Z vami smo že od leta 2005...

Kako naj ohranimo gibljivost?

Bolečine v sklepih so pri starejših ljudeh pogost pojav, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja. Bolezni, ki lahko povzročajo težave s sklepi, je več, razlikujejo pa se glede na nastanek in potek bolezni, glede na pogostnost pojavljanja in glede na prizadetost po spolu. Tudi zdravljenje tovrstnih težav je različno, za zdravo delovanje sklepov pa je pomembno tudi ustrezno gibanje.

 

 

 

Avtorica: Joži Sinur

»Pri starostnikih se bolezni mišično-skeletnega sistema razlikujejo od enakih bolezni, ki se pojavljajo pred 60. letom življenja,« pripoveduje doc. dr. Iztok Holc, dr. med., predstojnik Oddelka za revmatologijo na Kliniki za interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Nekatere bolezni sklepov in mišic se pojavljajo le v starosti, kot sta denimo psevdoprotin in revmatična polimialgija, ki lahko nastopa samostojno ali v povezavi s temporalnim artritisom. Kot razlaga Holc, pri starejših bolnikih lahko odkrijejo tudi hude oblike osteoartroze, tako primarne kot sekundarne, zlasti v področju hrbtenice in kolkov. Prav osteoartroza je najpogostejša bolezen sklepov pri starostnikih, ki prizadene tako male sklepe na rokah in nogah, kot tudi velike sklepe in hrbtenico.

Med starostniki so tudi bolniki, ki imajo težave z vnetnim revmatizmom, boleznijo, ki pri nekaterih bolnikih nastopi že v mlajših letih, pri drugih pa šele v starosti. Tudi revmatoidni artritis ima poseben potek v starosti, pripoveduje Holc. Redkeje zdravniki srečujejo starejše bolnike, pri katerih se je razvila sistemska vezivno-tkivna bolezen, pogostejše je pojavljanje malignomov, ki jih pogosto spremljajo paraneoplastični sindromi, med katere sodi tudi posebna oblika vnetja mišic oz. tako imenovan polimiozitis.

Na težave s sklepi sicer lahko vplivajo tudi poškodbe in okužbe, denimo virusne, bakterijske in borelijske, ter tuberkuloza, lahko se pojavijo tudi težave zaradi malignih bolezni kosti, zaradi motenj v delovanju živčnega sistema ali mišičnih bolezni. Neredko imajo težave s sklepi tudi bolniki s krvnimi boleznimi, na primer hemofilijo, še pravi Holc.

Različne bolezni prizadenejo različne ljudi

In koga najpogosteje pestijo težave s sklepi? Kot pravi Holc, je pri različnih boleznih razporeditev med skupinami različna. Tako pri psevdoprotinu razlik pri obolevanju med spoloma ni, medtem ko za najpogostejšo boleznijo pri starostniku, osteoartrozo, dvakrat pogosteje obolevajo ženske. »Seveda na bolezen vpliva tudi način življenja in dela,« dodaja.

Zaradi revmatoidnega artritisa v mlajših letih oboleva kar tri- do štirikrat več žensk, medtem ko se v starosti to razmerje zmanjša, kar, kot pravi Holc, kaže na to, da imajo pri razvoju bolezni velik vpliv tudi spolni hormoni. Na pojav revmatoidnega artritisa pa ima velik vpliv tudi kajenje, ki je dokazano neodvisni dejavnik tveganja za nastanek omenjene bolezni, še opozarja.

Zdravljenje sklepnih bolezni je raznoliko

Težave s sklepi pogosto neizbežno vodijo k obisku zdravnika. Prvi znak, ki pripelje bolnika po zdravniško pomoč, je nedvomno bolečina, ki jo je treba natančno opredeliti, pravi Holc. »Ugotoviti moramo, kdaj so se težave pojavile, kako dolgo trajajo, ali jih je sprožil kakšen dejavnik, na primer poškodba ali okužba, kaj naredi bolnik, da se težave zmanjšajo, kateri sklepi so prizadeti, ali prizadeti sklep kaže znake vnetja, kot so oteklina, rdečina, bolečina, toplota in zmanjšana funkcija. Pomemben je tudi podatek o dolžini jutranje okorelosti,« razlaga.

Pri bolniku nato z anamnezo in natančnim pregledom skušajo opredeliti, kateri del sklepa je prizadet, včasih so za dokončno diagnostiko potrebne tudi slikovne preiskave, kot so denimo rentgen, ultrazvok, računalniška tomografija ali magnetna resonanca, in laboratorijske preiskave, na primer določitev parametrov vnetja, revmatoidni faktor, imunološki testi, krvna slika in drugo. »Obisk pri zdravniku je vsekakor potreben, če gre za znake vnetja nad sklepom, ali pa če je bolečina tako huda, da bolnika onesposobi,« ob tem še opozarja Holc.

