Chia semena

default image

Latinsko ime Salvia hispanica označuje splošno znano chio (izg. čio), ki izhaja iz družine mete. Rastlina izvira iz centralne in južne Mehike in Gvatemale, kjer se še danes uporablja kot izredno hranljiva pijača in hrana. Rastlino so že v predkolumbijskih časih gojili Azteki in Maji, saj so ji pripisovali izjemno moč. Poživljala jih je namreč pred težkimi boji. Že nekaj časa pa pri nas velja za superhrano. V tovrstno hrano spadajo vsa živila, ki so polna koristnih snovi in delujejo zaščitno na naš organizem. Zato chia semena postajajo vedno bolj priljubljen izbor tistih, ki se radi zdravo prehranjujejo. Da gre za res izredno zdravo in varno živilo, potrjuje tudi FDA (Food and Drug Administration). Le zakaj?

Avtor: Saša V.

 

Tekst

Azteki in Maji so chia semena uporabljali kot enega glavnih virov rastlinske hrane poleg amaranta, koruze in fižola. Vendar so chia semenom pripisovali skoraj magičen vpliv. Zapisi pravijo, da so z njimi plačevali davke. Uporabljali so jih tudi v medicinske namene, saj so z njimi zdravili boleče sklepe in spodbujali nastanek sline. Ko so španski konkvistadorji  osvajali njihovo ozemlje, so bila semena prepovedana, saj so jih uporabljali tudi v verskih obredih in ceremonijah. Ponekod pa so se vseeno ohranila do danes.

 

V semenih je eno samo zdravje

Poglejmo sestavo: med maščobami prevladuje linolenska kislina – omega-3 maščobne kisline. Ta obsega kar 64 % vseh maščob v semenih in je najbogatejši vir rastlinskih omega-3 maščobnih kislin od sedaj poznanih rastlin na svetu. Vsebujejo tudi linolno kislino – omega-6  (17 %), oleinsko kislino – omega-9 (6,5 %), palmitinsko kislino (6,8 %) in stearinsko kislino (3,7 %). Kakovost semen povečuje tudi vsebnost vitaminov (vitamini B1, B2, B3 in A) in mineralov (kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo, natrij, cink, …) ter antioksidantov (kafeinska kislina, klorogenska kislina, miricetin, kvercetin, kampferol). Med beljakovinami so prisotne prav vse esencialne aminokisline. Semena vsebujejo 20 % beljakovin, 32 % maščob in 42 % ogljikovih hidratov. Glutena ne vsebujejo.

 

Semena so lahko prebavljiva in vsebujejo veliko vlaknin. Če jih namočimo z vodo, dobimo nekakšen gel, saj absorbirajo kar sedemkrat več vode, kot je njihova teža. Gel ustvari v prebavnem traktu pregrado med prebavnimi encimi. Ob tem se upočasni prebava ogljikovih hidratov v krvni sladkor, zato so priporočljiva hrana tudi sladkornim bolnikom. Tisti, ki želijo shujšati, uživajo chio, predvsem zato, ker imajo po njej dlje časa občutek sitosti.

 

Veliko pozitivnih učinkov

Zaradi zdravih maščob podpirajo zdravje srca. Preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Poleg tega uravnavajo krvni sladkor. Neka raziskava pri sladkornih bolnikih je pokazala, da so ti imeli tri mesece po uživanju chia semen redkejšo kri z manjšim nagnjenjem k strjevanju in tudi občutno nižji krvni tlak. Delujejo protivnetno, pomagajo uravnavati telesno težo,  poskrbijo za možganske funkcije, saj se spomin in koncentracija izboljšata. V črevesju se napihnejo, zato odlično vplivajo na čiščenje telesa. Ker imajo visoko vsebnost esencialnih aminokislin, maščobnih kislin, vitaminov in mineralov, so uspešna v boju proti različnim bolezenskim stanjem. Zaradi vsebnosti antioksidantov uspešno zavirajo staranje in razvoj rakavih obolenj. Ženskam lajšajo menstrualne težave, krepijo lase in koži vračajo svežino.

In navsezadnje krepijo imunski sistem in telo napolnijo z energijo, pri športnikih pa povečujejo vzdržljivost in poskrbijo za hitrejšo regeneracijo mišic.

Ne spreglejte priporočil in opozoril!

Chia semena naj ne bi povzročala alergij. Vseeno priporočajo previdnost tistim, ki so preobčutljivi za gorčična semena. Pri uživanju bi morali biti previdni tisti, ki uživajo zdravila za redčenje krvi. Ker chia semena redčijo kri, se je o tem dobro posvetovati z zdravnikom.
Nekateri odsvetujejo dolgotrajno uživanje chia semen v velikih količinah.

 

Ekološko pridelana bodo prava

Preden kupite semena, se prepričajte o njihovi pridelavi. Naj bodo ekološko pridelana. Danes jih največ pridelajo v Avstraliji, šele nato sledijo srednje in južnoameriške države – Mehika, Bolivija, Gvatemala, Ekvador in Argentina. Ker se vsebnost snovi v semenih ne zmanjšuje ali »pokvari« tako kot se pri lanenih semenih, pri naročanju niste omejeni na zelo majhne količine.

 

Uporaba semen

Chia semena ne spremenijo okusa jedi, zato se jih lahko dodaja povsod. Priporočeno je, da se jih ne segreva, saj tako ohranijo vse koristne lastnosti. Semena lahko potresemo po kosmičih, sadnih kupah, jih zmešamo v jogurt, skuto ali napitke, na primer smoothije. Sodijo tudi v solato ali juho, lahko jih potresemo po končnih jedeh. Semena lahko tudi zmeljemo.

Velja, da žlica chia semen, namočenih v sedem žlic vode, nadomesti eno jajce, zato jih dodate v jed namesto jajc. Ste že slišali za palačinke brez jajc s chia semeni? Preizkusite naslednji recept:

 

 

Pirine palačinke s chia semeni

Sestavine:

½ l vode,
200 g pirine moke,
3 čajne žličke chia semen,
sol.

 

Če pa boste malo pobrskali po spletu, boste našli še več zanimivih receptov s chia semeni. Dober tek!

Dejstva o chii

 

CHIA semena vsebujejo kar:
– dvakrat več omega-3 maščobnih kislin kot atlantski losos,
– trikrat več antioksidantov kot sveže borovnice,
– petkrat več kalcija kot mleko,
– trikrat več železa kot špinača,
– dvakrat več kalija kot banana!

Januar 2013

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content