Iščite po prispevkih
Avtorica: Helen Žagar
Med prebavljanjem nastajajo vetrovi ali plini. Na nastajanje plinov odločilno vpliva količina ter vrsta zaužite hrane. Zaradi vnašanja preveč ali neprave hrane ter alkohola lahko tvorba vetrov postane moteča. Tedaj govorimo o napihnjenosti oz. napenjanju. Z napenjanjem je pogosto povezano spahovanje. S spahovanjem se naše telo skuša znebiti zraka, ki je prišel v želodec. Zrak v želodec pride, kadar prehitro jemo, pijemo po slamici ali pijemo peneče, gazirane pijače, vzrok za požiranje zraka pa se lahko skriva tudi v pretirani živčnosti. Najbolj napenja hrana, ki vsebuje oligosaharide.
Nastajanje plinov je še zlasti intenzivno po zaužitju visoko vlaknate hrane (npr. fižol, zelenjava, sadje ali žitarice) oz. pri ljudeh z laktozno intoleranco po zaužitju mlečnih izdelkov. Da bi se izognili težavam z napenjanjem in vetrovi, jejte počasi in hrano dobro prežvečite, pijte počasi, izogibajte se penečim in gaziranim pijačam ter temnemu pivu in rdečemu vinu, izogibajte se vnosu prevelikih količin vlaknin oz. sladkornih alkoholov, živil, ki vsebujejo rafinozo (npr. fižol) ali koncentrirane maščobe (npr. ocvrte jedi), mleka in mlečnih izdelkov, stročnic ter pretirano škrobnatih živil. Pomaga zmerna vadba po obroku.
»Težave z nastajanjem in odvajanjem plinov iz prebavil lahko ublažimo z določenimi izdelki, recimo takimi, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije. Te pomagajo pri vzpostavljanju in vzdrževanju delovanja mikroorganizmov v črevesju. Uporabimo lahko zdravilo s simetikonom, ki na fizikalni način zmanjša površinsko napetost plinov v želodcu in črevesu. Na ta način se zmanjša prostornina plinov, ki se izločijo po naravni poti ali pa se absorbirajo.
Uporabimo lahko zdravilo z aktivnim ogljem, ki nase veže pline in poveča njihovo izločanje skozi prebavila. V pomoč so nam lahko pripravki iz zdravilnih rastlin. Ena najpogosteje uporabljenih rastlin za ta namen je navadna kumina, pomagajo pa lahko tudi listi različnih vrst mete, plodovi navadnega komarčka, vrtnega janeža ali koriandra.«
Preobilni obroki sodijo med najpogostejše razloge za pojav slabosti in bruhanja. Da bi se jima izognili, se izogibajte preobilnim obrokom in težko prebavljivi hrani, uživajte hrano z malo maščobami, jejte počasi in raje jejte pogosteje, a manj. Če pa vas praznična miza vendarle toliko premami, da po obroku občutite slabost ali celo bruhate, lahko težave omilite že s tem, da sede ali leže počivate z dvignjenim vzglavjem.
Dokler slabost in bruhanje ne izzvenita, kar navadno traja od 6 do 24 ur, uživajte bistre ali ledeno hladne napitke (ne pa citrusov), pijte počasi in z majhnimi požirki, jejte lahko in blago hrano (npr. krekerji, kruh), izogibajte se mastni, ocvrti ali sladki hrani.
»Slabost lahko omilimo z uporabo izdelkov, ki vsebujejo ingver. Ob bruhanju je treba nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite, kar najuspešneje storimo s pomočjo priprave rehidracijske raztopine. S tem namreč preprečimo dehidracijo, ki je lahko posebej nevarna pri otrocih, kroničnih bolnikih (sladkorna bolezen, bolezni srca), oslabelih ter ostarelih. Pojav dehidracije je verjetnejši, kadar bruhanje spremlja diareja.«
Preberite tudi prispevek: Želodčne težave – ABCzdravja.si
Z maščobami bogata praznična hrana, ki po drugi strani vsebuje malo vlaknin, v kombinaciji s premalo gibanja ter dehidracijo zaradi čezmernega uživanja alkohola lahko povzroči zaprtje. Zaprtje lahko spremljajo bolečina pri iztrebljanju, napihnjenost in slabo počutje. Da bi se zaprtju izognili, je treba jesti z vlakninami bogato hrano (npr. sveže sadje, zelenjava, žitarice), zmanjšati je treba uživanje mesa, testenin, peciva, konzerviranih jedi, prekajenega mesa in prekajenih mesnih izdelkov, klobas, na masti pečenih jedi, pregretih olj, svinjskega mesa, pomfrija in homogeniziranih mlečnih izdelkov, popiti moramo vsaj 1,5 l tekočine dnevno ter redno telovaditi. Prav tako ni priporočljivo iztrebljanja zadrževati.
