Kako ugnati nadležnega alkoholnega mačka?

O tem, kaj alkoholni maček sploh je, kako do njega pride, predvsem pa o tem, kako se mu lahko z vnosom ustreznih živil karseda učinkovito izognemo (ali pa ga vsaj ublažimo), smo se pogovarjali z diplomirano dietetičarko Laro Dobaj iz UKC Maribor.

Alkoholni maček (v nadaljevanju maček) se razvije zaradi večjih količin zaužitega alkohola. In sicer se občutek splošne bede, ki lahko traja 24 ur ali več, pojavi, ko se koncentracija alkohola v krvi vrne na nič, razlaga Dobajeva. Maček lahko povzroči različne simptome: zaspanost, glavobol, slabost, bruhanje, žejo, suha usta, vrtoglavico, utrujenost, mišične krče in tresenje. Velik del splošne populacije verjame v to, da je pravzaprav dehidracija tista, ki povzroča naštete simptome. A so stvari veliko bolj zapletene, opozori sogovornica. »Dehidracija samo poudari simptome mačka, do nje pa pride zaradi tega, ker alkohol zavira antidiuretični hormon, kar vodi do čezmernega uriniranja.«

Maček je posledica več kofaktorjev

Povečana količina uriniranja vodi tudi v izgubo pomembnih elektrolitov (npr. magnezij, natrij, kalij, kalcij). Ti elektroliti sicer v telesu pomagajo vzdrževati optimalno raven hidracije, sodelujejo pa tudi pri pravilnem delovanju možganov, srca, mišic ter živčevja.
»V resnici pa maček nastane zaradi več kofaktorjev, do katerih pride po zaužitju velikih količin alkohola,« razblinja utvare Dobajeva. »V telesu namreč pride do pomembnih sprememb endokrinih parametrov (poviša se koncentracija vazopresina, aldosterona in renina) in presnovne acidoze (zmanjša se vrednost pH zaradi povišanih koncentracij laktata, ketonskih teles in prostih maščobnih kislin).

Zgodijo pa se tudi spremembe v parametrih imunskega sistema (povišajo se koncentracije provnetnega citokina in interferona gama). Spremembe parametrov imunskega sistema najverjetneje povzročajo predvsem kognitivne motnje, kot so motnje spomina in spremembe razpoloženja,« dogajanje v telesu ob mačku pojasnjuje sogovornica. »Na pojavnost simptomov mačka vplivata tudi količina in vrsta popitega alkohola. Tako moramo biti pozorni tudi na prisotnost t. i. kongenerjev v alkoholnih pijačah. Kongenerji so snovi, s katerimi aromatiziramo in barvamo pijače.

Pijače, ki vsebujejo več kongenerjev (npr. žganje, vino, tekila, viski in druge temne alkoholne pijače), povzročajo hujšega mačka kot pa alkoholne pijače, ki vsebujejo manj kongenerjev (npr. rum, vodka, gin). Glavobole in splošno utrujenost pa seveda povzročajo tudi dejavniki, kot so kajenje, glasna glasba, utripajoče luči in premajhna količina spanca. Na to, kako izraziti bodo simptomi mačka, torej vpliva več dejavnikov. Med drugim tudi spol. Tako moški zaradi sestave telesa (višja telesna masa, več vode v telesu) bolje prenašajo večje količine alkohola kot ženske. Moški imajo tudi višje vrednosti encima želodčne alkoholne dehidrogenaze, ki pomaga pri presnovi alkohola, kar pomeni, da lahko učinkoviteje razgradijo alkohol v želodcu, še preden ta preide v krvni obtok.«

Koliko in kaj popiti, da preprečimo mačka?

Da bi preprečili oz. ublažili mačka, velja po Dobajevi upoštevati naslednje nasvete: pijte počasi in na poln želodec; pijte zmerno; ženske ne smejo popiti več kot eno pijačo na dan, moški pa ne več kot dve pijači na dan (ena pijača je opredeljena kot 360 ml piva, ki ima približno 5 % alkohola, 150 ml vina, ki ima približno 12 % alkohola ali 45 ml žgane pijače, ki ima približno 40 % alkohola); med pitjem alkoholnih pijač popijte kozarec vode – slednje vam bo pomagalo piti manj alkohola, pa tudi zmanjšati dehidracijo zaradi pitja alkohola

Nad alkoholnega mačka s hrano

Seveda nas je zanimalo tudi, kaj velja zaužiti pred uživanjem alkohola, da mačka karseda ukrotimo. Dobajeva nam je pojasnila, zakaj rek »ne pijte na prazen želodec« še kako drži.

