Avtor: Saša Vrbančič
Začnimo tokrat jagodami iz Čila, ki veljajo v svojem avtohtonem okolju za supersadež in so podobne borovnicam. Uporabljali so jih tudi Indijanci Mapuche iz Patagonije, ki so izkoriščali predvsem njihov učinek povečevanja moči, odpornosti in vzdržljivosti. Za svoj obstoj črpajo iz zemlje izjemen spekter hranilnih snovi in so zaradi tega odličen vir vitamina A, C, kalcija in železa, nedavne raziskave pa so pokazale neverjetno vsebnost antioksidantov, kar pripisujejo ostremu podnebju in povečanemu sončnemu sevanju.
Staroselci so si z njimi vračali moči po porodu, lajšali so si prehlade in prebavne težave.
Skoraj črne barve so in še posebej bogate s flavonoidi, ki uspešno zavirajo staranje. Ameriški laboratorij Brunswick je razvil metodo (ORAC), s katero določa vsoto vseh antioksidantov v živilu, ki delujejo proti petim vrstam najškodljivejših prostih radikalov.
Merjenja maqui jagod so pokazale do sedaj največje izmerjene skupne vrednosti antioksidantov med vsemi sadeži na svetu. Rezultati veljajo za zmlete maqui jagode, pripravljene po posebnem postopku hladnega sušenja (liofilizacije), s pomočjo katerega se ohranijo vse bistvene hranilne vrednosti. Pri maqui jagodah, posušenih po običajnih postopkih, so vrednosti bistveno manjše.
Znano je, da so srčno-žilne bolezni glavni vzrok smrti v zahodnem svetu. Pomembno vlogo igra pri tem zlasti ateroskleroza, še zlasti zaradi neposredne povezave z nastankom kapi in srčnega infarkta. Gre za sistemsko bolezen, ki vpliva na debeljenje notranje stene arterij. Pri tem igrajo preko oksidacije lipoproteinov majhne gostote (LDL) pomembno vlogo predvsem prosti radikali. V študiji, opravljeni leta 2002, znanstveniki dokazujejo, da fenolni izvlečki iz maqui jagode zavirajo oksidacijo LDL in varujejo človekove endotelijske celice pred oksidativnim stresom. Druga študija iz leta 2008 pa potrjuje pozitiven vpliv na preprečitev nastanka srčno-žilnih bolezni.
Študije so dokazale pozitivno delovanje različnih antioksidantov iz maqui jagod v primeru sladkorne bolezni tipa 2 ter njihovo močno protivnetno delovanje.
Nevtralizirajo proste radikale, krepijo moč in vzdržljivost, delujejo protivnetno, pomagajo pri zniževanju slabega holesterola, krepijo kosti in sklepe, čistijo kožo in pomagajo pri zaščiti pred poškodbami sonca.
Glede na klinično študijo Univerze v Illinoisu jagode maqui uspešno zavirajo apetit in potrebo po hrani za 8 odstotkov, zato spodbujajo izgubo telesne teže, pospešujejo presnovo in pomagajo pri hitrejši porabi kalorij.
Rastlinsko zdravilo, ki ga pridobivajo iz notranjega dela drevesne skorje ali iz korenin, imenujemo tudi mačji krempelj. Njegove izvlečke še posebno cenijo v Avstriji in Nemčiji, kjer so ti pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom. Predpisujejo jih za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenega zaradi zdravljenja. Moderne raziskave potrjujejo starodavno izročilo o tej izjemni rastlini. Ta tropska vzpenjavka iz porečja Amazonke vsebuje kar štiri alkaloide, ki krepijo imunski sistem. Poleg tega so v njej sestavine, ki dobrodejno delujejo na ožilje, čistijo prebavni trakt in pomagajo pri težavah s prebavo.
Mačji krempelj deluje antivirusno in antibakterijsko. Učinkuje protiglivično in protiparazitno, ponaša pa se tudi s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnosti. Zavira rast tumorjev in močno vpliva na imunski sistem. Hkrati pa ima še antimutagene in citostatične lastnosti.
Zdravi kronična obolenja in izjemno blagodejno vpliva pri vseh vnetnih stanjih organizma. Deluje tudi izjemno razstrupljevalno in odpravlja alergije, kronično utrujenosti in kandido. Poleg tega pa tudi krepi imunski sistem. Zelo uspešen je pri preprečevanju vnetij in pri zdravljenju revmatoidnega artritisa. Menda naj bi pomagal tudi pri zdravljenju raka, sladkorne bolezni in celo aidsu. Aktivira telesu lasten sistem za regeneracijo in s tem na naraven način deluje proti staranju celic. Uporabljamo ga lahko tudi pri herpesu, lupusu, tumorjih, težavah s kožo, hemoroidih in Chronovi bolezni.
Granatno jabolko je prav poseben sadež. Glede na svojo bogato vsebino, bi si zaslužil pogostejše uživanje. Sadeži so izredno cenjeni zaradi semen, bogatih z antioksidanti,vsebujejo pa tudi zelo veliko vitaminov C, B2 in B3 ter rudnin, kot sta kalij in fosfor. Vsebujejo tudi veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo razične bolezni.
