Avtor: Saša Vrbančič
Že v pradavnini so ljudje gojili in uporabljali lan. Semena in nezrele plodove so pražili in jedli. Danes pa ga raziskovalci in znanstveniki uvrščajo med vrhunska zdravilna olja.
Olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih naš organizem dnevno potrebuje. Večina teh snovi so vitamini, minerali, aminokisline. Je največji rastlinski vir dveh zelo pomembnih maščobnih kislin – omega-3 in omega-6. Z njimi ohranjamo celične strukture, dobivamo potrebno energijo in ohranjamo vitalnost. Varovale pa naj bi tudi pred vnetnimi boleznimi, na primer pred psoriazo, artritisom in lupusom, saj preprečujejo kemijske reakcije, ki pospešujejo te vrste vnetij. Olje vsebuje tudi pomembne sestavine, kot so fitosteroli, sistosteriji in fosfolipidi. V knjigi Hrana kot zdravilo najdemo podatek, da naj bi lan tako dvojno varoval pred rakom: omega-3 maščobne kisline lahko zaustavijo rakotvorne prostaglandine in preprečujejo bolezni srca, ker znižujejo holesterol in trigliceride pri ljudeh z zvišanimi lipidi.
Dr. Johanna Budwig, nemška biokemičarka, je v raziskavi pri bolnikih z rakom odkrila, da presno laneno olje preprečuje in blaži raka, arteriosklerozo, kap, srčni infarkt, uravnava srčni utrip, ureja prebavo, znižuje raven škodljivega holesterola v krvi, čisti ožilje, uravnava želodčne sokove, celi rane na želodcu in nasploh krepi telesno odpornost. Priporoča, da naj bi vsako jutro na tešče pojedli žlico hladno stisnjenega, nerafiniranega olja, ki ga zamešamo v nemastno skuto. Lahko pa ga vmešamo tudi v jogurt, ki ga pojemo s kosmiči ali samega. Uporabljajmo vedno hladno stisnjeno, nerafinirano olje, saj rafiniranje osiromaši olje dragocenih trdnih maščob – esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo nujno potrebuje.
Laneno seme
Seme ima veliko ligninov, ki jih ima tudi žitno zrnje, na primer ovseno, koruzno in ajdovo. Lignini izničujejo estrogene, ki lahko sprožijo rast rakavih tumorjev, še posebno na dojkah in rodilih. Po raziskavah ženske, ki uživajo hrano z veliko lignini, redkeje zbolijo za rakom debelega črevesja in dojke.
Laneno seme je tudi učinkovito odvajalo. Pojemo ga zjutraj ne tešče, uro pred zajtrkom. Seme prej zmeljemo na grobo, ga damo v jogurt ali mislije in pojemo čez 15 minut, ko se napne. Za lajšanje prebavnih težavah ga lahko zaužijemo tudi zvečer.
Kokosovo olje iztiskajo iz sadeža kokosove palme. Dve tretjini olja predstavljajo maščobe. V trdnem stanju je bele barve in mu pravimo kokosovo maslo, pri 24 °C pa postane tekoče, torej olje. Precej popularno je v slaščičarski in kozmetični industriji, pogosto pa ga najdemo tudi v izdelkih za dojenčke, ker vsebuje lavrinsko kislino (naravna, maščobna, lahko prebavljiva kislina, ki je pomembna sestavina materinega mleka). Olje je zelo stabilno in se dolgo ne pokvari, tudi če ga ne shranjujemo v hladilniku. Poleg odličnega okusa je olje tudi izjemno zdravo za naš organizem.
Večini so kokosovo olje in njegovi pozitivni učinki še neznani. Olje deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov – ti namreč povzročajo staranje naše kože in poškodbe na njej. Preprečuje pojav prhljaja in velja za naravni regenerator za lase. Redna uporaba olja izboljša videz in teksturo nohtov, las in kože – ta postane bolj navlažena in še bolj prožna.