Jajca

Če pred pitjem alkohola zaužijemo z beljakovinami bogato hrano, kot so npr. jajca, lahko tako upočasnimo praznjenje želodca in posledično odložimo absorpcijo alkohola.

Ovseni kosmiči

Pol skodelice (40 g) nekuhanega ovsa vsebuje skoraj 5 g beljakovin in 4 g vlaknin ter precej magnezija, selena in železa. Ena starejših raziskav je pokazala, da bi lahko oves koristil tudi zdravju jeter, saj izboljšuje njihovo delovanje. V študijah na živalih se je izkazalo, da oves varuje tudi pred poškodbami jeter zaradi alkohola. Poleg uživanja ovsene kaše lahko oves zaužijemo tudi v obliki peciva, granola ploščic in v smutijih. Lahko pa ovsene kosmiče celo uporabimo kot osnovo za pico, zelenjavne kruhke ali ploščate kruhke, ki so vsi odlična izbira za prigrizke pred uživanjem alkohola.

Banane

Banane vsebujejo 4 g vlaknin na velik sadež in so odličen prenosni prigrizek, ki ga imate lahko pri roki pred pitjem, saj pomaga upočasniti absorpcijo alkohola v krvni obtok. Poleg tega vsebujejo veliko kalija, ki lahko prepreči elektrolitsko neravnovesje, povezano s pitjem alkohola. Ker je v bananah skoraj 75 % vode, vam lahko pomagajo ohranjati hidracijo.

Losos

Nekatere raziskave na živalih kažejo, da bi lahko maščobne kisline omega-3 pomagale zmanjšati nekatere škodljive učinke alkohola, vključno z vnetjem v možganih, ki ga povzroča prekomerno pitje. Losos vsebuje tudi veliko beljakovin, saj jih je v 85 g kuhanega obroka kar 22 g, kar lahko pomaga upočasniti absorpcijo alkohola.

Grški jogurt

Nesladkan grški jogurt, ki ponuja dobro ravnovesje beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, je eno najboljših živil, ki jih lahko zaužijete pred nočnim pitjem. Beljakovine so še zlasti pomembne, saj se prebavljajo počasi in lahko z upočasnitvijo absorpcije alkohola zmanjšajo njegove učinke na telo.

Čija puding

Semena čije so odličen vir vlaknin in beljakovin ter pomembnih mikrohranil, kot so mangan, magnezij, fosfor in kalcij. Zlasti vlaknine lahko pomagajo odložiti praznjenje želodca in upočasniti absorpcijo alkohola v krvni obtok. Poleg tega so semena čije bogata z antioksidanti, kot so rožmarinska, galska in kavna kislina, ki lahko po nekaterih študijah na živalih pomagajo preprečevati poškodbe celic in ščitijo vaša jetra.

Jagodičevje

Jagodičevje, kot so jagode, robide in borovnice, je polno pomembnih hranilnih snovi, vključno z vlakninami, manganom ter vitaminoma C in K. Bogato je tudi z vodo, zato pomaga ohranjati hidracijo, ki zmanjšuje učinke alkohola. Poleg tega lahko uživanje živil, bogatih z antioksidanti, kot jagodičevje je, ščiti vaše celice pred poškodbami, ki jih povzroča alkohol. Študija na živalih je pokazala, da borovnice učinkovito povečujejo raven več antioksidantov v jetrih, kar bi lahko pomagalo pri zaščiti pred oksidativnim stresom, ki ga povzroča uživanje alkohola.

Šparglji

V neki študiji je bilo ugotovljeno, da ekstrakt špargljev povečuje aktivnost dveh encimov, ki presnavljata alkohol in posledično ščiti jetrne celice pred poškodbami.

Melona

Melona je bogata s pomembnimi elektroliti, kot je npr. kalij, ki se lahko po nekaterih starejših raziskavah ob prekomernem uživanju alkohola sicer hitro izčrpa.

