Z vami smo že od leta 2005...

Poletje prihaja ‒ kaj lahko storimo?

Že dodobra smo se prepustili osvežujočim spomladanskim dnem, a pomlad je tudi čas, ko je treba popraviti zimske grehe. Naša koža je izgubila vlago, težka obutev je pustila svoje sledi na stopalih, ženske si pozimi pogosto vzamejo tudi nekaj predaha v boju z nadležnimi dlačicami, hkrati pa nas s toplejšimi dnevi denimo skrbi še, kako nad celulit, strije ali krčne žile. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako se pripraviti na prihajajoče poletje, da bo uživanje v toplih sončnih žarkih brezskrbno pa tudi zdravo in varno.

 

 

 

Avtorica: Joži Sinur

Pozimi je koža zaradi prekomerne izgube vlage videti bolj utrujena in upadla, gubice pa se še bolj poglobijo, pripoveduje kozmetičarka Tamara Cvelbar. »Za rešitev tovrstnih težav se je diamantni piling v kozmetičnih salonih izkazal kot odličen kozmetični postopek, ki kožo temeljito očisti in odstrani poroženele kožne celice, spodbudi obnavljanje kože ter po nekaj tretmajih tudi uspešno odstrani pigmentne madeže, ki so ostali na koži od poletja,« pravi in dodaja, da je spomladi v kozmetičnih salonih tudi veliko povpraševanja po ultrazvočnem čiščenju kože, kjer gre za izpihovanje por brez neprijetnega stiskanja. Pri dnevni negi kože je potreben vlažilni tonik, sicer pa bodo zimske kreme, ki so bile bolj hranljive in zaščitne, poleti zamenjale lahke vlažilne kreme ali serumi.

Podobno je pomlad idealen čas, da povrnemo izgubljeno vlago tudi našim rokam. »Roke so pravzaprav ogledalo človeka in ker običajno bolj skrbimo za nego obraza, se starost najbolj pozna na naših rokah,« opozarja Cvelbarjeva, ki za aktivno nego rok prav tako priporoča diamantni piling, za izdatno navlažitev pa ultrazvočno nego s hialuronsko kislino in drugimi vlažilci ter grelne rokavičke z vlažilno masko.

Spomladi tople in težke čevlje zamenja lažja obutev, zato se takrat pogosto srečujemo z nadlogami, kot so otiščanci, kurja očesa in tudi glivične okužbe, nadležna težava so nemalokrat še vraščeni nohti. »Zato ne bo odveč, da po zimski sezoni obiščemo kozmetičarko, ki bo uredila naša stopala in preventivno sanirala zimske nevšečnosti. Za lažji korak stopalom redno privoščite še osvežilne kopeli z dodatkom eteričnih olj, morske soli, lahko tudi zelišč, po kopeli pa stopala še izdatno namažite z negovalnim balzamom,« svetuje Cvelbarjeva.

Poleti so nadloga glivična vnetja, težave povzročajo tudi krčne žile in strije

V prihajajočih poletnih dneh smo denimo v skupnih kopališčih, telovadnicah in zdraviliščih pa v hotelih in podobno vse bolj izpostavljeni tudi nadležnim glivicam. Pri preprečevanju tovrstnih okužb je bistvenega pomena, da se v primeru sveže glivične okužbe izogibamo prostorov, kjer bi svojo okužbo lahko prenesli na druge, opozarja prim. mag. Valerija Balkovec, specialistka dermatovenerologije in flebologije, iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Če imamo vneto in razpokano kožo na prstih rok in nog, se velja izogibati tudi vseh vrst kopališč, saj obstaja velika nevarnost dodatne bakterijske okužbe že sicer poškodovane kože, pravi Balkovčeva in svetuje, da lahko v lekarnah brez recepta kupimo kreme in spreje proti glivicah, s katerimi lahko ozdravimo okužbo takoj na začetku, sicer pa po obisku rizičnih prostorov in kopališč svetuje, da se še doma dodatno oprhamo in uporabimo antibakterijska mila, po potrebi tudi blažja razkužila.

Poleti se z več tegobami srečujejo tudi ljudje, ki imajo težave z venskim ožiljem – noge jim otekajo, imajo več krčev, pogostejša so vnetja. Da bi se v vročih dneh izognili dodatnim težavam, Balkovčeva svetuje, da že v hladnejših mesecih poskrbimo za ustrezno kompresijo s primernimi elastičnimi nogavicami in tako čim bolj zmanjšamo morebitne otekline. »Poleti pa je toliko bolj pomembno, da si vzamemo čas za počitek z dvignjenim vznožjem večkrat čez dan. Zelo ugodno na krčne žile vpliva tudi plavanje, vendar ne pokvarimo nato vsega s poležavanjem na opoldanskem soncu ali namakanjem v džakuziju. Masaža nog in stopal v smeri proti stegnom, s katero sledimo smeri venskega pretoka, poveča hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu. Vnetnih sprememb ne poskušajmo pozdraviti z izpostavitvijo soncu, saj to lahko zapusti zelo moteče pigmentacije, ki so običajno trajne. Tudi na plaži se izogibajmo dolgotrajnemu sedenju, zlasti s prekrižanimi nogami,« še opozarja.

