Iščite po prispevkih
Avtorica: Tina Grohar Maležič, mag.farm.
Histamin je biološka snov, ki spada med biogene amine. Proizvaja ga naše telo in najdemo ga v različnih živilih, ki so del naše vsakdanje prehrane. S histaminom bogata hrana so predvsem živila, ki jih dobimo s procesom zorenja. Vsebnost histamina je odvisna od vrste, stopnje zorenja, konzerviranja in roka trajanja. Sveža živila v večini primerov skoraj ne vsebujejo histamina oz. zelo malo.
Vzrok HIT je nastanek neravnovesja v organizmu, in sicer zaradi povečane razpoložljivosti histamina in njegove zmanjšane razgradnje. Za presnovo histamina sta v našem organizmu glavna dva encima, diamin oksidaza (DAO), ki se nahaja predvsem v epiteliju celic črevesne sluznice in krvi, in histamin N- metiltransferaza (HNMT), ki je odgovoren za razgradnjo znotraj celic. Slaba razgradnja histamina, ki temelji na zmanjšani aktivnosti encima in posledičnem presežku histamina, lahko povzroči številne simptome, ki so podobni alergijski reakciji, ki to ni.
Zaužitje hrane, bogate s histaminom, alkohola ali zdravil, ki sproščajo histamin ali blokirajo encim DAO, lahko pri ljudeh s preobčutljivostjo na histamin povzroči drisko, krče in bolečine v želodcu in črevesju, glavobol, kihanje, nahod, oteženo dihanje kot pri astmi, znižanje krvnega pritiska, pospešen srčni utrip, srbečico, otekanje, zardevanje …
Kot osnovni ukrep se svetuje dieta brez histamina, nadomestki z encimom DAO in antihistaminiki. V primeru težav z zdravili se le-ta zamenjajo. Ko določeno živilo izločimo in se težave zmanjšajo, potrdimo HIT s ponovnim uživanjem živila. Izloči se samo tista živila, ki povzročajo hujše težave, saj drugače lahko dieta postane preveč stroga in neobvladljiva.
DAOSIN® Dietetično živilo za posebne zdravstvene namene (prehransko nepopolno živilo) za dietetsko uravnavanje intolerance na hrano, ki jo povzroča histaminska intoleranca.
Histaminska intoleranca po navadi pomeni pomanjkanje aktivnosti encima diaminooksidaze (DAO), ki razgrajuje histamin, ali pa neusklajenost med količino histamina, zaužitega s hrano, in zmožnostjo DAO v črevesu za njegovo pretvorbo. Posledica tega je upočasnjena razgradnja histamina; histamin se zato kopiči v telesu in povzroča alergiji podobne reakcije. Vendar je treba vedeti, da v resnici ne gre za alergijo, temveč za intoleranco.
Jemanje brez-histaminskih kapsul DAOSIN® pred jedjo poveča količino DAO v tankem črevesu in izboljša sposobnost telesa za razgradnjo histamina z naravnim encimom DAO. S tem v prebavilih pospeši pomembno predelavo dražečega histamina iz hrane.
Pomembno opozorilo: DAOSIN® je treba nujno vzeti pred obrokom (najbolje približno 15 minut prej). Ko živila, ki vsebujejo histamin, pridejo v črevo, mora biti kapsula že raztopljena in encim DAO aktiven.
Najvišji dnevni odmerek so 3 kapsule (ustreza 3 obrokom, ki vsebujejo histamin, na dan).