Po besedah Uroša Brica, idejnega vodje projekta, se je vse skupaj začelo prejšnjo jesen na sejmu za zdravo prehrano. Različni kupci, ki so dotlej vsak zase kupovali ekološko in lokalno hrano, so se združili z željo, da bi si lahko živila zagotovili po čim bolj ugodni ceni. Bric pravi, da so pri nekem ponudniku lokalne zelenjave želeli dobiti čim boljše pogoje za nakup, hoteli so se dogovoriti za čim bolj ugodno ceno, hkrati pa tako imeti še nadzor nad kakovostjo zelenjave. “Ko nam je uspelo znižati ceno, smo hitro ugotovili, da smo skupaj zares lahko močnejši,” opisuje začetke skupine Uroš Bric.
Pozneje so ugotovili, da lahko izbor živil še razširijo in se ne omejujejo le na zelenjavo. Sogovornik priznava, da začetki niso bili najlažji ter da so se morali za to, da je skupina zaživela, precej potruditi. “Vsa naročila smo morali zbirati ročno, brez pomoči spletne aplikacije. Takrat se je vse skupaj zdelo kot misija nemogoče,” se začetkov spominja Uroš Bric.
Velika prednost projekta je nedvomno možnost izbire ekološke in lokalno pridelane hrane na enem mestu – po ugodnih cenah in brez oderuških marž ter nepotrebnih posrednikov. Kupci tako lahko izbirajo med sezonsko zelenjavo in sadjem, semeni, mokami, žiti, žitnimi kosmiči, jajci, oreščki, testeninami, medom, začimbami in zelišči, čaji, vinom, mlekom in mlečnimi izdelki, različnimi vrstami hladnostiskanih olj, tako imenovanimi super živili, pa tudi naravno kozmetiko. Izbira je zagotovo velika, saj z društvom Eko tim danes sodeluje že več kot 20 dobaviteljev.
Kot poudarja Uroš Bric, namen projekta ni razvrednotiti kakovosti ekoloških in lokalnih proizvodov, ki so, roko na srce, žal dostopni le redkim, ampak se pri proizvajalcu izpogajati za ceno, ki bo sprejemljiva za vse – tako za dobavitelja, kot tudi za kupce. Proizvajalec na ta način dobi redne odjemalce svojih proizvodov, kupci pa kakovostno in domačo hrano po zmerni ceni.
Uroš Bric pravi, da se je v tem času med člani skupine stkala neke vrste pripadnost: “Nekateri člani nam ponujajo tudi različne oblike pomoči (pri iskanju ustreznih ponudnikov, širjenju glasu o nas itd.). Imamo tudi članico, ki je poleg našega nadzora denimo obiskala skoraj vse ponudnike in se sama na lastne oči prepričala, od koga nakupuje izdelke. Skratka v naši skupini je odnos na bolj globoki ravni kot običajen odnos kupec-prodajalec.”
Kot smo omenili že na začetku, je danes v skupino povezanih približno 80 kupcev. Sogovornik pravi, da poleg treh idejnih vodij skupine, zdaj v njej aktivno sodelujejo še trije prostovoljci, ki večino svojega prostega časa posvetijo temu, da projekt nemoteno teče – torej nabava živil na eni, in oddaja živil kupcem na drugi strani.
Na vprašanje, kdo nakupuje pri njih, Bric pojasni, da gre za čisto vse vrste ljudi – od mladih družin pa do starejših. Projektu se je pridružilo tudi nekaj znanih Slovenk in Slovencev, med drugim igralec Boris Cavazza, pevka Manca Špik, televizijska voditeljica Nataša Bešter in mnogi drugi.
Po besedah sogovornika so odzivi dobaviteljev različni: “Nekateri ponudniki so nam že na začetku postavljali pogoje, nekateri so prijazno pozdravili našo iniciativo, nekaterim pa se gre zgolj za prodajo. Naj poudarim, da je predvsem pri lokalnih ponudnikih opaziti velik interes, saj v naši skupini vidijo lepo priložnost za neposreden stik s potencialnimi kupci.”
Po besedah Alje Dimic, je vedno več ljudi, ki si spet želijo jesti kakovostno hrano, polno vitaminov, mineralov in encimov. Lokalna in ekološko pridelana živila so tista živila, ki našemu telesu zagotovijo vsa potrebna hranila, ki jih naše telo potrebuje za nemoteno delovanje. Živila, tretirana z veliko pesticidi, našemu telesu povzročajo nepopravljivo škodo.
Danes je zavedanje o tem, da jemo zdravo, ekološko in lokalno pridelano hrano, večje kot kdajkoli prej. Cene kakovostne hrane so pogosto vrtoglave in poprečna družina si tovrstnih živil pogosto ne more privoščiti, zato potem izbere hrano, ki je cenejša. Projekt Nakupujmo skupaj je prav zato odlična rešitev, ki vsem ljudem omogoča, da svežo in kakovostno hrano dobijo po sprejemljivih cenah. To je korak v pravo smer, saj je trenutna situacija, v kateri je kakovostna ekološka hrana žal večini še vedno nedostopna, popolnoma nesprejemljiva.
Oktober 2013