Povečana prostata ni več tabu

Moški na splošno težje govorijo o svojih osebnih in zdravstvenih težavah kot ženske. Razlogi za to so različni. Zahvaljujoč ozaveščanju in informiranju družbe pa tudi pregovorno močnejši spol pogosteje spregovori o tegobah in počutju, kar pripomore tudi k hitrejšemu diagnosticiranju bolezni. Tudi pri težavah s prostato, kakršna je benigna hiperplazija prostate (BHP). O zdravstveni težavi, ki pogosto teži skorajda polovico moških od 50. do 60. leta, je namreč treba spregovoriti kar se da naglas, saj lahko z ustreznim prepoznavanjem bolezni preprečimo pojav resnejših bolezenskih stanj.

Avtorica: Nika Arsovski

Obsečnica ali prostata je (pomožna) moška spolna žleza, ki se nahaja pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo in danko. Po obliki in velikosti spominja na divji kostanj. Skozi prostato poteka manjši del sečnice, ob pomoči katere moški izločajo urin in semensko tekočino. Temu primerna je tudi vloga prostate. V njej se namreč proizvaja tekočina, ki prehranjuje semenčice in predstavlja kar tretjino celotne semenske tekočine. Prav tako se v prostati skladiščijo tudi zaloge cinka, ki le to ščitijo pred nastankom vnetij.

Zaradi vseh omenjenih funkcij ima prostata pomemben vpliv na dobro počutje posameznika, njene težave pa se hitro odražajo tudi na splošnem zdravju. Povečana prostata sama po sebi ni razlog za pojav težav. Do pubertete je prostata majhna, od pubertete naprej pa pod vplivom testosterona vse življenje počasi raste, zato je njeno povečanje povsem pričakovano, a kljub temu le poredko povzroči težave pred 40. letom starosti. Kljub temu pa velja biti ob pojavu kakršnih koli težav s prostato še posebej previden.

Benigna hiperplazija prostate prisotna pri moških nad 40. letom

Niko Kavčič, dr. med., specialist urologije
Niko Kavčič, dr. med., specialist urologije

Kot omenjeno skozi prostato vodi del sečnice, ki ima pomembno vlogo pri izločanju urina in semenske tekočine. Posledično se kakršne koli težave prostate najprej kažejo pri uriniranju. Za to je krivo razraščanje tkiva – če raste v smeri navzven, ne povzroča težav, če pa raste v smeri navznoter, pritiska na sečnico, kar se odraža v oslabljenem curku urina, pogostejšem siljenju na malo potrebo pa tudi nepopolnem izpraznjenju sečnega mehurja ali celo popolno zaporo (retencijo) urina.

Prav tako se pojavlja dražeč občutek, omenjene težave pa se pogosto z leti le še stopnjujejo. Opazite oslabel in prekinjajoč curek vode ali pa morda uhajanje vode po kapljicah, po že opravljeni potrebi?! Tudi ti težavi največkrat nakazujeta na benigno hiperplazijo prostate, izraz, ki ga v poljudnem jeziku poznamo kot benigno povečanje prostate. To je daleč najpogostejša težava v povezavi s prostato, predvsem pri moških nad štiridesetim letom starosti.

»Prevalenca povečane prostate je pri moških v starostni skupini od 31 do 40 let 8-odstotna, v starostni skupini od 51 do 60 let 40- do 50-odstotna in pri moških nad 80 let že 80-odstotna,« pojasnjuje Niko Kavčič, dr. med., specialist urologije in predstojnik Oddelka za urologijo na Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru.

Povečanje prostate samo po sebi ni nevarno, lahko pa vodi v precej resnejše zaplete

Benigna hiperplazija prostate je nezadržno povezana s staranjem, kljub temu pa strokovnjaki povsem točnega vzroka za njen pojav še ne poznajo. Kot kažejo dognanja, gre predvsem za navezavo na spremenjeno koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona, ki s staranjem upada. Prav tako je povečana prostata pogosto povezana z genetskimi in rasnimi dejavniki, pa tudi s kajenjem in debelostjo.

