Avtor: Helena Okorn, mag. farm.
Moderni način življenja in prehranjevanja pogosto privede do pomanjkanja telesu nujno potrebnih snovi. Stres še dodatno učinkuje na naš imunski sistem in slabi njegovo delovanje. Sodobna prehrana je čedalje bolj osiromašena in telesu ne more zagotavljati optimalnega delovanja, zato je uporaba polnovrednih in naravnih dopolnil k prehrani zaželena oz. priporočena. S strokovnjakom se moramo posvetovati, še posebej, če že jemljemo kakšna druga zdravila ali pripravke.
Alge, ki jih uporabljamo kot prehrambene dodatke, gojijo in pridobivajo v sodobnih bazenskih sistemih (Chlorella, Spirulina) s sladko oz. mešanico sladke in morske vode, poznane pa so tudi AHA ali klamatske alge, ki rastejo v naravi v Klamatskem jezeru. Pri gojenju je zelo pomembna neoporečnost vode.
Alge so cenjene zaradi visoke vsebnosti beljakovin, med katerimi so tudi za človeka pomembne esencialne aminokisline, vsebujejo pa še vlaknine, ogljikove hidrate in nenasičene maščobne kisline, naravni klorofil, obilico vitaminov in mineralov.
Alge vsebujejo več kot 60 % beljakovin. V mesu in ribah, soji, mleku v prahu ali žitu je veliko manj beljakovin. Zaradi tega je primerno, da alge vključijo v svojo prehrano predvsem vegetarijanci. Ker pa so alge tudi nizkokaloričen vir beljakovin, jih je primerno vključiti tudi v različne diete.
V algah je oblica vitaminov in mineralnih snovi. Predvsem so bogate z antioksidanti (vitamin A, C, E, betakaroten, baker, cink), ki preprečujejo bolezni srca in ožilja, raka, krepijo odpornost organizma in preprečujejo prostim radikalom vstop v celice.
Klorofil je po svoji sestavi podoben hemoglobinu in spodbuja nastanek eritrocitov. Preprečuje slabokrvnost in pomaga pri obnovi tkiv, preprečuje kronična zaprtja in neprijeten zadah iz ust.
Posebnost in pravzaprav včasih težava Chlorelle je njena celična stena, ki je težko prebavljiva. Brez njenega pretrganja ne bi prišli do obilice hranljivih snovi, ki jih ta vrsta alg sicer vsebuje. Z odkritjem posebnih metod pa danes strejo celulozne ovojnice alge in dosežejo njeno 80-odstotno prebavljivost. Celična stena alg vsebuje plast celuloznih mikrofibril, ki veže nase težke kovine, pesticide in toksine in ima tako pomembno vlogo pri razstrupljanju človeškega organizma. Omenjena vlakna vplivajo na dobro prebavo. Del celične stene alg spodbuja imunski sistem, vsebuje pa tudi rastni faktor (CGF), ki spodbuja rast in obnavljanje celic v tkivih, spodbuja celice imunskega odziva in ščiti organizem pred infekcijami in nastankom rakavih celic.
Znano je, da z nepravilno prehrano lahko zakisamo organizem in tako ustvarimo pogoje za različne bolezni. Alge pripomorejo k uravnavanju telesnega pH.
Alge so zaradi svojevrstne sestave priljubljeno dopolnilo k prehrani. Razlikujejo se po sestavi, načinu gojenja in tudi predelavi. Zaradi naših različnih potreb in morebitnega jemanja drugih zdravil je priporočljiv posvet s strokovnjakom, ki nam bo pomagal, da bomo lahko s pridom izkoristili dobre lastnosti alg.
Modrozelene alge Aphanizomenon flos aquae iz jezera Klamath v Oregonu so s svojimi izrednimi hranilnimi lastnostmi najpopolnejša in najbolj naravna hrana na svetu. Niso izjemne samo njihove prehrambene lastnosti, zaradi katerih so mikroalge AFA tako pomembno dopolnilo prehrani, ampak so alge pomembne tudi zaradi bogate vsebnosti specifičnih imunomodulacijskih, protivnetnih, antioksidantnih in krvotvornih molekul (fikocianin, klorofil, cianofikin, bistveni polisaharidi). V preteklih letih so opravili kar nekaj pomembnih znanstvenih raziskav, v katerih so dognali, na katerih področjih je rezultat po uživanju alg AFA še posebej opazen, in sicer: astma, alergije, vnetne težave (artritis, revmatoidna obolenja, kolitis), sindrom kronične utrujenosti, zmanjšana imunska odpornost, diabetes in nevrološke težave.