Avtor: Katja Mohorič
Danes je tako, da si v sodobni podjetniški družbi težko, ali bolje rečeno, ne moremo privoščiti utrujenosti, saj nas »preganjajo« številne obveznost. Kljub temu je bolje, da čim manj ali skoraj nič ne posegamo po »poživilih«. Bolje je odkriti vzroke za svojo lenobnost in brezvoljnost ter v ta namen opraviti krvno preiskavo, ki nam lahko pove, če imamo opravka z resno infekcijo ali če nam v krvi primanjkuje določenih snovi. Morda se utrujenost kaže kot posebna oblika obrambe našega organizma proti stresu. Pomembno je, da pri tem ne zavajajmo samega sebe in da odstranimo vzroke, saj se nam sicer lahko zgodi, da pristanemo v depresiji. Mogoče zahtevamo od sebe preveč storilnosti.
Utrujenost se najpogosteje pojavi po duševnih naporih, npr. po zahtevnih izpitih v šoli, univerzi, zahtevnih in odgovornih projektih, čustveno-stresnih in zahtevnih situacijah doma ali v službi, izgubi bližnjih, težki bolezni in podobnem. Znanstveniki so ugotovili, da se utrujenost pojavi zaradi različnih fizičnih razlogov. Utrujenost se zelo pogosto pojavi tudi, ko se v telesu nabere preveč odpadnih snovi ali ko telo trpi pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Utrujenost se pojavi tudi po težjih telesnih naporih, boleznih ali zaradi neprespanosti, pogosto pa tudi zaradi nerazumljivega razloga.
Utrujenost najpogosteje spremljajo povečana potreba po spanju, izčrpanost, medlost, neodločnost, brezvoljnost, občutljivost na vreme, vdanost v usodo, popuščanje in vzkipljive reakcije. Človek je brez energije, elana, običajno ima nizek krvni tlak. Zmanjšana je tudi sposobnost za učenje in koncentracijo.
Potrebno je poseči po zdravi prehrani, ki oskrbi telo z vsemi snovmi, potrebnimi za življenje. Zelo pomagata tudi gibanje in izmenično mrzlo-vroče prhanje. S takšnim prhanjem se izboljša napetost žil, ki pripomore k pospešenemu prenašanju hranljivih snovi do sleherne celice.
Največ življenjske sile nam povrne prav sadje in zelenjava, še posebej surova, na primer solata. Vsebuje veliko beljakovin, ki jih obenem telo tudi lažje uporabi. Krožnik surove hrane s sezonsko zelenjavo na dan je tudi zelo dobra podlaga za pospešitev prebave. Tudi padanje krvnega sladkorja (hipoglikemijo) je mogoče ublažiti s pomočjo kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so krompir, naravni riž in vse vrste zelenjave.
Hrana proti utrujenosti naj vsebuje v veliki količini:
Nekatere vrste zelenjave in sadja so s svojimi snovmi še posebej učinkovite v »boju« proti utrujenosti. Med zelenjavo vodi špinača, tesno ji sledijo solata, soja, paradižnik, leča, krompir, brstični ohrovt in blitva. Od sadja pa še posebej pomagajo banane in fige, prav tako marelice in grozdje. Pri tem je seveda najbolje, da jih užijemo surove oziroma čim manj pripravljene. Tako obdržijo veliko več snovi, ki pomagajo pregnati iz našega telesa in zavesti utrujenost.
Poživljajoč krožnik surove hrane
Potrebujemo (za 6 oseb): majhno rdečo čebulo, 3 majhne čvrste paradižnike, strok čilija, žlico limoninega soka, strok česna, jedilno žlico peteršilja, sol, velik avokado, čisto malo tabaska in jedilno žlico bučnih zrn
Čebulo olupimo in razrežemo. Paradižnik polijemo s kropom, olupimo in odstranimo semenje. Čilijeva stroka razrežemo. Peteršilj sesekljamo, avokado olupimo in odstranimo peško. Razen bučnih zrn vse sestavine pretlačimo.Tako pripravljeno gosto omako ponudimo v skledi. Peško avokada postavimo v sredino, bučna zrna pa potresemo po površini. Postavimo v hladilnik. K temu ponudimo krožnik surove hrane. Vso zelenjavo, ki jo radi jemo, razrežemo na kose, primerne za uživanje. Skupaj z omako je še posebej okusna.