Olje se uporablja tudi v zdravstvene namene. Izboljšuje delovanje imunskega sistema, saj deluje proti virusom, kot sta na primer herpes in gripa. Pomaga tudi v boju z glivičnimi obolenji, uravnava holesterol v krvi in pomaga pri uravnavanju telesnih maščob ter teže. Vsebuje namreč zdrave maščobe, ki jih nato naš organizem ne skladišči v obliki maščobe, ampak jih učinkovito spreminja v energijo, zato kokosovo olje ne redi! Gre za nasičeno maščobo, ki vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, vendar pa ne vsebuje nevarnih transmaščob. Te kisline oživijo lenobno presnovo in tudi znanstvene raziskave so potrdile, da trigliceridi pospešijo presnovo za skoraj 50 odstotkov, njihov učinek pa traja cel dan.
Učinkovito vpliva tudi na delovanje inzulina, saj nima nikakršnega negativnega učinka na inzulin in krvni sladkor. Redno uživanje kokosovega olja znižuje tudi glikemični indeks zaužite hrane in s tem posledično preprečuje nihanja krvnega sladkorja.
Tudi pri samem segrevanju olje ne izgubi svojih koristnih lastnosti, zato ga lahko brez skrbi uporabljamo tudi pri cvrenju. Ekstra deviško kokosovo olje je kot ustvarjeno za kuhanje, peko in cvrenje. Lahko pa ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz, saj je sladko in ima zelo blag in svež vonj po kokosu. Z njim lahko pripravite vse vrste jedi, saj ne bo pustilo specifičnega okusa v jedi.
Samo hladno stiskano sezamovo olje je najboljše. Olje ne vsebuje holesterola. Sezamovo olje čudovito izboljša okus hrane in solat ter je pomembno tudi za zniževanje holesterola in ohranjanje zdravja. Poleg velikih količin aminokislin vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa, vitamina B, E in je bogato z esencialnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami, voski in fosfati. Vsebuje naravna antioksidanta sezamol in sezamin ter ima visoko koncentracijo omega-6 maščobnih kislin. Vsebuje tudi prostaglandin leukatrin, a tudi esencialne maščobne kisline, ki imajo vpliv na razmnoževanje bakterij, virusov in celic.
Pozitivni učinki sezamovega olja
Če ste pozabljivi, če vas rado zebe in če se vam zdi, da še ni čas, da bi imeli sive lase, potem sezite po sezamovem olju. Vitamin E in maščobne kisline delujejo zaviralno na omenjene težave. Olje pomaga tudi pri zdravljenju kroničnega sinusitisa, luskavice ali psoriaze, pozimi preprečuje ozebline, poleti pa opekline in služi tudi kot naravna zaščita pred UV-žarki. Tudi najstniki ga bodo veseli, saj ne maši por, preprečuje pa nastanek in nabiranje bakterij v lojnicah. Odličen je za preprečevanje izpadanja las, obnavlja podkožna tkiva, nevtralizira delovanje prostih radikalov in zavira procese staranja. Zelo primerno je kot dodatek pri pripravi testenin in vseh vrst hladnih jedi, nepogrešljivo pa je v kitajski kuhinji.
Soja je čedalje bolj uporabljana v vseh kuhinjah sveta. Njene beljakovine so praktično enake kot tiste v mesu in jajcih, zato predstavlja nepogrešljivo hrano v jedilnikih vegetarijancev. Poleg tega vsebuje številne minerale ‒ sedemkrat več kot mleko in petkrat več kot meso. Bogata je s kalijem, z železom in fosforjem, ki so za delovanje organizma zelo pomembni. Ima veliko vitaminov A, B1, B2, B6 in E, sveži sojini kalčki pa tudi vitamin C.
Sojina semena so eden najpomembnejših virov olj na svetu. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem, ki ne da velikega izkoristka. Ima značilen okus in se pogosto uporablja v orientalski kuhinji. Olje vsebuje le malo zasičenih maščobnih kislin, vsebuje pa precej linolne in linolenske kisline.