Ena najpogostejših sprememb na koži so tudi strije, s katerimi se srečujejo tako ženske kot tudi moški. »Dejstvo je, da za zdaj ne znamo zanesljivo preprečiti nastanka strij, zato jih tudi ne znamo popolnoma odpraviti. Videz strij je najboljše blažiti čim prej po pojavu,« razlaga Balkovčeva in pojasnjuje, da je v začetni pordeli fazi strije moč odpraviti z nekaterimi žilnimi laserji, a postopek ni uspešen, če je okolna koža osončena, zato v poletnem času odsvetuje te postopke. Tudi starejše, bele uleknjene strije je mogoče omiliti s pomočjo laserskih aparatov, ki povzročijo stimulacijo tvorbe kožnega pigmenta in tako obarvajo strije, ki so manj vpadljive in se po barvi ne ločijo več od okolne kože.

Čas, ko je neizbežno treba nad dlačice, mnogim ženskam prvi skok v kopalke greni celulit

Pozimi si ženske rade vzamejo malo predaha pred depilacijo, zato sta pomlad in prihajajoče poletje čas, ko je neizogibno treba tudi nad nadležne dlačice. »Ko ženske prvič preizkusimo pravo depilacijo izpod rok strokovne kozmetičarke, takoj pozabimo na uporabo britvic, depilatorjev in depilacijskih krem. Ena od bolj priljubljenih in dostopnejših metod v kozmetičnih salonih je zagotovo depilacija s sladkorno pasto,« pripoveduje Cvelbarjeva in dodaja, da je za trajnejšo odstranjevanje dlak najboljša izbira diodni laser. A mnogi se še vedno odstranjevanja dlačic lotijo kar doma, pri čemer pa morajo biti posebej pozorni na čistočo, saj lahko že pri enostavnem odstranjevanju motečih dlačic z britjem pride do infekcije dlačnih foliklov, kar povzroči bolečino, rdečino kože pa tudi brazgotine in posledične hiperpigmentacije oz. prekomerno obarvanost, opozarja Balkovčeva. Pri uporabi voskov je treba paziti na temperaturo voska, saj lahko pride do površinskih opeklin, ki prav tako lahko povzročijo trajne posledice, pa tudi uporaba depilacijskih krem zahteva posebno previdnost na občutljivih delih telesa, saj lahko povzroči alergijsko reakcijo ali preprosto razdraženost kože, dodaja.

Pogosta nadloga žensk je poleti tudi celulit. »Telesna vadba, tudi delo na vrtu, aktivna masaža z anticelulitnimi kremami, ultrazvočna terapija, body wrapping ter razne obloge iz morskih alg, po katerih je v kozmetičnih salonih veliko povpraševanja, bodo pomagale v boju s celulitom,« svetuje Cvelbarjeva. Nagnjenost k celulitu je sicer dedna, ob tem pojasnjuje Balkovčeva, k njegovemu nastanku pa pripomorejo še hormonski dejavniki, nepravilna prehrana, premajhen vnos tekočin, kajenje in uživanje alkoholnih pijač in premalo gibanja.

In ne pozabite: sonce je lahko nevarno

Ne nazadnje pa v prihajajočih poletnih dneh ne gre pozabiti na zaščito pred soncem. Da nam dopusta ne bi pokvarile neprijetne boleče opekline, se moramo ustrezno zaščititi s kremami, pokrivali in sončnimi očali, svetuje Balkovčeva, izogibati se je treba tudi opoldanskemu soncu. UV-svetloba je namreč eden najpomembnejših dejavnikov za razvoj kožnega raka. Tveganje za nastanek kožnega raka je pri svetlopoltih in svetlolasih in modrookih osebah dva- do trikrat večje, opekline kože v otroštvu in zgodnji mladosti pa to verjetnost povečajo za sedem- do desetkrat. Tudi uporabo solarija dermatologi v Sloveniji in po svetu odsvetujejo, v posameznih evropskih državah je mladoletnim osebam celo zakonsko prepovedana, pojasnjuje.

A vsak je odgovoren zase, starši pa tudi za dojenčke in otroke, sklene Balkovčeva. Če nas sonce klub temu opeče, svetuje še uporabo hladnih obkladkov in krem, ki jih dobimo v prosti prodaji predvsem v lekarnah, v hujših primerih pa bo obisk zdravnika neizogiben.

 

Pomlad je čas, da povrnemo izgubljeno vlago naši koži.

B Po zimskem predahu je treba tudi nad nadležne dlačice, strije ali celulit.

C Naj bo sončenje varno in zdravo, solarij pa bo varneje izpustiti.