Kot omenjeno, povečana prostata sama po sebi ni problematična, saj težave niso venomer le odraz velikosti obsečnice. Nekateri moški imajo ob zelo veliki prostati le malo težav, spet drugim pa se hude težave pojavijo že ob le nekoliko povečani prostati. Kot omenjeno, povečanje prostate samo po sebi ni nevarno, lahko pa vodi v precej resnejše zaplete, če ga ne prepoznamo in ne zdravimo pravočasno.

Ob neprepoznavanju bolezni lahko namreč pride do okvare sečil, bodisi sečnega mehurja, ledvic ali sečevodov, prav tako lahko pride do ponavljajočih se okužb sečil, nastanka sečnih kamnov v spodnjih sečilih, končne odpovedi ledvic ali zapore urina.

Študije pred leti so pokazale na tri najizrazitejše dejavnike pri zapori urina, ki nastopi kot posledica nezdravljenega benignega povečanja prostate – vrednost PSA, starost in velikost prostate. Prav tako je zgodnje odkrivanje povečane prostate bistvenega pomena tudi za diagnosticiranje raka prostate.

Zdravljenje in diagnoza BHP

»Predvsem je treba izključiti obolenja, kot je npr. rak sečnega mehurja, zato pri težavah z uriniranjem svetujem obisk pri urologu. S pravočasnim zdravljenjem težav, ki so posledica povečane prostate, lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja,« pojasnjuje sogovornik. Ob težavah spodnjih sečil, ki so lahko posledica benignega povečanja prostate, je zato pomembno, da o njih izbranega zdravnika pravočasno obvestite.

Ob pregledu izpolnite vprašalnik, zdravnik pa vam lahko s posebno napravo izmeri pretok urina, prav tako s pomočjo ultrazvoka izmeri ostanek urina v mehurju (po uriniranju). Prav tako lahko zdravnik zatipa že povečano prostato, diagnozo pa potrdi še meritev PSA. Ob začetnih težavah se pogosto odsvetuje čezmeren vnos tekočin pred spanjem, prav tako je priporočljivo tudi izogibanje kavi in alkoholu (sploh v večernih urah).

Ob srednje izraženih težavah je najpogostejše zdravljenje z zdravili, ki sproščajo mišična vlakna v prostati in vratu mehurja, spet druga zdravila pa vplivajo na velikost prostate in jo ob dolgotrajni uporabi zmanjšajo. »V večini primerov se sprva odločimo za zdravljenje z zdravili. Če nismo učinkoviti in so težave izrazite, je potrebno kirurško zdravljenje. Za kirurško zdravljenje se je treba odločiti tudi, kadar ima bolnik ponavljajočo se retenco urina (nezmožnost odvajanja seča), ponavljajoča vnetja sečil, kamne v sečnem mehurju ali večkrat opaža krvav urin,« potrdi predstojnik Oddelka za urologijo na UKC Maribor.

»S pravočasnim zdravljenjem težav, ki so posledica povečane prostate, lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja.«

Rak prostate

Rak prostate letno vzame življenje več kot 350 Slovencev, letno jih za to vrsto raka zboli nekaj več kot tisoč. Gre za najpogostejšo obliko raka v moški populaciji. Večje tveganje za razvoj raka prostate imajo moški, pri katerih je tovrsten rak prisoten že v družini. Prav tako se tveganje za pojav tudi te vrste raka poveča pri moških po 50. letu starosti in pri tistih, ki s težavami odlašajo ter ne poiščejo pravočasne zdravniške pomoči.

Klinične študije niso dokazale vzročne povezave benignega povečanja prostate z nastankom raka na tem organu, zato je strah pred rakom prostate zgolj zaradi povečanja obščitnice odveč. Kljub temu se v številnih moških po opravljenem ultrazvočnem pregledu trebuha zaradi povečane prostate naseli strah o raku prostate.