Zdravilni učinki sojinega olja
Zaradi lahke prebavljivosti pospešuje presnovo beljakovin ter deluje pomlajevalno, ker pospešuje celično rast in obnavlja vezna tkiva. Pomaga pri slabem spominu in prispeva k večji koncentraciji. Ker poživlja naše celice, pomaga tudi pri utrujenosti, nesposobnosti za delo in brezvoljnosti, poleg tega pa blaži živčnost in občutek strahu ter pomirja živčevje. Iz telesa odvaja vodo in pomaga pri hujšanju, iz organov odstranjuje maščobe, ker vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin.
Ime Cannabis sativa izhaja iz latinščine in pomeni koristna konoplja (sativa = koristna). Rastline, ki spadajo v skupino sativ, so večina najpomembnejši pridelki. Koristnost konoplje je res mnogovrstna, od vlaken, jedilnih semen, jedilnega olja do medicine. Do nedavnega je olje veljalo dobro le za prehrano mačk, sedaj pa mnoge raziskave kažejo, da pozitivno vpliva na človeški organizem in preprečuje številne bolezni. Olje zaradi svoje ugodne sestave v resnici pozitivno vpliva na preprečevanje bolezni srca in ožilja, na omejevanje neprijetnih učinkov predmenstrualnega sindroma, pa tudi na odpravljanje težav, ki se pojavljajo zaradi multiple skleroze, raka in shizofrenije.
Konopljino olje ne smemo zamenjati s hašiševim oljem. Je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B-kompleksa in vitamin E. Ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin – skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano.
Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje konopljino olje 50–70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in 15–25 odstotkov omega-3 maščobne kisline ali tudi alfalinolenske kisline. Tako že 10–20 gramov konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.
Olje je mogoče uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. Olje vsebuje tudi gama linolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost. Povečuje tudi tvorbo prostaglandinov in s tem pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Olje iz konoplje je edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino, zato z njim nadomeščamo drage kapsule GLA, ki se uporabljajo kot preventiva oz. lajšanje simptomov nevrodermitisa, predmenstrualnega sindroma, revmatičnega artritisa in diabetične nevropatije. Omega-3 maščobna kislina pa je lahko v pomoč pri zdravljenju bolezni srca in ožilja. Konopljino olje zaradi razmeroma visoke količine omega-3 kislin, ki se vpletajo v presnovo holesterola, preprečuje tudi strjevanje krvi, saj ovira lepljenje trombocitov.
Ker so kronična vnetja neredko posledica šibkega imunskega sistema, omega-3 maščobne kisline pa blažijo vnetne procese, priporočajo uporabo konopljinega olja tudi pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju mehurja, psoriazi oz. luskavici, pri ulceroznem kolitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesja, pa tudi pri okvarah sklepov in motnjah gibanja.
Omega-3 maščobne kisline – s tem pa tudi konopljino olje – so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z aidsom, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.
Svetlinovo olje je narejeno iz semena dvoletne rastline svetlin (Oenothera biennis), ki izvira iz Severne Amerike. V 17. stoletju so jo prenesli v Anglijo, danes pa je dobro poznana že po vsem svetu. V zdravilstvu se uporablja že nekaj stoletij. Njegove pozitivne učinke so dobro poznali tudi ameriški Indijanci, ki so ga uporabljali predvsem pri težavah s kožo in za cepljenje ran. Sicer pa je olje uporabno tudi proti številnim drugim težavam. Vsebuje gama linolensko (GLA) in linolno (LA) kislino – nenasičeni esencialni maščobni kislini, ki vežeta nase proste radikale in sta zato pomembni za zaščito živcev in celic. Priporočajo ga za uživanje pred menstruacijo, saj lajša menstrualne težave, in pa za ljudi s povišanim holesterolom, saj znižuje vrednosti slabega holesterola in varuje telo pred srčno-žilnimi boleznimi. Izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje tesnobnost, ker spodbuja funkcijo centralnega živčevja, lahko z njim preženemo kronično utrujenost in izboljšamo koncentracijo.
