Z vami smo že od leta 2005...

Vas skrbijo gube? Ne mrščite se!

Oh, te gube! Naravni pojav. A z leti se nabirajo in iz tistih simpatičnih in morda očarljivih prvih gub nastajajo večje in globlje, manj simpatične in manj zaželene. Lica se povesijo in oblikuje se podbradek. Vsi si želimo, da bi bili videti mladi ali vsaj mladostni in res je, veliko za to lahko storimo sami, včasih pa pri tem potrebujemo pomoč. Kaj nam je torej na voljo za to, da preprečimo prehitro in pretirano nastajanje gub?

 

 

Avtorica: Maja Korošak

Po besedah Alenke Završnik, kozmetičarke iz Kranja, redna nega v strokovno usposobljenih kozmetičnih salonih vsekakor pomembno vpliva na videz in stanje kože. »Redna nega kože vključuje vsakodnevno redno osnovno nego doma.Vsak dan si pravilno očistimo obraz in pri tem uporabljamo ustrezne negovalnih proizvode.Redna nega kože vključuje tudi nego pri kozmetičarki enkrat mesečno.« Kozmetičarka za našo kožo naredi tisto, česar doma sami ne moremo. To so pilingi in globinsko čiščenje kože, masaža in različne hranilne in osvežilne maske. »Vse to pripomore k temu, da je naša koža čista, nahranjena, navlažena, torejkar se da pripravljena, da lažje kljubuje vsakodnevnim zahtevam in razmeram,« pojasnjuje Alenka Završnik in poudarja pomen rednega čiščenja. Le čista koža namreč zmore sprejeti hranilne snovi.

IZBIRA PREPARATA

Kakšne kreme za nego in preparate pa je treba izbrati? »Izbira negovalnih izdelkov je v današnjem času zelo obsežna. V tej poplavi se tako hitro zgubimo in ne znamo izbrati pravilne nege. Za nasvet vedno vprašajte strokovnjaka – žal to ni prodajalka v trgovini, saj je potrebno poleg sestave dobro poznati tudi tip ter stanje kože.« V kolikšni meri pa negovalna sredstva pripomorejo lepi koži in preprečujejo nastajanje gub?»Vsekakor pravilna negovalna sredstva pripomorejo k upočasnjenemu procesu staranja, saj kožo hranijo, vlažijo in ščitijo pred neugodnimi zunanjimi vplivi.« Kaj pa nega kože ponoči? Ali naj na obraz in dekolte nanesemo negovalno in hranljivo kremo tudi čez noč ali ne? Alenka Završnik: »Nekateri trdijo, da je treba kožo čez noč izdatno nahraniti, druge spet, da je bolje, da koža ponoči ´počiva´, in ne nanašamo nobenih negovalnih izdelkov. Sama menim, da je vredno oboje poskusiti in se držati tega, kar nam in naši koži najbolj ustreza. Le na svoji lastni koži bomo lahko občutili, kaj je res dobro za nas. Iz izkušenj pa lahko trdim, da je suho in dehidrirano kožo bolje ´nahraniti´ tudi za čez noč.«

POMLAJEVANJE Z MASAŽAMI

Masaže obraza delujejo zelo pomlajevalno, saj poleg tega, da nanašamo negovalna olja, primerna tipu ter stanju kože, hkrati tudi spodbujajo cirkulacijo, s tem pa oskrbimo kožo z novimi hranilnimi snovmi in kisikom. Z masažo obraza hkrati spodbujamo tudi delovanje limfe ter odplavljanje toksinov. Alenka Završnik zelo priporoča limfno drenažo obraza, kadar imamo težave z zatekanjem pod očmi ali zabuhlostjo obraza. Posebne masaže so lifting masaže obraza in vključujejo različne tehnike, ki raztegnejo in privzdignejo mišice obraza. Maser ob tem uporablja različne pripomočke, ki učinek masaže še izboljšajo,na primer ventuze, gua sha, valjčke, kristale ... Završnikova trdi, da je koža po takšni negi kot prerojena. Tudi različne tehnike pomlajevanja z aparaturami so zelo priljubljene. Vendar je pri tem potrebna previdnost, skrbno izberite, komu zaupate svoj obraz, saj ni vse zlato, kar se sveti, še svetuje naša sogovornica. 

KAJ ŠE LAHKO STORIMO SAMI DOMA?