V mnogih kulturah velja za simbol plodnosti, saj verjamejo, da semena, ki so obdana z rdečim mesom, pomagajo pri večji plodnosti. Študije so pokazale, da uspešno preprečuje razvoj pljučnega raka in raka na prsih ter zavira napredovanje raka na prostati. Zaradi velike vsebnosti vitamina C, ki je antioksidant, uspešno zavira učinke staranja. Ima ugoden vpliv na osteoartritis, ščiti pred boleznimi srca in pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Poleg tega pitje soka iz granatnega jabolka učinkovito znižuje visok krvni tlak in uspešno topi maščobne blazinice. Če si želite torej malo pomoči pri hujšanju, je granatno jabolko zagotovo pravi sadež za vas.
Pravi čas za uživanje granatnega jabolka je od septembra do januarja. Granatna jabolka dozorijo na drevesu in jih obirajo zrela, kar jim daje bogat okus.
Vzhodnjaki poznajo zdravilno moč ginsenga že 5.000 let. Kitajska tradicionalna medicina ga pri hujših obolenjih uporablja kot sredstvo za oživljanje, pri različnih manj nevarnih motnjah pa za izboljšanje apetita, proti bruhanju, proti potrtosti, za krepitev spolne moči in za splošno telesno krepitev.
Da je korenina res učinkovita, se strinja tudi zahodna medicina. Naše fizično in psihično počutje pomaga prilagoditi zunanjim in notranjim stresnim dejavnikom, kot so hrup, temperaturne spremembe, razne telesne in duševne obremenitve. Aktivne učinkovine ginsenga pomagajo telesu, da se lažje prilagodi na dejavnike, ki sprožijo stres (adaptogeno delovanje). Spodbuja tudi imunski sistem in poveča odpornost telesa proti okužbam. Pomaga pri težavah s spolnostjo. Raziskave so potrdile, da ginseng poveča spolno moč pri moških, saj poveča koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona ter tvorbo in gibljivost semenčic v testisih. Poleg tega izboljša presnovo in prenos kisika v tkiva in tako pripomore k večji umski storilnosti, saj izboljša spomin in sposobnost učenja. Dobro vpliva tudi na telesno vzdržljivost in življenjsko moč. Dolgotrajno jemanje ginsenga izboljša razpoloženje, splošno počutje in vitalnost ter kakovost življenja.
Opičji kruhovec ima v tradicionalni afriški medicini pomembno vlogo, znanost pa je šele pred kratkim izolirala številne zdravilne sestavine, ki se nahajajo tako v semenih, korenini, listih, lubju kot tudi v sadežu. Te zavirajo rast rakavih celic in se široko uporabljajo v kozmetiki.
Raziskava je pokazala tudi visoko vsebnost organskih kislin v sadežu, kot so citronska kislina, vinska kislina, jabolčna kislina, jantarna kislina in askorbinska kislina. Poleg tega pa tudi vodotopne pektine in elemente železa in kalcija.
Prehrana Afričanov, predvsem otrok, je v večini sestavljena iz zelenjave in moke in ji tako primanjkuje mleka, beljakovin in kalorij. To lahko povzroči rahitis, drisko in griže. Zato z njim zdravijo drisko in grižo. Tradicionalno baobab uživajo ženske v času nosečnosti in kot dodatek k prehrani dojenčka.
Sadež ima eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem in ščiti naše telo pred prostimi radikali. Vsebuje tudi druge življenjsko pomembne vitamine in minerale kot so: riboflavin (vitamin B2), ki je izredno pomemben za rast, obnovo živčnega sistema, oči in kože, niacin (vitamin B3), ki pomembno sodeluje pri različnih presnovnih procesih, linolna kislina, kalcij, kalij itd. Ker vsebuje tudi topne in netopne vlaknine, omogoča redno odvajanje in preprečuje zaprtje. Tako pomaga tudi pri hujšanju.
Baobab lahko uživamo v prahu ali pa ga raztopimo v vodi ali drugih napitkih. Prah lahko raztopimo tudi v mleku, jogurtu ali sadnem soku.
Južnoameričani si z njimi bogatijo jedilnike že stoletja in še dlje, mi pa smo jih odkrili pred približno desetimi leti. Niso brez razloga označene kot superhrana, saj vsebujejo polno snovi, ki nam pomagajo pregnati in odgnati takšne in drugačne nadloge. Brazilci acai jagode poznajo že od nekdaj in skoraj petdeset odstotkov njihove prehrane vsebuje vsaj malce acai jagod.
S snovmi, ki se skrivajo v njih, si lahko izboljšate presnovo in povišate energijo in celo izboljšate spanec. Polne so antioksidantov. Izredno učinkovite so pri čiščenju in razstrupljanju naših teles vseh strupov. Hkrati tudi izboljšajo prekrvavitev in ker nas napolnijo s hranili, nas napolnijo tudi z energijo.
Vsebujejo zdrave maščobe, vitamine A, B, C in E in številne minerale – kalcij, železo in fosfor. Vse snovi, ki jih vsebujejo, pomagajo pri delovanju živčnega sistema, zaščiti telesa, nižanju slabega holesterola in zmanjševanju telesne teže in še in še. Krepijo imunski sistem in ožilje, varujejo tudi pred boleznimi, ki napadajo srce in ožilje ter celo pred osteoporozo. Če imate težave z visokim krvnim tlakom, jih prav tako lahko uživate.
Izberite divje jagode, ne gojenih, saj za organizem vsebujejo največ pomembnih učinkovin. Hladno sušene so tudi najboljši približek uživanju svežega sadeža. Uživanje majhnih priporočenih količin jagod, ki so v kapsulah ali tabletah skoraj nima vpliva na organizem.
Januar, 2014