Poleg tega GLA zmanjšuje nevarnost vnetij, zaradi česar zmanjšuje bolečine in otekanje sklepov pri artritisu in revmi ter spodbuja presnovo in je tako priporočljiv tudi za ljudi, ki želijo uravnati svojo telesno težo.
Varuje pred rakom …
GLK in sorodne maščobne kisline uničujejo rakave celice in ne vplivajo na zdrave celice. Tako vas svetlinovo olje varuje tudi pred rakavimi obolenji. Trenutno pa še potekajo raziskave, kako natančno svetlinovo olje vpliva na določene vrste raka.
… pomaga pri depresiji in alkoholizmu
Ker svetlinovo olje vnaša v telo kisline, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje tesnobnost tudi pri alkoholikih ter ljudeh, ki so depresivni.
Priporoča se zmerna uporaba
Svetlinovo olje naj ne bi bilo škodljivo, vendar se lahko pri prekomerni uporabi pojavijo manjši stranski učinki, kot so slabost, glavobol, mehko blato. Ni pa priporočljivo za shizofrenike in druge, ki se zdravijo z epileptogenimi zdravili.
Iz sadežev drevesa s hladnim stiskanjem pridobivajo arganovo olje, ki mu pravijo tudi tekoče zlato s tisoč in enim zdravilnim učinkom. Arganovo drevo je eno redkih dreves, ki vztrajajo že od terciarne dobe. Raste samo v jugozahodnem delu Maroka. Odporno je na sušo in visoke temperature. Če odmre, lahko ponovno oživi po sedmih letih.
Berberi, ljudstvo, ki živi v severni Afriki, uporabljajo olje za notranje in zunanje zdravljenje. Iz njegovih trdih oreščkov, ki jih berberske žene še vedno ročno trejo s kamni, se hladno stiska to hranljivo olje. Za en liter olja je potrebnih približno šestnajst ur ročnega dela in okrog 40 kg sadežev. Že dojenčke mažejo s tem oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi.
Arganovo olje vsebuje več kot 80 % mono- in polinenasičenih maščobnih kislin, ki dobro delujejo pri revmatskih in srčno-žilnih obolenjih, nevtralizirajo proste radikale in ščitijo vezivna tkiva, spodbujajo in aktivirajo kisik v celicah, izboljšujejo možganske zmogljivosti in pozitivno delujejo na jetra in prebavo. Ker je zelo bogato z vitaminom E (ima ga dvakrat toliko kot olivno olje), je močan antioksidant, poleg tega pa se lepo vpija in na koži ne pušča mastnih sledi. Vitamin E je pomemben tudi za razvoj in vzdrževanje funkcij živčnega in mišičnega sistema.
Visoka vsebnost linolenske kisline pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Raziskave so pokazale, da 16 g (2 veliki žlici) arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo esencialne linolenske kisline. Olje se običajno dodaja jedem na koncu kuhanja za okus.
To olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in zdravi razne kožne bolezni. Zato je masaža z oljem po kopanju ali prhanju zelo dobrodošla, koža bo postala elastična in žametna. Masaža mora biti blaga, menda učinkuje tudi pri hujšanju.
Olje zavira staranje, idealno je za suho ali aknasto kožo ter tudi za nego obnohtne kožice in vlaženje las. Ker je bogato z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-9, lahko prodre globoko v notranjost lasu in nahrani poškodovane lasne folikle. Tako lase obnavlja, preprečuje novo cepljenje lasnih konic in pretirano izpadanje. Lahko pa ga uporabljate tudi za masažo po kopanju ali prhanju, koža bo postala elastična in žametna.
Februar, 2012