Za ´večno mladost´ lahko veliko storimo tudi sami oziroma same.Alenka Završnik svetuje, naj poleg redne nege doma in v salonu poskrbimo za zadostno hidracijo tudi od znotraj, tako da pijemo dovolj vode. »Tega ne more nadomestiti še tako dobra vlažilna krema.« Občasno privoščimo svoji koži tudi razvajanje z masko – naša kuhinja je odlična zakladnica naravnih mask. Kakšne doma pripravljene maske so priporočljive za različne tipe kože? »Za osvežitev in vlago uporabimo jogurt ali kumare, za nahranitev kože med ali rumenjak, za učvrstitev kože pa beljak.Če imamo nečisto kožo, bo kvas, pomešan z malo vode, odlično deloval,« priporoča naša sogovornica in poudarja, da je dobro preveriti, kako dobro prenašamo naravne maske. To storimo tako, da na notranjo stran zapestja nanesemo manjšo količino pripravljene maske in počakamo petnajst minut. Če na koži ni reakcije, lahko masko brez skrbi uporabimo.

SONCE, SLANA VODA, MRAZ

Seveda vsi ljubimo sonce, vendar so tudi sončni žarki odgovorni za prezgodnje staranje kože. Vedno uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem in obraza ter dekolteja ne nastavljajmo pretirano soncu. Zaščitimo se lahko tudi s pokrivalom in kakovostnimi sončnimi očali. Slano vodo po plavanju v morju čim prej sperimo s kože in ponovno nanesimo zaščitno kremo, zvečer pa druge negovalne preparate. Tudi zima je hud udarec za kožo. Mraz, veter, sneg in suh zrak zaradi ogrevanja našo kožo izsušijo, utrudijo, lahko pa tudi poškodujejo. Alenka Završnik svetuje, da poskrbimo, da pridemo na nego vsaj štirikrat na leto, ko se letni časi menjajo,če že ne moremo vsak mesec obiskovati kozmetičarke. 

OBRAZNA TELOVADBA

Obrazna telovadba se danes najpogosteje imenuje joga obraza. Ne glede na poimenovanje pa tudi naša sogovornica priporoča telovadbo obraznih mišic. »Telovadba obraznih mišic blagodejno vpliva na razteg mišic, do neke mere jih lahko tudi privzdigne. Tudi tu velja pravilo: prej začnemo, boljše rezultate lahko pričakujemo. Na obrazu se odraža našečustveno stanje in notranje dogajanje. Ko zakrčimo nekatere obrazne mišice, jih s tem neenakomerno obremenjujemo. Tako pride tudi do nastanka gub ter nesorazmerij na obrazu. Pravilne vaje za obraz lahko po besedah Alenke Završnik popravijo nastala nesorazmerja ter omilijo že nastale gubice, raztegnejo zakrčene mišice ter izboljšajo celosten videz kože. Zatrjuje, da se tudi podbradek da izboljšati do določene mere, enako tudi povešena lica.Pri tem si lahko uspešno pomagamo tudi z masažo.

Alenka Završnik za konec še pove, da nič od naštetega ni magična palčka mladosti, vse skupaj pa zagotovo preprečuje prezgodnji in pretiran nastanek gub ter gladiže nastale gube.Ne pozabimo, da je notranja naravnanost tista, ki nas dela mladostne...ali pa ne. 

GLAJENJE GUB S SODOBNIMI POSEGI

Še vedno nezadovoljni s svojim videzom? Vas je navdušil nov videz prijateljice, ki si je gube dala zgladiti v eni od ambulant estetske in plastične kirurgije? Če je tako, potem vas bo zanimalo tudi to, na kakšne načine vam tam lahko pomagajo. Estetski posegi se v grobem delijo na nekirurške in kirurške. Nekirurški so tisti, ko z manj invazivnimi metodami pomlajujejo obraz in telo. Med te se uvrščajo: zgladitev gub z botulinum toksinom A, povrnitev volumna tkivom z dodajanjem polnil (hialuronska kislina, lastna maščoba), pomlajevanje kože z mezoterapijo, lifting (dvig) obraza z resorbilnimi nitmi.

Botulinum toksin uporabijo, ko želijo preprečiti nastanek gub ali ko želijo že prisotne gube čim bolj omiliti in odstraniti. Z uporabo polnil (hialuronska kislina) obrazu povrnejo mladostni videz. Tkiva se namreč s staranjem povesijo in izgubijo svoj volumen. Mezoterapija je metoda pomlajevanja kože, kjer pomladijo vidno postarano kožo. Čas lahko zavrtijo nazaj tudi z uporabo resorbilnih niti, s katerimi dvignejo tkiva na obrazu. Po določenem času se niti resorbirajo v telo, na njihovem mestu pa nastanejo kolagenske niti, ki kožo nekaj časa še naprej ohranja mlado. Ko so neinvazivne metode izčrpane, pomislimo na kirurško pomlajevanje. V ambulantah estetske kirurgije opozarjajo, da se lahko zaželeni rezultat doseže le z dodatnimi naknadnimi nekirurškimi postopki.

 

A Pomembno je redno čiščenje kože, saj le čista koža lahko sprejme hranilne snovi.

B Bodite previdni, komu zaupate nego svojega obraza, saj ni vse zlato, kar se sveti.

C Predvsem notranja naravnanost je tista, ki nas dela mladostne … ali ne.