Avtor: Saša V.
Če analiziramo podatke, ugotovimo, da je mladi kokos bogat vir mineralov in vitaminov. 100 g svežega kokosa ima samo 177 kalorij, 100 g zrelega pa skoraj 400. V 100 g kokosa je 1,7 g beljakovin, 16,8 g maščob, 178 mg kalija, 57 mg fosforja in 16 mg magnezija. Sveža kokosova voda in kokosovo olje sta tista, ki sta sadežu prislužila vzdevek najbolj zdravilnega na svetu. Prav zaradi njiju pravijo kokosovi palmi tudi drevo življenja. To ime si zagotovo zasluži.
Meso kokosovega oreha vsebuje lavrinsko kislino, ki je glavna nasičena maščobna kislina. Nizozemski raziskovalci so ugotovili, da ta kislina vpliva na zmanjšanje deleža markerjev srčno-žilnih bolezni, ker izboljšuje razmerje med skupnim holesterolom in dobrim holesterolom HDL, krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem. V ajurvedski medicini je sveži kokos naravno sredstvo proti stresu. Večino nasičenih maščob v kokosu res sestavljajo srednje dolge verige maščobnih kislin, vendar naj vas to ne skrbi, če se ukvarjate z maščobo na trebuhu! Strokovnjaki pravijo, da telo takšne maščobe raje porablja za energijo, zato je ne skladišči v obliki trebušne maščobe.
Ime voda življenja je sok mladih kokosov dobil zato, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. V njej se skriva zakladnica dragocenih mineralov, ki jih naše telo močno potrebuje. Sveža kokosova voda je zelo okusna. Dobimo jo samo v mladih, še zelenih kokosovih sadežih. Vsebuje kalij, natrij in glukozo. Je idealen napitek za rehidracijo po športni vadbi in deluje izotonično. Poleg tega ne vsebuje nobenih dodanih soli, sladkorjev, barvil ali arom. Lajša težave predmenstrualnega sindroma, saj uspešno obvladuje toplotne oblive in pomaga vzpostaviti čustveno ravnovesje. Kombinacija soka mladega kokosa z makovimi semeni in prečiščenim maslom omogoča boljši spanec. Poleg tega pa sok učinkovito blaži težave z jetri in pomaga pri hepatitisu in vročicah.
Ker kokosova maščoba dobro prenaša višje temperature, je podobno kot oljčno olje in maslo odlična za kuhanje. Zaradi te lastnosti ni podvrženo oksidaciji, pri kateri nastajajo zdravju škodljivi prosti radikali.
Kokosovo olje deluje protimikrobno. To pomeni, da pomaga preprečevati okužbe in bolezni, ki jih povzročajo škodljivi organizmi. Je edina maščoba, ki koristi sladkorni bolezni, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Ne obremenjuje trebušne slinavke, ker je pri prebavi potrebnih manj encimov. V reviji Journal of Indian Medical Association je bilo zaslediti, da se je število sladkornih bolnikov močno povečalo hkrati z opuščanjem kokosove maščobe in uvajanjem nenasičenih rastlinskih olj, ki jih oglašujejo kot “zdrave za srce in ožilje”.
Kokosova maščoba ne redi, ampak spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju. Zelo pomembno je tudi odkritje, ki ga je objavila dr. Mary Enig, znana biokemičarka in nutricionistka. Poroča namreč o primerih, ko je pri HIV-pozitivnih otrocih prišlo do tega, da so bili po določenem času spet HIV-negativni. Pri prehrani so uporabljali visok odstotek kokosove maščobe, ki je po mnenju te znanstvenice pomagale, da je v telesu nastajalo dovolj monolavrina, za katerega je značilno protivirusno delovanje.
Kokosova maščoba je pokazala izredne rezultate tudi pri zdravljenju herpesa, luskavice in glivice kandide. Poleg tega je maščoba odlično sredstvo za vlaženje kože, nego obraza in stopal, uspešno pa celi tudi rane in brazgotine in premaguje utrujenost.
Hidrogenizirano kokosovo olje ni priporočljivo! Vse, kar smo našteli zgoraj, velja le za hladno stiskano in nerafinirano maščobo.
Mladi kokos
Srednje zreli kokos
Zreli kokos