Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vaginalni izcedek je sluz, ki izteka iz nožnice. Izcedek je pogost razlog za zaskrbljenost številnih žensk in tudi obisk ginekologa. Pogosto ženske ne vedo, ali je njihov izcedek normalen ali ne. V rodni dobi se dnevno izloči za čajno žličko (1–4 ml) prozornega, gostega, sluzastega izcedka, ki je bele ali rumenkaste barve. Vendar se količina in gostota spreminjata od ženske do ženske in od dneva menstrualnega ciklusa.

V določenih obdobjih je količina sluzi povečana, na primer med nosečnostjo, jemanjem kontracepcijskih tabletk, med ovulacijo, teden dni pred menstruacijo.

Normalen izcedek vsebuje celice nožnične stene in materničnega vratu, normalne bakterije ter sluz, ki jo izločata nožnica in maternični vrat. Izcedek ima rahlo kiselkast vonj, včasih lahko malenkostno draži kožo zunanjega spolovila. Izcedek ščiti nožnično steno in sečila pred vnetji in deluje kot lubrikant. Na mikroskopskem pregledu najdemo normalne sestavine, pH-vrednost je manj kot 4,5. Vaginalni izcedek je torej normalen.

Kadar je poleg izcedka prisotno še srbenje zunanjega spolovila ali vhoda v nožnico, rdeča, pekoča, boleča in otečena koža zunanjega spolovila, penast ali zeleno rumen izcedek, neprijeten vonj, krvavo obarvan izcedek, bolečina pri spolnih odnosih in uriniranju, bolečina v trebuhu ali mali medenici, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Miomi – kdaj naj pomislimo nanje?

Močne in dlje časa trajajoče menstruacije, ki včasih povzročijo, da ženska postane slabokrvna, lahko kažejo na pojav miomov v maternici.  Ženska ima lahko občutek bolečin v spodnjem delu trebuha ali pritiska navzdol. Če miom leži tako, da pritiska na sečni mehur, ima lahko občutek, da mora kar naprej hoditi na vodo. Če pa miom leži tako, da pritiska na črevo, lahko povzroči težave z odvajanjem blata, ženska postane bolj zaprta.

V veliki večini primerov lahko ženska z miomom(i) na maternici normalno zanosi in v nosečnosti nima večjih težav. V nosečnosti se miomi lahko povečajo, zmanjšajo ali ostanejo nespremenjeni. Le če so miomi zelo veliki ali ležijo na točno določenih mestih, so lahko povezani z večjo verjetnostjo spontanega splava oziroma z drugimi težavami v nosečnosti, kot sta nepravilna lega ploda ali pa oviranje porodne poti.

Diagnozo postavi ginekolog z ginekološkim pregledom, ko lahko zatipa povečano maternico nepravilnih oblik, ter z ultrazvočnim pregledom rodil.

Želite zanositi?

Ko ženska ugotovi, da je noseča, je v veliki meri že prepozno za preprečitev hudih okvar hrbtenice, zato je nujno, da jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino že nekaj mesecev pred načrtovano zanositvijo ter prve tri mesece nosečnosti. Preventiva je edini način preprečevanja tovrstnih hudih okvar ploda.

Multivitaminski pripravek s folno kislino zmanjša možnost okvare hrbtenice za kar 92 odstotkov, hkrati pa bistveno zmanjša možnost pojava tudi drugih nepravilnosti. Najpogostejše prirojene okvare so kardiološke bolezni, le-te zmanjša za približno 40 odstotkov, sledi 30-odstotno zmanjšanje možnosti pojava okvar urinarnega trakta ter drugih okvar. Zaradi vseh teh prednosti jemanja multivitaminskega pripravka s folno kislino je kmalu po objavi te študije ena najuglednejših medicinskih revij na svetu New England Journal of Medicine objavila priporočilo za preventivo.

Še posebej se priporoča jemanje multivitaminskega pripravka v kombinaciji s folno kislino, saj se je izkazalo, da samo folna kislina zmanjša pojavnost okvare nevralne cevi za približno 70 odstotkov, medtem ko multivitamin v kombinaciji s folno kislino za več kot 90 odstotkov. Multivitamin v kombinaciji s folno kislino odpravlja tudi številne druge napake.

Neplodnost 

Neplodnost je potihoma postala resna težava modernih družb. Je družbena tabu tema, kar pričajo številne zgodbe ljudi. Je bolezen, ki jo pari delijo v najožjem in najbolj intimnem krogu. Vsak šesti par v Sloveniji ima težave z neplodnostjo.

Analize številnih pridobljenih podatkov nazorno kažejo, da se sposobnost oploditve pomembno zniža po 35. letu starosti, po 40. letu pa je že zelo okrnjena. Tudi če v tem obdobju pride do zanositve, se ta pogosteje konča s spontanim splavom zaradi kromosomskih nepravilnosti. Zaloga jajčec je omejena: za uspešno zanositev je potrebno zdravo jajčece, število jajčec pa z leti upada. Že v rodni dobi ima približno polovica jajčec kromosomske nepravilnosti, število jajčec z genetskimi težavami pa se z leti poveča. Dejstvo je, da tudi vsako zdravo jajčece ne obrodi nujno sadov. Postopoma se zaloga jajčec popolnoma izčrpa in medicina še ne pozna uspešne metode, s katero bi ta proces lahko ustavili. Število žensk, mlajših od 30 let, ki iščejo pomoč zaradi nezmožnosti zanositve, je pri nas vedno več. Da je temu tako, je tudi zaradi večjega ozaveščanja.

Policistični jajčniki – pomagajte si tudi s prehrano

So posledica nepravilnega delovanja hipofize v možganih, zato povečajte vnos jedi z vitaminom E (dobra olja: olja grozdnih pečk, orehovo, mandljevo olje …), z vitamini skupine B (tudi B12) ter z minerali, predvsem mangan, ki ga je veliko v rižu, grahu, pesi, čičerki, sardinah, in cink.

Čajna mešanica za ženske težave

Pomešajte: cvet bezga, rman, žajbelj, brinove jagode, kopriva.

Rman pomaga pri sproščanju telesa. Njegovo eterično olje dobro dene ob splošnem slabem počutju in hkrati podpira druga zelišča pri njihovem delovanju.

Žajbelj je znan po urejanju menstrualnih težav. Zato ga ženske že od nekdaj uporabljajo pri predmenstrualnem sindromu in bolečih menstruacijah.

Brinove jagode čistijo kri in odvajajo vodo.

Koprivo so po ljudskem izročilu uporabljali pri slabokrvnosti, pomanjkanju železa in za lajšanje trebušnih težav.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več