Selen je mineral v sledovih v našem telesu, kar pomeni, da ga telo potrebuje le v majhnih količinah. Je osnovna komponenta različnih encimov in proteinov, imenovanih selenoproteini, ki tvorijo DNA in zaščito pred poškodbami celic ter pred okužbami. Ti proteini so tudi del reprodukcije in presnova ščitničnih hormonov. Večina selena se v telesu shrani v mišičnem tkivu, čeprav ima največje koncentracije selena žleza ščitnica.
Preberite tudi prispevek: Minerali, na pomoč!
Selen je ključna sestavina encima glutation peroksidaze, ki pomaga pri nevtralizaciji prostih radikalov in zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzroča oksidativni stres. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni, raka in drugih bolezni, povezanih s staranjem.
Preberite tudi prispevek: Kako prepoznati znake oslabljenega imunskega sistema?
Priporočen dnevni vnos za odrasle moške in ženske nad 19. letom je 55 mg dnevno. Nosečnice in doječe matere potrebujejo približno 60 do 70 mg dnevno. Zgornja meja vnosa pri odraslih osebah nad 19. letom je 400 mg dnevno, nad tem lahko postane selen škodljiv v telesu.
Količina selena v hrani je odvisna od količine selena v zemlji, kjer je hrana zrasla. To pa je odvisno od geografske regije in lege. Rastlinska hrana torej pridobiva selen skozi zemljo, živali pa potem skozi prehranjevanje.
Dobri viri selena so: živalska hrana, bogata z beljakovinami, morska hrana, organsko meso, brazilski oreščki, goveje, piščančje in puranje meso, obogatene žitarice, polnozrnat kruh, fižol in leča.
Preberite tudi prispevek: Hranila, ki spodbudijo delovanje našega imunskega sistema
Ščitnica je največje skladišče selena v našem telesu, tako da se pomanjkanje selena hitro opazi in lahko kasneje vodi v ščitnične bolezni, kot je denimo hašimoto.
Preberite tudi prispevek: Ščitnica, metuljasta žleza, ključna za delovanje našega telesa
»Pomanjkanje selena lahko moti delovanje ščitnice, ima pa bistven pomen tudi pri reprodukciji – nastanku semenčic. V nekaterih člankih so opisovali tudi morebitno povezavo med pomanjkanjem selena in določenimi vrstami raka,« pojasnjuje naša sogovornica.
Preberite tudi prispevek: Moški, za večjo plodnost uživajte selen
13 prospektivnih opazovalnih študij je res pokazalo na 31-odstotno zmanjšano nevarnost za razvoj raka in 45-odstotno zmanjšano nevarnost umrljivosti zaradi raka v skupinah z najvišjimi odmerki selena. Druga raziskava s testno in kontrolno (placebo) skupino pa takšnih rezultatov ni potrdila.