Avokado

Avokado, bogat z zdravimi mononenasičenimi maščobami za srce, je eno najboljših živil, ki jih lahko zaužijete pred pitjem alkohola. Maščobe se namreč prebavljajo veliko dlje kot beljakovine ali ogljikovi hidrati, kar lahko pomaga upočasniti absorpcijo alkohola v krvni obtok.

Kvinoja

Ta žitarica vsebuje še zlasti veliko magnezija in kalija, dveh mineralov, ki lahko pomagata zmanjšati elektrolitsko neravnovesje zaradi pitja alkohola. Je tudi odličen vir antioksidantov, kot so kvercetin, ferulna kislina, katehin in kaempferol, ki lahko ščitijo pred kopičenjem škodljivih molekul, znanih kot prosti radikali, ki jih povzroča prekomerno uživanje alkohola.

Sladki krompir

Je odličen vir kalija, ki pomaga uravnavati raven elektrolitov pri pitju alkohola. Vsebuje tudi veliko kompleksnih ogljikovih hidratov. Kompleksni ogljikovi hidrati so sestavljeni iz večjih molekul, katerih razgradnja traja dlje, kar je lahko koristno za zmanjšanje učinkov alkohola na vaše telo.

Po zdravilo za mačka v lekarno?

Pozanimali smo se tudi, ali se lahko jutro po preburni noči odpravimo v lekarno in si tam priskrbimo kakšno učinkovito sredstvo za zmanjšanje tegob. Nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi Vprašaj o svojem zdravilu pri Lekarniški zbornici Slovenije, mag. farm. spec. Bojan Madjar, nam je pojasnil: »V lekarnah nimamo na voljo zdravila, ki bi bilo registrirano za namen preprečevanja ali zdravljenja alkoholnega mačka (v nadaljevanju veisalgija). Imamo pa na voljo zdravila, s kraterimi lahko ublažimo posamezne simptome veisalgije.

Z uporabo antacidov, na primer, lahko blažimo slabost in gastritis. Glavobol in bolečine v mišicah, povezane z veisalgijo, lahko ublažimo z uporabo protibolečinskih zdravil, kot so paracetamol ali nesteroidni antirevmatiki (acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen). Vendar pa ima uporaba teh zdravil po uživanju alkohola lahko določene zadržke,« je opozoril Madjar. »Paracetamol se pretežno presnavlja skozi jetra, zato se ob uživanju alkohola lahko poveča hepatotoksičnost (poškodbe jeter).

Tudi nesteroidne antirevmatike moramo uporabljati previdno, saj lahko poslabšajo gastritis, bolečine v zgornjem delu trebuha in slabost.« Za konec je sogovornik še poudaril: »V preteklosti se je sicer preučevalo več zdravilnih učinkovin in drugih snovi (vitamini, izvlečki zdravilnih rastlin) glede vpliva na veisalgijo, a rezultati raziskav ne dokazujejo, da bi katera od njih imela statistično pomemben vpliv na preprečevanje ali lajšanje mačka. Zato še vedno velja, da je najučinkovitejši način preprečevanja mačka zmernost pri uživanju alkohola.«

Čarobnega napoja za premagovanje mačka ni

In podobno meni tudi naša primarna sogovornica Dobajeva. »Čarobnega napoja za premagovanje mačka ni – pomaga lahko le čas. Človek mora počakati, da telo konča čiščenje strupenih stranskih produktov presnove alkohola, da se rehidrira, zaceli razdraženo tkivo in povrne imunsko in možgansko aktivnost v normalno stanje.

Seveda pa je pomembno tudi, da se dobro naspimo in najemo. Pitje kave, prhanje in alkoholna pijača naslednje jutro mačka ne bodo pozdravili. Kljub temu pa velja poskrbeti, da se dobro naspimo, zaužijemo bogat zajtrk ter spijemo veliko tekočine. A konec koncev je edino zanesljivo zdravilo za mačka to, da pijemo alkohol zmerno ali pa sploh ne.«

ABC

A Za izločanje alkohola iz telesa skrbijo predvsem jetra.

B Poglavitni krivec za alkoholnega mačka je acetaldehid.

C Približno 78 % ljudi, ki je prejšnji večer zaužilo malo preveč alkohola, občuti mačka.

Piše Helen Žagar
Novinarka

REKLAMNO SPOROČILO

REKLAMNO SPOROČILO

Skip to content