Samo zdravljenje sklepnih bolezni pa je raznoliko in odvisno od posamezne bolezni. »Pri nevnetnih boleznih sklepov po pravilu posežemo po protibolečinskih zdravilih (npr. paracetomol ali tramadol), če je prisotno še vnetje, pa lahko posežemo po protivnetnih (antirevmatičnih) zdravilih. Pri vnetnih sklepnih boleznih, kot je npr. revmatoidni artritis, posežemo praviloma po imuno modulatorjih, skupini zdravil, ki modulirajo imunski sistem, v obdobjih hujše dejavnosti pa prehodno zdravimo s hormonskimi zdravili oz. kortikosteroidi. V zadnjih letih nekatere vnetne revmatske bolezni zdravimo tudi z biološkimi zdravili,« o zdravljenju razlaga Holc. Kot še dodaja, imajo lahko zdravila tudi možne neželene učinke, zato morajo biti zdravniki pri predpisovanju zdravil izrazito pozorni, še posebej pri starostnikih. »Prav zaradi možnega pojava neželenih učinkov moramo pri bolnikih opravljati redne laboratorijske kontrole, ponekod tudi kontrolne preglede pri okulistu,« pove.

Za zdravo delovanje sklepov je gibanje nujno

Poleg zdravljenja je pri težavah s sklepi še posebej pomembno gibanje. »Zapomniti si moramo, da so sklepi narejeni, da se lahko gibamo, zato je gibanje sklepov zelo pomembno, razen v primeru poškodb, hudega akutnega vnetja oz. ko tako svetuje zdravnik,« pojasnjuje Holc. Zdravniki zato ves čas zdravljenja svetujejo tudi fizikalno terapijo, ustreznih vaj se morajo bolniki najprej priučiti, nato pa z njimi samostojno nadaljevati doma. »Zelo pomembno je, da bolniki sami izvajajo vaje dnevno, saj samo tako lahko pričakujemo uspeh. Seveda pa se morajo izogibati nefiziološkim položajem, kot je dolgotrajno sedenje pred televizijo ali računalnikom ter agresivnim športom,« še svetuje Holc.

Tudi Sandra Kos, dipl. fiziot., iz zdravstvenega doma Novo mesto, pravi, da je gibanje pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravo delovanje sklepov, prav s pravilnim gibanjem in uravnoteženo vadbo tako lahko za preprečevanje in zmanjšanje bolečine veliko naredimo tudi sami. »Bolečino lahko omilimo tudi s hlajenjem ali gretjem bolečih predelov, počitkom, uporabo lokalnih protibolečinskih mazil in ustrezno izbranimi vajami,« svetuje Kosova in opozarja, da prekomerna telesna teža povečuje tveganje za nastanek težav s sklepi, zato je pomembno ohranjanje telesne teže znotraj priporočenih meja.

Prav pri starostnikih so težave s sklepi zaradi staranja gibal pogoste, zato je zanje še posebej priporočljivo, da so redno telesno dejavni. Kosova starostnikom priporoča tisto obliko gibanja, ki ustreza njihovi telesni zmogljivosti, starosti in zdravstvenemu stanju. »Aerobne dejavnosti, kot so hoja oz. nordijska hoja, kolesarjenje in plavanje, za katere je značilna dalj časa trajajoča dejavnost nižje intenzivnosti, so najprimernejše oblike vadbe za starejše. Velik pomen pa imajo tudi vaje za krepitev mišic in raztezne vaje,« pove.

Pa vendar je tudi pri telesni vadbi potrebna pazljivost. Kot namreč pravi S. Kos, se ljudje nemalokrat odločijo za neprimerno, preveč intenzivno telesno vadbo, kar lahko težave s sklepi le še poslabša. »Izogibati se morajo zelo intenzivnih dejavnosti, ki neposredno obremenjujejo sklepe. To so hiter tek na kratke razdalje, eksplozivne zvrsti vadbe, pri katerih se izvajajo hitri in nenadni gibi, neprimerni so tudi intenzivni skoki,« opozarja in dodaja, da velja posebno pozornost nameniti tudi opozorilnim znakom zaradi pretirane telesne dejavnosti, kot so bolečina za prsnico, slabost, vrtoglavice, bolečina v sklepih ali pretirana zadihanost. Ob pojavu tovrstnih znakov je treba nemudoma prekiniti z dejavnostjo.

Sicer pa tudi S. Kos, podobno kot Holc, priporoča obisk fizioterapevta, saj je pravilno izvajanje vaj ključnega pomena. »Vsakdanja praksa nemalokrat kaže na to, da ljudje, ki imajo težave s sklepi, nimajo ustreznega znanja, zato se poslužujejo nepravilnih oblik gibanja,« še pravi in obisk fizioterapevta priporoča že pri prvih, najmanjših pojavih težav, da te ne bi postale kronične.

 

A Najpogostejša bolezen sklepov pri starostnikih je osteoartroza.

B Prvi znak, ki pripelje do zdravnika, je bolečina.

C Poleg zdravljenja z zdravili je pri težavah s sklepi še posebej pomembno gibanje.