Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maščobe predstavljajo izvor energije in esencialnih maščobnih kislin, ki pomagajo kardiovaskularnemu, reproduktivnemu, imunskemu in živčnemu sistemu, da pravilno in dobro funkcionirajo.

 

Omega-3 in omega-6 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline:

  • se ne morejo sintetizirati v telesu, zato jih moramo zaužiti s hrano;
  • so esencialnega pomena za rast in razvoj organizma, ker se vgrajujejo v membrane celic, kjer zagotavljajo normalne celične funkcije;
  • pomembne so pri nastajanju hormonov v telesu;
  • pomembne so za zdravje srca in ožilja in dobro telesno počutje, ker se pretvarjajo v eikozamine, ki so pomembni za zagotavljanje normalnih vaskularnih funkcij.

 

Priporočila WHO so: 25–30 % dnevnega energijskega vnosa naj predstavljajo maščobe. Odrasel zdrav moški naj bi pojedel približno 90 g maščob/dan, odrasla zdrava ženska pa približno 65 g maščob/dan. Vedeti pa moramo, da je poleg količine zelo pomembna še kakovost zaužitih maščob. Izbirajmo predvsem maščobe, ki so bogate z dobrimi nenasičenimi maščobnimi kislinami. Bolje kot izogibati se maščobam je, da jih pravilno izbiramo. Maščobe naj bodo dobre, rastlinskega izvora z malo transmaščobnimi kislinami in bogate z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Te so tudi v novejših, mehkih margarinah, ki so izdelane s postopki, ki omogočajo prehransko visokokakovostne in zdravju prijazne izdelke.

 

Kako lahko margarino pripravimo doma?

Ali ste vedeli, da lahko margarino zelo enostavno in hitro pripravimo iz naravnih sestavin tudi v domači kuhinji?

Margarina je sestavljena iz treh glavni naravnih sestavin: kakovostnih rastlinskih olj, trde rastlinske maščobe in vode. Zmešamo tekočo (olje) in trdo mašobo (kokosova ali palmina trda maščoba) in dodamo malo vode, da je zmes mazava. Po okusu lahko dodamo malo limoninega soka, jajčnega rumenjaka in soli (za barvo, okus in lažje mešanje). Zmes mešamo in ohlajamo nad posodo, napolnjeno z ledom. Mešamo tako, kot da bi pripravljali sladoled, da dobimo trdo, vendar še mazavo strukturo namaza. Pripravljen namaz moramo porabiti še isti dan, kot smo ga naredili. Poskusite in se prepričajte!

 

Kako lahko sami kontroliramo dnevni vnos maščob?

Priporočeno je, da v prehrano vključujemo hrano, bogato z nenasičenimi maščobami, npr. ribe, rastlinska olja, oreščke, mehke margarine. Izogibajmo se hrani, ki vsebuje nasičene in transmaščobe, ki vplivajo na srčna obolenja in dvigujejo nivo holesterola v krvi.

Nasičene maščobe najdemo v hrani živalskega izvora (v mesu, maslu, mlečnih izdelkih: siru, smetani, polnomastnem mleku, …). Prisotne so tudi v oljih: palmino in kokosovo, kot skrite maščobe jih najdemo v hitri hrani, prigrizkih, piškotih, sladicah, …

Še posebej zamrznjeni in konzervirani obroki, ki so vnaprej pripravljeni, pa so vir nasičenih maščob. Priporočamo pregled deklaracije živila.

 

Ali je dobro, da vključimo margarino v našo prehrano? Kakšna so priporočila in zakaj!

Vodilni prehranski strokovnjaki in inštitucije, vključno z WHO, priporočajo omejen vnos skupnih in nasičenih maščob v vsakodnevni prehrani in s tem zniževanje možnosti za srčna obolenja. Eno izmed priporočil je zamenjava masla z mehkimi margarinami, ker vsebuje margarina manj skupnih maščob, manj nasičenih maščob, manj transmaščob in manj kalorij kot maslo.

 

Ali je treba omejiti vnos količine maščob v prehrani otrok?

Otroci potrebujejo za rast in razvoj večji vnos maščob kot odrasli. Dojenčki pridobijo približno 50 % potrebnih kalorij iz mleka oziroma materinega mleka ali mlečnih formul. Z rastjo pa seveda počasi znižujejo potrebe po maščobi vse do pubertete ter odrasle dobe. Takrat pa je seveda treba slediti priporočilom za odrasle osebe (do 30 % dnevnega kaloričnega vnosa predstavljajo maščobe).

 

 

Julij, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več