»Za zdravljenje zaprtja lahko uporabljamo odvajala, ki se razlikujejo tako po načinu delovanja, kakor tudi po farmacevtski obliki. Osmozna odvajala vežejo vodo in povečajo izločanje vode in elektrolitov iz črevesne stene v svetlino črevesa, s čimer povečajo volumen blata in ga tudi mehčajo. Tak način delovanja izkazujejo laktuloza (zdravilo v obliki sirupa), magnezijeve soli in glicerol (v obliki svečk).
Stimulativna odvajala preko draženja pospešijo gibanje črevesa (predvsem debelega), tudi odpuščanje vode in elektrolitov v svetlino črevesja in s tem mehčanje in izločanje blata. Ta način delovanja pripisujemo zdravilu z bisakodilom (v obliki tablet ali svečk) ali zdravilnim čajem, ki vsebujejo dele zdravilnih rastlin, kot sta sena ali krhlika. Poznamo pa tudi zdravilne rastline (indijski trpotec ali laneno seme), ki vsebujejo sluzi in nabrekajo ter z raztezanjem stene črevesa spodbujajo njegovo gibanje, hkrati pa tudi mehčajo vsebino črevesa in omogočajo lažje drsenje blata in izločanje.«
Preberite tudi prispevek: Trdovratno zaprtje – ABCzdravja.si
Če se zgodi, da nas med prazniki pesti diareja, je ta najverjetneje posledica zaužitja z bakterijami okužene hrane ali vode oz. vnosa parazitov in virusov. Lahko pa je tudi posledica prehranske intolerance na določeno vrsto hrane. Diarejo običajno zdravimo z uživanjem veliko tekočine ter lahke hrane. Ker sama voda ne vsebuje elektrolitov, je priporočljivo piti slano juho, sadne sokove ali napitke za športnike. Kar pa se prehrane tiče, je najbolje začeti z bananami, jabolčno čežano, prepečencem, rižem, kasneje pa lahko začnemo dodajati lahko hrano, npr. kuhan krompir, korenje, krekerji, pečen piščanec.
»Mlečnokislinske bakterije pomagajo tudi pri diareji. V lekarnah je za zdravljenje simptomov driske za odrasle na voljo zdravilo z učinkovino racekadotrilom ter več izdelkov v obliki medicinskih pripomočkov, katerih sestavine (npr. naravna glina, tanini, polimetilsiloksan polihidrat) lajšajo težave, povezane z drisko. Za lajšanje driske uporabljamo pripravke iz zdravilnih rastlin, predvsem take, ki vsebujejo čreslovine.
Med najpogosteje uporabljene spadajo posušeni plodovi borovnice in listi čajevca, pa tudi korenika srčne moči, zel gosjega petoprstnika, zel navadne plahtice in listi robide. Drisko lahko spremljajo krči, ki jih pomagajo ublažiti pripravki iz zdravilnih rastlin, npr. cvet prave kamilice, plod navadne kumine, sladkega komarčka ali sladkega janeža, list poprove mete idr.«
Preberite tudi prispevek: Ali veste, kaj pomeni redno odvajati blato? – ABCzdravja.si
Žolčni kamni nastanejo, ko se odvečen holesterol v žolčniku prične strjevati v kristale. Akutni napad žolča ali žolčna kolika je navadno posledica napačne izbire hrane. Med jedi, ki pogosteje povzročijo žolčno koliko, sodijo jedi, ki vsebujejo veliko maščob, mastno, pečeno pecivo, stročnice, kava, trdo kuhana jajca, sladoled.
Pri akutnem napadu žolča se v izhodu žolčnega mehurja zagozdi žolčni kamen. Ta lahko nato pade ali nazaj v žolčnik ali pa preide v črevo. Napad žolča spremljajo hude bolečine pod desnim rebrom, slabost in bruhanje, nelagodje v prebavilih, vročina. Bolečina, ki jo povzroča žolčni kamen, se navadno pojavi eno uro po zaužitju večjega obroka hrane ali sredi noči.
»Bolečino, povezano z nastankom žolčnih kamnov, lahko lajšamo s pomočjo zdravila, ki vsebuje učinkovino butilskopolamin. Ta odpravlja krče gladkih mišic žolčnih poti in posledično lajša bolečino. Omiliti krče žolčnih izvodil ter s tem ublažiti bolečino lahko skušamo z uporabo zdravila, ki vsebuje triterpenska olja.
Poleg lajšanja bolečine ta preprečujejo tudi nastanek žolčnih kamnov in pomagajo pri raztapljanju že nastalih žolčnih kamnov. Ugoden učinek na jetra (v njih nastaja žolč) in težave z žolčem lahko izkazujejo tudi pripravki, ki vsebujejo nekatere zdravilne rastline (pegasti badelj, artičoka, regrat).«
Preberite tudi prispevek: Ko nas žolčnik žolčno napada – ABCzdravja.si
A Oseba spušča vetrove okoli 10-krat na dan.
B Redno odvajanje blata pomeni kar koli od treh praznjenj dnevno do enega na vsake tri dni.
C Žolčni kamni ženske prizadenejo štirikrat pogosteje kot moške.