S hrano proti utrujenosti

default image

Utrujenost je neke vrste sodobna epidemija, ki je pogojena pretežno s stresi in pomanjkanjem pravih živil. Celice telesa so pomanjkljivo oskrbljene in niso sposobne dati človeku potrebne moči in vitalnosti, geni v celičnih jedrih pa dušijo presnovo. Utrujenost se pojavi kot povsem normalno obrambno sredstvo narave.

Avtor: Katja Mohorič

Danes je tako, da si v sodobni podjetniški družbi težko, ali bolje rečeno, ne moremo privoščiti utrujenosti, saj nas »preganjajo« številne obveznost. Kljub temu je bolje, da čim manj ali skoraj nič ne posegamo po »poživilih«. Bolje je odkriti vzroke za svojo lenobnost in brezvoljnost ter v ta namen opraviti krvno preiskavo, ki nam lahko pove, če imamo opravka z resno infekcijo ali če nam v krvi primanjkuje določenih snovi. Morda se utrujenost kaže kot posebna oblika obrambe našega organizma proti stresu. Pomembno je, da pri tem ne zavajajmo samega sebe in da odstranimo vzroke, saj se nam sicer lahko zgodi, da pristanemo v depresiji. Mogoče zahtevamo od sebe preveč storilnosti.

Zakaj se pojavi?

Utrujenost se najpogosteje pojavi po duševnih naporih, npr. po zahtevnih izpitih v šoli, univerzi, zahtevnih in odgovornih projektih, čustveno-stresnih in zahtevnih situacijah doma ali v službi, izgubi bližnjih, težki bolezni in podobnem. Znanstveniki so ugotovili, da se utrujenost pojavi zaradi različnih fizičnih razlogov. Utrujenost se zelo pogosto pojavi tudi, ko se v telesu nabere preveč odpadnih snovi ali ko telo trpi pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Utrujenost se pojavi tudi po težjih telesnih naporih, boleznih ali zaradi neprespanosti, pogosto pa tudi zaradi nerazumljivega razloga.

Simptomi

Utrujenost najpogosteje spremljajo povečana potreba po spanju, izčrpanost, medlost, neodločnost, brezvoljnost, občutljivost na vreme, vdanost v usodo, popuščanje in vzkipljive reakcije. Človek je brez energije, elana, običajno ima nizek krvni tlak. Zmanjšana je tudi sposobnost za učenje in koncentracijo.

Kako si pomagati?

Potrebno je poseči po zdravi prehrani, ki oskrbi telo z vsemi snovmi, potrebnimi za življenje. Zelo pomagata tudi gibanje in izmenično mrzlo-vroče prhanje. S takšnim prhanjem se izboljša napetost žil, ki pripomore k pospešenemu prenašanju hranljivih snovi do sleherne celice.

Zdravljenje s sadjem in z zelenjavo

Največ življenjske sile nam povrne prav sadje in zelenjava, še posebej surova, na primer solata. Vsebuje veliko beljakovin, ki jih obenem telo tudi lažje uporabi. Krožnik surove hrane s sezonsko zelenjavo na dan je tudi zelo dobra podlaga za pospešitev prebave. Tudi padanje krvnega sladkorja (hipoglikemijo) je mogoče  ublažiti s pomočjo kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so krompir, naravni riž in vse vrste zelenjave.

Katere snovi najbolj pomagajo?

Hrana proti utrujenosti naj vsebuje v veliki količini:

  • provitamin A (varuje sluznice),
  • vitamin B kompleks (za dobre živce, sposobne možgane, celično energijo, srce in vitalnost),
  • vitamin C (deluje proti prostim radikalom, da ne bi uničili za žviljenje pomembnega hormona ščitnice trijodtironona, okrepi imunski sistem ter vrača telesno in duhovno svežino),
  • vitamina A in D (aktivirata gene celičnih jeder, k sproščajo impulze vitalnosti),
  • vitamin E (za delovanje srca in duševno svežino),
  • baker (spodbuja hormon sreče),
  • železo (za nastajanje krvi in za celično dihanje),
  • natrij (veže vodo in zvišuje krvni tlak),
  • kalij (skupaj z natrijem prenaša pomembne snovi v vse telesne celice), vendar pri pomanjkanju kalija in čezmerni količini natrija – na primer zaradi uživanja preslane hrane – se ta celični mehanizem sesuje in zopet se pojavi utrujenost),
  • glukozo in fruktozo (poživita živčevje in možgane ter dvigneta krvni sladkor),
  • folno kislino (za obnavljanje krvi in rast celic),
  • mangan (spodbudi delovanje žleze ščitnice),
  • magnezij (za dobro delovanje srca).

Špinača, banane in fige preganjajo utrujenost

Nekatere vrste zelenjave in sadja so s svojimi snovmi še posebej učinkovite v »boju« proti utrujenosti. Med zelenjavo vodi špinača, tesno ji sledijo solata, soja, paradižnik, leča, krompir, brstični ohrovt in blitva. Od sadja pa še posebej pomagajo banane in fige, prav tako marelice in grozdje. Pri tem je seveda najbolje, da jih užijemo surove oziroma čim manj pripravljene. Tako obdržijo veliko več snovi, ki pomagajo pregnati iz našega telesa in zavesti utrujenost.

Recept

Poživljajoč krožnik surove hrane

Potrebujemo (za 6 oseb):  majhno rdečo čebulo, 3 majhne čvrste paradižnike, strok čilija, žlico limoninega soka, strok česna, jedilno žlico peteršilja, sol, velik avokado, čisto malo tabaska in jedilno žlico bučnih zrn

Čebulo olupimo in razrežemo. Paradižnik polijemo s kropom, olupimo in odstranimo semenje. Čilijeva stroka razrežemo. Peteršilj sesekljamo, avokado olupimo in odstranimo peško. Razen bučnih zrn vse sestavine pretlačimo.Tako pripravljeno gosto omako ponudimo v skledi. Peško avokada postavimo v sredino, bučna zrna pa potresemo po površini. Postavimo v hladilnik. K temu ponudimo krožnik surove hrane. Vso zelenjavo, ki jo radi jemo, razrežemo na kose, primerne za uživanje. Skupaj z omako je še posebej okusna.

 

 

 

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content