Kot omenjeno, je povečanje prostate običajno benigno, torej nenevarno, s potrebno urološko diagnostiko pa se preprečuje pojav kasnejših zapletov, kakršne so zapora urina ali okužbe sečil. Rak na prostati je ozdravljiv ob zgodnji diagnozi, torej če se ga odkrije takrat, ko je še omejen znotraj manjšega dela prostate. Prav zato se moškim po srečanju z abrahamom priporoča preventivni pregled, četudi nimajo težav z izločanjem urina.

Kaj lahko storite sami?

Povečanju prostate se moški ne morejo povsem izogniti, kljub temu pa ne bo škodilo, če se boste prehranjevali zdravo, se primerno gibali in skrbeli za svoje duševno zdravje. Visoko kalorična in močno začinjena hrana ter uživanje velikih količin živalskih beljakovin lahko spodbudita nastanek težav s prostato. Prav tako tudi uživanje alkohola in kave ter kajenje. Pomembna je zadostna hidracija, vendar se izogibajte uživanju večjih količin tekočine v večernih urah.

Predvsem se priporoča pitje tekočin v dopoldanskem času, manj popoldne. S tem namreč lahko posameznik vpliva na potrebo po nočnem uriniranju, ki je eden izmed simptomov povečane prostate. Zdravje prostate naj bi pomagali ohranjati tudi določeni rastlinski izvlečki, kot so korenina koprive, plodovi žagasto listne palme, paradižnik (likopen), črni poper in vitamin E, cink ter selen.

Mednarodna lestvica simptomov, ki jih povzroči povečana prostata (IPSS – International Prostate Symptom Score)

S tem vprašalnikom lahko vsak moški preveri, kakšne so njegove težave s prostato. Ovrednotite odgovore, pri čemer 0 pomeni nikoli, 1 redko, 2 občasno, 3 pogosto, 4 zelo pogosto, 5 vedno.

1. Kako pogosto ste v preteklem mesecu po končanem uriniranju imeli občutek nepopolno izpraznjenega mehurja?

0 1 2 3 4 5

2. Kako pogosto ste v preteklem mesecu morali urinirati pogosteje kot vsaki dve uri?

0 1 2 3 4 5

3. Kako pogosto ste v preteklem mesecu opazili prekinitve v curku urina med uriniranjem?

0 1 2 3 4 5

4. Kako pogosto ste v preteklem mesecu imeli težave, da ste zadržali urin, potem ko ste začutili potrebo po uriniranju?

0 1 2 3 4 5

5. Kako pogosto ste v preteklem mesecu opazili šibek curek urina?

0 1 2 3 4 5

6. Kako pogosto ste se v preteklem mesecu morali napeti oziroma pritisniti, da ste lahko začeli urinirati?

0 1 2 3 4 5

7. Kako pogosto ste se v preteklem mesecu med spanjem zbudili, ker ste morali urinirati?

0 1 2 3 4 5

Ocena kakovosti življenja – Kako bi se počutili, če bi imeli pri uriniranju ves čas takšne težave, kot jih imate zdaj?

0 (srečno) 1 (zadovoljno) 2 (še kar dobro) 3 (mešano) 4 (večinoma nezadovoljno) 5 (nesrečno) 6 (grozno)

Skupni seštevek IPSS: Ocena kakovosti življenja =

Seštevek od 0 do 7 točk pomeni blage simptome, od 8 do 19 točk pomeni zmerne simptome in od 20 do 35 točk hude simptome benigne hiperplazije prostate.

Ravni PSA

Moškim naj bi na eno do tri leta merili količino PSA v krvi ter opravili digitalni rektalni pregled prostate, tistim z zvišano ravnjo PSA pa naj bi te preiskave opravili vsako leto.

Raven PSA pod 4 ng/ml je normalna, od 4 do 10 ng/ml mejna, nad 10 ng/l pa zvišana in kaže na verjetnost karcinoma prostate

ABC

A Do pubertete je prostata majhna, od pubertete naprej pa vse življenje počasi raste.

B v starostni skupini od 51 do 60 let je pojavnost BHP 40- do 50-odstotna.

C Povečana prostata je lahko povezana z genetskimi in rasnimi dejavniki, pa tudi s kajenjem in debelostjo.

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content