Iščite po prispevkih
Avtorica: Katja Štucin
Najbolje je za dobro počutje in pravilno delujoč imunski sistem skrbeti z zdravim načinom življenja. Še ena splošna besedna zveza, boste rekli, ki bi jo bilo enkrat za vselej dobro nekoliko bolj pojasniti. Vsak posameznik mora biti dobro telesno pripravljen, kar zagotovi z zadostnim gibanjem. Količina je odvisna od zmožnosti posameznika, mladostnik bo pretekel nekaj kilometrov, starostnik pa odšel vsak dan na sprehod do trgovine in v park. Najverjetneje zna vsak zase presoditi, koliko gibanja bi bilo dobro zanj. Seveda pa je pomembna tudi prava mera počitka ter sprostitve. Spanec mora biti kakovosten, kar zagotovimo s higieno spanja. Kot velja za šport in rekreacijo, da zna vsak posameznik presoditi prave količine, tako velja tudi za ure spanja, nekateri jih potrebujejo več, spet drugi manj. Ob tem je za ohranjanje imunskega sistema nujno, da se čim bolj izogibamo škodljivim razvadam, kot so uživanje alkohola, kajenje …, kar je seveda jasno brez dodatnih pojasnil. Morda pa mnogi pozabijo na dejavnik, ki je v sodobnem času vse bolj prisoten, to je negativni stres. V tem hitrem tempu življenja se vse več soočamo z njim, kar je treba dojeti in delovati proti njemu, se sproščati, smejati, veseliti … Vsi skupaj, ne glede na starost in spol, moramo torej glede na orisane dejavnike dobro poskrbeti za imunski sistem, ki je osnova našega zdravja.
Za imunski sistem skrbimo tudi z zdravim prehranjevanjem. Poskrbeti moramo za zadostno količino tekočine, ki pa je spet odvisna od vsakega posameznika. Ne smemo piti premalo, niti preveč. Poslušajmo svoje telo in kaj kmalu bomo ugotovili svoje prave potrebe. To pa pri hrani ni najpreprosteje. Velikokrat nas nekoliko zanese in posežemo po hitri prehrani ter številnih prigrizkih in sladkih pijačah, manj pa nam ustrezata sveža zelenjava in sadje. Za dobro počutje in delujoč imunski sistem moramo nujno poskrbeti za raznovrstno prehrano, predvsem pa za prehranjenost z vitamini, včasih tudi v obliki prehranskih dopolnil, vendar morajo ta ustrezati vsem predpisom in standardom.
Sploh vemo, katere vitamine in minerale potrebujemo za normalno delovanje telesa in uma? Po besedah Ivanke Torkar, mag. farm., za normalno delovanje organizma potrebujemo prav vse vitamine in minerale v zadostni meri. »Če se lahko prehranjujemo normalno s hrano, ki raste tukaj in zdaj, torej z lokalno pridelano sezonsko hrano, ne potrebujemo dodatnih vitaminov in mineralov,« pojasnjuje I. Torkar in dodaja: »Seveda pa tudi pri jemanju mineralov in vitaminov ne smemo pretiravati. Ne samo premalo, tudi preveč vitaminov in mineralov nam lahko škoduje.« Opozarja, da je vedno treba upoštevati navodila proizvajalcev ter farmacevtov in naniza še, kdaj se vitamini ter minerali svetujejo. »Kadar zbolimo, nimamo apetita ali določenih vrst hrane ne smemo uživati zaradi obolenj prebavil ali alergije, pa je smiselno uporabljati vitamine in minerale v obliki prehranskih dodatkov. Prav tako jih potrebujemo, kadar nam način življenja ne dopušča, da bi se redno in zdravo prehranjevali in si lakoto tešimo s hitro prehrano ali ko imamo zaradi naporov povečane potrebe po hranilih. Seveda morajo prav posebno pozornost dodajanju posameznih hranil posvetiti vegetarijanci in vegani.«
Če o vitaminih in mineralih še nekaj malega vemo, pa so probiotiki večini manj poznano področje. Zakaj so dobri, kdaj jih moramo uživati, kje jih sploh dobimo oziroma katera živila so naravno bogata z njimi, je le nekaj vprašanj, ki se nam ob tem porajajo. Z odgovori nam je pomagala I. Torkar, ki izpostavlja, da so probiotiki bakterije, ki naseljujejo naše črevesje in skrbijo tako za odpornost v steni črevesja kot za normalno prebavo. »Uživamo jih, kadar čutimo, da z našo prebavo nekaj ni v redu – pri driski, napenjanju in zaprtju. Priporočljivo jih je jemati preventivno ob zdravljenju z antibiotiki, saj ti poleg bolezenskih mnogokrat uničujejo tudi zdrave črevesne bakterije.« Probiotike sicer lahko dobimo v lekarni kot zdravilo ali prehranski dodatek, kjer se s farmacevtom pogovorimo o svoji težavi in nam svetujejo najprimernejši izdelek. Probiotiki pa se nahajajo tudi v jogurtih, kislem mleku, kislem zelju in repi. »Zato, da se bakterije v črevesju lahko razmnožujejo, pa potrebujejo hrano zase. To so prebiotiki ‒ rastlinske vlaknine in drugi za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih zaužijemo z zdravo rastlinsko hrano,« še pojasni I. Torkar. Kljub vsemu ne moremo mimo vprašanja, na kaj moramo biti pozorni, da ne bomo nasedali oglasnim prijemom številnih ponudnikov, ampak bomo izbrali kakovostne izdelke v obliki kapsul oziroma drugih umetno ustvarjenih oblik. »Oglasi za prehranska dopolnila so res agresivni in lahko tudi nerealni, celo škodljivi, saj obljubljajo marsikaj, kar je od njih nerealno pričakovati. V nasprotju z zdravili za te izdelke proizvajalcu ni treba dokazati ne učinkovitosti ne kakovosti, niti sestava se ne kontrolira. Zato je tovrstne dodatke priporočljivo kupovati v lekarni, kjer prostor na policah dobijo preverjeni izdelki in kjer se o svojih težavah in potrebah lahko posvetujete s strokovnjakom,« še opozarja I. Torkar.
September 2017