Z vami smo že od leta 2005...

Izjemen dosežek slovenske očesne kirurgije

Slovenija se lahko pohvali z resnično odlično usposobljenimi strokovnjaki, ki žanjejo nagrade za svoje delo in dosežke tudi v tujini. Na oftalmološkem kongresu Video Cataratta Refrattiva v Milanu si je tako prestižno Barraquerovo nagrado prislužil prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., ki je na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani z inovativno tehniko vstavitve umetne šarenice po hudih očesnih poškodbah ali prirojeni odsotnosti šarenice operiral že kar nekaj pacientov, s tem pa si je prislužil tudi pozornost širše zdravstvene srenje.

 

Avtorica: Nika Arsovski

Šarenica je krožna mišica na prednjem delu očesa, ki se nahaja za roženico in tik pred lečo. Poleg obarvanja očesa ima za naše oko zelo pomembno vlogo, saj nadzira količino svetlobe, ki v oko vstopa skozi zenico. Naše oko za vid potrebuje zadostno mero svetlobe, ki jo uravnava šarenica. Ob poškodbi šarenice tako pride do neznosnega bleščanja in neizostrenega vida. Medtem ko je manjše poškodbe šarenice mogoče odpraviti s šivi, je težje potrebno reševati s pomočjo umetno obarvanih kontaktnih leč ali umetno šarenico, pri tem pa je očesni strokovnjak razvil novo inovativno tehniko implantacije umetne šarenice. Z njo je prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., na Očesni kliniki UKC Ljubljana operiral 12 pacientov po hudih očesnih poškodbah ali prirojenem manku šarenice. Umetna šarenica namreč reši bolnika pred neznosnim bleščanjem in mu izostri vid, ob istočasni presaditvi roženice pa omogoči čisto vidno os in povrne vid. Izjemen je tudi učinek na videz obraza. Prim. mag. Pfeifer sicer velja za velikega strokovnjaka in dobitnika najvišjih priznanj za očesno kirurgijo tako v Evropi kot tudi v Ameriki. V svoji dolgoletni karieri se je odzval že številnim vabilom in predaval ter tudi operiral pred občinstvom v dvorani, vodi pa tudi številne delavnice in tečaje o novih očesnih kirurških tehnikah. Za svojo inovativno tehniko operacije sive mrene je prejel najvišje priznanje tako evropskega kot ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo (ESCRS in ASCRS). Leta 2013 je prvič izvedel implantacijo umetne šarenice na pacientu, ki si je oko poškodoval z zamaškom šampanjca. Pri tem je skorajda oslepel, takrat se je strokovnjaku očesne kirurgije porodila ideja o inovativni implantaciji. Pred tem je namreč enega izmed pacientov poslal v tujino na operacijo, ki pa je povzročila močna vnetja, v nekaterih primerih pride tudi do neostrega vida, tako je pomisli, da je vzrok v dotikanju umetne šarenice in drugih znotrajočesnih tkiv. Presaditev umetne šarenice je izvedel tako, da je nanjo prišil še umetno lečo in to potem vstavil v oko tako, da oboje lebdi samo na štirih šivih. S tem je preprečil dotikanje in drgnjenje umetne šarenice, metodo pa je že ponesel v svet, kjer bo veliko prispevala k nadaljnjemu razvoju očesne kirurgije.

Presaditev umetne šarenice je izvedel tako, da je nanjo prišil še umetno lečo in to potem vstavil v oko tako, da oboje lebdi samo na štirih šivih. S tem je preprečil dotikanje in drgnjenje umetne šarenice, metodo pa je že ponesel v svet, kjer bo veliko prispevala k nadaljnjemu razvoju očesne kirurgije.

 

A Inovativna tehnika si je prislužila prestižno Barraquerovo nagrado.

B Na ta način je prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., na Očesni kliniki operiral 12 pacientov.

C Na šarenico prišijejo umetno lečo in oboje vstavijo tako, da lebdi v očesu.