi športniki, saj vsebujejo skoraj vse esencialne aminokisline, ki omogočajo optimalno delovanje mišic, vzdržljivost in moč.
Omenili smo že omega-3 maščobne kisline, ki jih vsebujejo jagode. Te nas bodo skupaj s fitosteroli varovale pred kapjo in drugimi srčno-žilnimi boleznimi in nam zagotavljale normalno raven holesterola v krvi.
Goji jagode
Z visokih hribovij Kitajske prihaja rastlina, ki ima nežno vijolične cvetove. Ti se poleti počasi spremenijo v sladek, rdeč plod. Jagode po obliki in velikosti spominjajo na šipek. Menda so celo znanstveniki presenečeni, ko raziskujejo te čudežne jagode, saj vsebujejo celo paleto najraznovrstnejših zdravilnih snovi.
Kitajci, ki živijo na območjih goji jagod, uživajo te plodove instinktivno že stoletja. Iz njih kuhajo čaje, dodajajo jih v drugo hrano ali pa pojedo kar surove. Sedaj gojijo rastline že prav načrtno, saj je povpraševanje ogromno. Žal pa plantažno gojenje prinaša s seboj tudi uporabo pesticidov, zato se pred nakupom pozanimajte o izvoru jagod. Biološko neoporečne so seveda tiste, ki rastejo samoniklo in te večinoma prihajajo z višjih predelov Kitajske. Tamkajšnji domačini jih obirajo ročno, sušenje na soncu jim da dodatno sladkobo, najpomembneje pa je, da sušenje ohrani v njih vse pomembne sestavine.
Poglejmo si sestavo posušenih goji jagod: ogljikovih hidratov je v povprečju 68 %, beljakovin 12 %, presenetljiv je delež zdravih nenasičenih maščob – 10 %. Na dobro prebavo pa vpliva 10 % vlaknin. Poleg aminokislin, vitaminov, mineralov, fitonutrientov in že omenjenih nenasičenih maščobnih kislin najdemo v njih še številne karotenoide in fenole, ki delujejo kot antioksidanti.
Goji jagode se uvrščajo na prva mesta glede vira antioksidantov v rastlinskem (pravzaprav tudi v kateremkoli drugem) svetu. Polne so karotenov, vitamina C in vitamina B1, vsebujejo še cistin, mangan, cink, baker, selen – to so le nekatere izmed snovi, ki v našem telesu delujejo antioksidativno, kar je pomembno za pravilno rast kosti in vezivnih tkiv, celjenje ran in zdravo ožilje. Antioksidanti vežejo proste radikale in tako krepijo imunski sistem ter preprečujejo razvoj rakavih obolenj. Poleg tega se betakaroten, ki ga goji jagode vsebujejo več kot korenje, v telesu pretvori v vitamin A, katerega učinki se pokažejo predvsem v lepši in bolj zdravi koži, povečani odpornosti, močnejši srčni mišici in boljšem vidu.
Vitamina B1 in B2 odigrata vsak svojo pomembno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov ter pravilnem delovanju živčevja in srca. Vitamin B1 naj bi tudi izboljševal razpoloženje, zdravil depresijo in višal raven energije. Goji jagode je narava bogato obdarila tudi z minerali. Vsi, ki vam primanjkuje železa, posezite po njih. Hvaljenje prehranske vrednosti goji jagod bi se lahko vleklo v nedogled, zato v kratkem povzemimo nekaj njihovih najbolj opaznih zdravilnih učinkov:
Prehranski dodatek tega leta je zagotovo macca. Rastlina uspeva v perujskih Andih na nadmorski višini 4.400 m. Vremenski pogoji so tam izjemno težki, zaradi njene odpornosti pa ima še posebej veliko blagodejnih učinkov.
Velja za adaptogeno rastlino – adaptogen je snov, ki ima v našem telesu pomembno vlogo pri povečevanju odpornosti, dovajanju energije, krepitvi imunskega sistema in preprečevanju stresa. Tesno vpliva na hormonski sistem, ta pa posredno vpliva na presnovo, energijsko stanje organizma, rast, spolno moč in splošno počutje. Najbolje pa je, da macca ne vsebuje hormonov, ampak skriva v sebi le snovi, ki v telesu na popolnoma naraven način uravnavajo izločanje hormonov v primernih količinah.
O čudežni moči macce govorijo tudi legende. Inkovski bojevniki naj bi svojo moč dobili prav iz macce. Pred vsako bitko so zaužili nekaj zdrobljene macce, kar jih je naredilo nepremagljivo močne. Po osvojitvi mesta pa jim je bilo nadaljnje uživanje rastline prepovedano, s čimer so zavarovali ženske osvojenega mesta pred izjemnimi spolnimi močmi, ki so jim bile z zaužitjem korena dane.
Znanstvene študije so dokazale, da ima uživanje macce pozitiven učinek na razpoloženje in duševno pripravljenost. V macci najdemo 60 % ogljikovih hidratov, 10 % beljakovin, 8,5 % prehranskih vlaknin in 2,2 % maščob. Gomolj macce vsebuje veliko beljakovin, železa, cinka, magnezija, kalcija, ogljikovih hidratov, fosforja in skoraj vse vitamine.
Macci pripisujejo naslednje blagodejne učinke:
Učinke, ki jih ima uživanje tega korena na povečanje telesne energije, večina ljudi dejansko čuti takoj.
Gvarana je plazeča se rastlina, ki uspeva v porečjih Amazonke. Med južnoameriškimi domorodci že od nekdaj velja za vsesplošno uporabno. Indijanske legende govorijo o njej kot o rastlini, ki vzdržuje energijo ob celodnevnih fizičnih naporih. V zahodnemu svetu je poznana kot superhrana, vse to pa zaradi snovi, ki jih vsebujejo črna semena plodov gvarane.
Snov, zaradi katere je gvarana tako cenjena, je gvaranin. Gvaranin je pravzaprav skoraj identičen kofeinu, ki pa ne uživa ravno ugleda med ljudmi, saj se piše in govori o škodljivosti kave, glavno krivdo pa ponavadi pripisujejo prav kofeinu. Gvaranin se v gvarani pojavlja v popolnoma naravni in nepredelani obliki ter ima lahko kot tak na telo več pozitivnih učinkov:
Največja razlika med gvaraninom in kofeinom v kavi je v tem, da gvaranin prehaja v naš krvni obtok veliko počasneje, posledica česar je bolj enakomerno in dolgotrajno delovanje. Pri nas najdemo gvarano v prahu. Ta prehranski dodatek zvišuje raven energije in fizične vzdržljivosti, nas ohranja budne, izboljšuje spomin, čisti krvni obtok, spodbuja metabolizem, deluje kot antioksidant, lahko poveča spolno slo in pomaga pri prebavnih motnjah.
Verjamem, da je marsikoga med vami navdušilo zgornje branje. Sedaj bi radi poskusili prav vse in postali močni, vzdržljivi, pomlajeni kar čez noč, …. Priporočljiva je zmernost in previdnost. Dodatno se informirajte ali povprašajte ljudi, ki imajo z uživanjem opisanih dodatkov že izkušnje. Kar učinkuje pri nekaterih, ni rečeno, da bo tudi pri vas.
Bodite torej potrpežljivi in zmerni, predvsem pa poslušajte in opazujte odziv svojega telesa.
Januar, 2012